BLOG

SVE šTO STE žELELI DA ZNATE O RUMU

15.04.2019.

Za razliku od konjaka, burbona, skoča i tekile, nema univerzalnih pravila za destilaciju i proizvodnju ruma. Ovo su divne vesti za one koji rum piju avanture radi jer mogu da uživaju u neograničenoj kreativnosti proizvođača i otkrivanju od cega se pravi rum koji upravo ispijaju.


Rum je pravo piće za pijuckanje na plaži, pod suncobranom ili velikim slamnatim šeširom. Iako se pravi svugde, istorijski gledano rum je tropski proizvod pun topline, začina i slatkoće kontroverzne šećerne trske.


I pored reputacije omiljenog letnjeg pića, rum zaslužuje mesto na vašoj barskoj polici i u toku zime. Bogat raznovrsnim aromama, od voćnih do karamela i cimeta, rum može da nas osveži, ali i zagreje, bilo da se pije sam ili su u pitanju kokteli od ruma.

 

rum prodaja pića

 

Od cega se pravi rum


Rum se pravi od soka šećerne trske i/ili melase, koji se fermentišu i onda destiluju. Destilacija se obavlja u manjim bakrenim kotlovima ili u velikim (nalik silosima) ako se radi o industrijskoj proizvodnji ruma.


U zavisnosti od cega se pravi rum i kako sazreva, on nam dolazi u različitim bojama i ukusima, pa su tako neke od osnovnih vrsta ruma sledeće:

 

Rum se deli i na rum koji se pije sam i onaj za koktele.

 

Rum se proizvodi svugde u svetu, ali neki od najpoznatijih brendova dolaze sa Kariba, kao npr. iz Portorika (Bacardi), Jamajke (Appleton’s), St. Lucia-e (Chairman’s Reserve), Bermuda (Gosling’s), Barbadosa (Mount Gay), Nikaragve (Flor de Caña), Dominikanske Republike (Brugal), Gvatemale (Zacapa), i St. Croix-a (Cruzan).

 

Kokteli od ruma


Kokteli od ruma ne bi bili tako popularni da on ne dočarava ukus Kariba. Popularnost mu raste još od začetaka Tiki barova tidesetih godina proslog veka. Možete li zamisliti mornare ili gusare koji ne piju rum? Možda su pili i jača pića, ali i žudeli za kvalitetnim rumom još od prvih destilerija u sedamnaestom veku.


Eksperimentisanje koktelima ne pokazuje znake usporavanja, a rum je konstantni sastojak mnogih: Mai Tai, Mojito, Dark ’n Stormy, Pina colada (recept postoji za različite varijacije), Zombie, Daiquiri, Long Island ice tea…Postoje desetine klasičnih koktela sa rumom, bezbroj drugih manje poznatih kao i uvek novih. Premium rum je odličan za kratke koktele. Neke druge vrste ruma su nezaiobilazan sastojak punča. Tamni rum se divno slaže sa toplim koktelima (Hot Toddies, Hot Buttered Rum, Caribbean coffee), pristaje uz limunadu sa ledom ili formira uobičajenu kombinaciju sa koka-kolom.



Pina colada – recept na portorikanski način


Pina colada je nacionalno piće Portorika. Dan pina colade se, u ovoj tropskoj zemlji, proslavlja 10. jula svake godine. Iako postoje razne varijacije ovog čuvenog koktela, mi vam predstavljamo koktel Pina colada – recept na portorikanski način:

  • 60 ml zlatnog ruma
  • 90 ml sveže ceđenog soka od ananasa
  • 20 ml krema od kokosa
  • 15 ml sveže ceđenog soka od limete.

 

Servirati u smrznutoj čaši od ananasa, pomešati sa mrvljenim ledom, dodati papirne slamčice i ukrasiti suncobrančićima i maraskino trešnjom.

 

Internet prodaja ruma


Mi, u Calix-u, volimo kvalitetan rum i mislimo da vi zaslužujete samo najbolje. Zato se možemo pohvaliti raznovrsnim izborom ovog neverovatnog pića. Internet prodaja ruma je jedna od naših specijalnosti. Slobodno nas kontaktirajte ako želite preporuku ili savet oko izbora.
 

Poslednje sa bloga

Jeger (Jagermeister) – kako se pije, pravi i koristi čuveni liker?

Krenimo od jedne istine- ko god je probao Jeger, nije ostao ravnodušan. Ili se trajno zaljubimo u ovo piće, ili nam nikako ne prija njegova slatka...
pročitaj više

Šta je i kako se pije tekila? Vrste i sve što ste želeli da znate

Poznata u barovima širom planete i sastojak svakog filmskog koktela, tekila je tradicionalno meksičko piće. Bogata istorija ove egzotične zemlje...
pročitaj više

Mamurluk – kako ga ublažiti i šta je dobro za mamurluk?

Alkohol je skoro neizostavan deo raznih društvenih događaja i proslava, ali njegova preterana konzumacija može dovesti do neugodnog mamurluka sutradan.
pročitaj više

Šta se sprema a šta pije za Uskrs i za 1. maj? Spremite se odlično za Uskrs 2024

Samo nekoliko nedelja deli nas od najvećeg i najradosnijeg hrišćanskog praznika, za koji se pripremamo strogim sedmonedeljnim postom. Kada i kako se...
pročitaj više

Od čega se pravi mastika i za šta je dobra ova rakija?

Vrlo dobro znamo da „rakija connecting people“. I zaista je tako. To je čini sasvim posebnom među svim drugim alkoholnim pićima. No, nije svaka...
pročitaj više

Pečenje rakije: Kako se pravi rakija?

Na ovim prostorima neguje se i poštuje tradicija ispijanja rakije uz zdravicu u svim važnim životnim situacijama. Još jedna je tradicija vezana za ovo...
pročitaj više

Čarobna snaga Gorkog lista - Savršen dodatak i uživanje u koktelima

Gorki list potiče iz prirode. Sastoji se od 27 biljaka koje daju prepoznatljiv ukus. Međutim, ako žudite za egzotičnim notama i sastojcima koji dolaze...
pročitaj više

Kako se servira i pije viski?

Viski je mnogo više nego piće koje se pije uz Redbull, i postoji mnogo načina kako se pije viski. Ono ima svoju legendu, svoj istorijat pravljenja, kao i...
pročitaj više

Šta je potrebno za slavu – spisak pića za kupovinu ako slavite, a za poklon ako idete na slavu

Kada se pripremate za slavu ili razmišljate o poklonu za domaćina kada odlazite u goste, važno je napraviti pažljiv odabir pića. Sofisticirana vina i...
pročitaj više

Oktoberfest 2023- najveći festival piva na svetu

Oktoberfest je jedan od najznačajnijih festivala na svetu. Svake godine tradicionalno se održava u Minhenu, i traje od 16 do 18 dana. Obično počinje...
pročitaj više

Gorki list – za šta je lekovit, po čemu se razlikuje od Pelinkovca i zašto ga svi vole?

Gorki list je vrlo popularno i atraktivno piće koje ima čvrste kulturološke veze sa Balkanom. Gorčina koja pleni i miris biljaka koji podseća na...
pročitaj više

Koji je najbolji viski za poklon?

Važno je, pre samih predloga, napomenuti jedno- niti ima lošeg viskija, niti bilo koje vrste viskija mogu biti loš poklon. Vekovna tradicija proizvodnje...
pročitaj više