Ekskluzivna pića iz celog sveta |
Brza i sigurna dostava |
Besplatne pošiljke za iznose preko 6.000 rsd |
Ne vršimo dostavu van teritorije Srbije |
Online plaćanje platnim karticama vaše banke |
Sertifikovan sistem upravljanja - HACCP sertifikat |
Ekskluzivna pića iz celog sveta |
Brza i sigurna dostava |
Besplatne pošiljke za iznose preko 6.000 rsd |
Ne vršimo dostavu van teritorije Srbije |
Online plaćanje platnim karticama vaše banke |
Sertifikovan sistem upravljanja - HACCP sertifikat |
1. Reč rum po nekim saznanjima potiče od engleske reči „rumbullion“ što znači "previranje".
2. Rum se uglavnom proizvodi u Centralnoj Americi, na Karibima i u Južnoj Americi. Predstavlja tipičan začinski ukus uparen sa južnoameričkim štihom.
3. Zbog stalno visokih temperatura u ovim zemljama, poput Venecuele, u kojoj se proizvodi rum Pampero, rum sazreva oko tri puta brže od škota ili konjaka u Škotskoj. Zbog toga sedmogodišnji rum ima ista svojstva kao i viski od 21 godine.
4. Za dobar ukus je potrebno vreme: rum sazreva u hrastovim buradima 18 meseci, slično viskiju.
5. Rum se pravi od melase u sirovom šećeru, a ne od soka od šećerne trske, kako mnogi misle. Melasa je čvrst, tamnosmeđi šećerni sirup.
6. Međutim, mali deo proizvodnje ruma dobija se od sveže ceđenog soka od šećerne trske. Naziv za ovu vrstu ruma potiče od francuskih prekomorskih teritorija kao što su Mauricijus, Gvatemala ili Trinidad i naziva se Rhum Agricole.
7. Rum uvek ima minimalni sadržaj alkohola od 37,5 odsto.
8. Sazrevanje u drvenim buradima ne samo da rumu daje zlatnu boju, već ga čini i glatkijim i mekšim ukusom. Osim toga, mogu se osetiti razne arome, od pečene vanile do začina i kafe. Rum se mora čuvati u hrastovim buradima najmanje 3 godine da bi se nazvao „stari rum“.
9. Beli rum se skladišti u čeličnim buradima ili se, kao i Pampero Blanco, nakon sazrevanja u drvenim buradima filtrira ugljem. Snažne drvene note se uklanjaju i dobija svež i voćni ukus.
10. Tamni rum je aromatičniji i ima slađi ukus od belog ruma.