Ekskluzivna pića iz celog sveta |
Brza i sigurna dostava |
Besplatne pošiljke za iznose preko 6.000 rsd |
Ne vršimo dostavu van teritorije Srbije |
Online plaćanje platnim karticama vaše banke |
Sertifikovan sistem upravljanja - HACCP sertifikat |
Ekskluzivna pića iz celog sveta |
Brza i sigurna dostava |
Besplatne pošiljke za iznose preko 6.000 rsd |
Ne vršimo dostavu van teritorije Srbije |
Online plaćanje platnim karticama vaše banke |
Sertifikovan sistem upravljanja - HACCP sertifikat |
Prava čaša i prava temperatura su samo početak. Predstavljamo vam 5 najvažnijih praktičnih saveta za savršen užitak u ovom svetski poznatom i voljenom piću.
Nije svaki rum isti. Ukoliko svoje upoznavanje započnete „pogrešnim“, možete propustiti inače divno iskustvo. Svako ko pokuša da na internetu pronađe koji je to pravi rum za prvu čašu, može doći do velikog broja raznolikih informacija koje ga pak mogu odvesti pogrešnom izboru. Neretko se preporučuju retki i skupi rumovi, koji često nisu dobra polazna tačka za one koji se tek upoznaju sa ovim pićem. Previše težak ili oštar ukus može vas odbiti od daljeg istraživanja ruma. Iz tog razloga, svako ko prvi put želi da proba rum, treba da počne sa prijateljskom kapljicom – rumom koji je otvoren, topao i blažeg ukusa.
Naša preporuka je blagi rum Cockspur Fine 5 Star. Predivni rum sa Kariba uravnoteženog, punog tela, prijatne slatkoće. Ukusan je za piće, neznog karaktera koji vam daje pravi uvid u svet tamnih ruma. Preporuka je takođe i rum Rumbullion ili rum Pampero Aniversario.
Prvo pravilo bi moglo biti da je kratko čuvani i stoga obično jeftiniji beli rum dobar za mešanje u koktelima sa karipskim mirisom, dok, obrnuto, s povećanjem vremena čuvanja, rumovi se piju čisti. Predlog rumova koje je najbolje piti u čistom obliku su svakako dvanaestogodišnji rum Santiago de Cuba Anejo ili novootkriveni Serum rum Gorgas Gran Reserva.
Postoji jedna važna razlika kad je reč o razblaživanju: voda se može dodavati kap po kap, prema ukusu. Posebno kod težih alkoholnih sirovina (jaka čvrstoća ili jaka jačina), dodavanje malih količina meke vode je uobičajena praksa da se rum smanji na ugodan nivo pijenja i da se oslobode složenije arome koje inače alkohol pokriva.
Oblik i tekstura čaše zapravo utiču na miris, ukus i - naravno, izgled ruma. Stoga je u velikoj meri važno kakvu čašu izaberete da u njoj služite ovo piće.
Preporuka je da se biraju čaše čije staklo se blago sužava prema vrhu, ne velike zapremine. Zbog toga se ne preporučuju prevelike čaše, kao ni obilne čaše od crvenog vina. Kombinacija gomoljastog staklastog tela i vertikalnih bočnih zidova utiče na miris koji osećamo prilikom približavanja čaše ustima. Staklo uspravljeno prema gore povezuje arome ruma i ne dozvoljava im da potpuno iščeznu. Napravite poređenje i primetićete da u širokoj čaši, gde prilikom ispijanje ceo nos uđe u samu čašu, oseća se mnogo više svojstvenog karaktera ruma u samom mirisu, dok alkohol igra drugu ulogu. U (pre)velikoj čaši taj se odnos gubi i u mirisu preovladava prvenstveno alkohol, dok suptilnije arome nezapaženo isparuju. A pošto su naši osećaji mirisa i ukusa neraskidivo povezani i utiču jedni na druge, prvi utisak u nosu ima veliki uticaj na to kako nam se čini rum na jeziku i nepcu.
Na kojoj temperaturi treba piti rum? Da li se ovde može odrediti opšte pravilo, s obzirom na postojanje velikog broja stilova ruma? Uostalom, ukus je veoma subjektivna stvar i individualne sklonosti mogu biti temeljno različite, što je takođe tačno i posebno za preferiranu temperaturu ispijanja.
Jedno opšte pravilo je da niske temperature „deaktiviraju“ određene arome za našu percepciju ukusa, dok na višim temperaturama alkohol postaje sve dominantniji, što je jedan od razloga zašto se preferiraju vrući, jeftini žestoki alkoholni napici. Ohlađeno piće, bez leda, otvara mogućnost percepcije više ukusa i aroma samog pića koje se pije. Konkretno za rum, naročito za tamne, teške rumove, preporučujemo malo topliju temperaturu serviranja od, na primer, tekile ili džina.
Imamo pravi rum, pravu čašu i pravu temperaturu. Bila bi šteta bacati dobro piće ispijanjem na eks. Jer kao i svako drugo visokokvalitetno piće, rum treba pustiti neko vreme na vazduhu da diše i u potpunosti razvije svoju aromu. Samo otvorite bocu malo ranije i ostavite piće neko vreme u čaši pre nego što ga prvi put probate. Rum miriše bolje svakim minutom.