BLOG

INTERNACIONALNI DAN RUMA 16.08.2021. - 10 STVARI KOJE NISTE ZNALI O RUMU

16.08.2021.

1. Reč rum po nekim saznanjima potiče od engleske reči „rumbullion“ što znači "previranje".

 

2. Rum se uglavnom proizvodi u Centralnoj Americi, na Karibima i u Južnoj Americi. Predstavlja tipičan začinski ukus uparen sa južnoameričkim štihom.

 

 

3. Zbog stalno visokih temperatura u ovim zemljama, poput Venecuele, u kojoj se proizvodi rum Pampero, rum sazreva oko tri puta brže od škota ili konjaka u Škotskoj. Zbog toga sedmogodišnji rum ima ista svojstva kao i viski od 21 godine.

 

4. Za dobar ukus je potrebno vreme: rum sazreva u hrastovim buradima 18 meseci, slično viskiju.

 

5. Rum se pravi od melase u sirovom šećeru, a ne od soka od šećerne trske, kako mnogi misle. Melasa je čvrst, tamnosmeđi šećerni sirup.

 

6. Međutim, mali deo proizvodnje ruma dobija se od sveže ceđenog soka od šećerne trske. Naziv za ovu vrstu ruma potiče od francuskih prekomorskih teritorija kao što su Mauricijus, Gvatemala ili Trinidad i naziva se Rhum Agricole.

 

7. Rum uvek ima minimalni sadržaj alkohola od 37,5 odsto.

 

8. Sazrevanje u drvenim buradima ne samo da rumu daje zlatnu boju, već ga čini i glatkijim i mekšim ukusom. Osim toga, mogu se osetiti razne arome, od pečene vanile do začina i kafe. Rum se mora čuvati u hrastovim buradima najmanje 3 godine da bi se nazvao „stari rum“.

 

9. Beli rum se skladišti u čeličnim buradima ili se, kao i Pampero Blanco, nakon sazrevanja u drvenim buradima filtrira ugljem. Snažne drvene note se uklanjaju i dobija svež i voćni ukus.

 

10. Tamni rum je aromatičniji i ima slađi ukus od belog ruma.

Poslednje sa bloga

Jeger (Jagermeister) – kako se pije, pravi i koristi čuveni liker?

Krenimo od jedne istine- ko god je probao Jeger, nije ostao ravnodušan. Ili se trajno zaljubimo u ovo piće, ili nam nikako ne prija njegova slatka...
pročitaj više

Šta je i kako se pije tekila? Vrste i sve što ste želeli da znate

Poznata u barovima širom planete i sastojak svakog filmskog koktela, tekila je tradicionalno meksičko piće. Bogata istorija ove egzotične zemlje...
pročitaj više

Mamurluk – kako ga ublažiti i šta je dobro za mamurluk?

Alkohol je skoro neizostavan deo raznih društvenih događaja i proslava, ali njegova preterana konzumacija može dovesti do neugodnog mamurluka sutradan.
pročitaj više

Šta se sprema a šta pije za Uskrs i za 1. maj? Spremite se odlično za Uskrs 2024

Samo nekoliko nedelja deli nas od najvećeg i najradosnijeg hrišćanskog praznika, za koji se pripremamo strogim sedmonedeljnim postom. Kada i kako se...
pročitaj više

Od čega se pravi mastika i za šta je dobra ova rakija?

Vrlo dobro znamo da „rakija connecting people“. I zaista je tako. To je čini sasvim posebnom među svim drugim alkoholnim pićima. No, nije svaka...
pročitaj više

Pečenje rakije: Kako se pravi rakija?

Na ovim prostorima neguje se i poštuje tradicija ispijanja rakije uz zdravicu u svim važnim životnim situacijama. Još jedna je tradicija vezana za ovo...
pročitaj više

Čarobna snaga Gorkog lista - Savršen dodatak i uživanje u koktelima

Gorki list potiče iz prirode. Sastoji se od 27 biljaka koje daju prepoznatljiv ukus. Međutim, ako žudite za egzotičnim notama i sastojcima koji dolaze...
pročitaj više

Kako se servira i pije viski?

Viski je mnogo više nego piće koje se pije uz Redbull, i postoji mnogo načina kako se pije viski. Ono ima svoju legendu, svoj istorijat pravljenja, kao i...
pročitaj više

Šta je potrebno za slavu – spisak pića za kupovinu ako slavite, a za poklon ako idete na slavu

Kada se pripremate za slavu ili razmišljate o poklonu za domaćina kada odlazite u goste, važno je napraviti pažljiv odabir pića. Sofisticirana vina i...
pročitaj više

Oktoberfest 2023- najveći festival piva na svetu

Oktoberfest je jedan od najznačajnijih festivala na svetu. Svake godine tradicionalno se održava u Minhenu, i traje od 16 do 18 dana. Obično počinje...
pročitaj više

Gorki list – za šta je lekovit, po čemu se razlikuje od Pelinkovca i zašto ga svi vole?

Gorki list je vrlo popularno i atraktivno piće koje ima čvrste kulturološke veze sa Balkanom. Gorčina koja pleni i miris biljaka koji podseća na...
pročitaj više

Koji je najbolji viski za poklon?

Važno je, pre samih predloga, napomenuti jedno- niti ima lošeg viskija, niti bilo koje vrste viskija mogu biti loš poklon. Vekovna tradicija proizvodnje...
pročitaj više