Ekskluzivna pića iz celog sveta |
Brza i sigurna dostava |
Besplatne pošiljke za iznose preko 6.000 rsd |
Ne vršimo dostavu van teritorije Srbije |
Online plaćanje platnim karticama vaše banke |
Sertifikovan sistem upravljanja - HACCP sertifikat |
Ekskluzivna pića iz celog sveta |
Brza i sigurna dostava |
Besplatne pošiljke za iznose preko 6.000 rsd |
Ne vršimo dostavu van teritorije Srbije |
Online plaćanje platnim karticama vaše banke |
Sertifikovan sistem upravljanja - HACCP sertifikat |
Da li ste znali da se svake godine, 9. juna proslavlja Svetski dan džina ("World Gin Day"). Jer džin je za sva vremena. I za svaku priliku. Popularan je u celom svetu, kod svih generacija, posebno kod mladih (25-35), ali i onih malo starijih (45-55). Pije se „suv“, ali se od njega prave i najbolji kokteli, među kojima su najpopularniji dzin tonik i votka i dzin, kao i neizostavan martini.
Džin je staro žestoko alkoholno piće. Ima sporenja oko tačnog vremena svog nastanka. Ono što možemo reći je da sve vrste dzina svoje korene vuku još iz 13. veka, ako ne i ranije, kada se pojavljuju u Holandiji. Prava zabeležena receptura za džin, doduše kao lek, datira iz 16. veka. Iz Holandije se pod direktnim uticajem rata proširio i na Englesku, koja je danas jedna od zemalja u kojoj se džin pravi i ispija. Tokom 18. veka bio je veliki problem Londonskih vlasti, smatran je za drogu, koja uništava ljude i porodice pa je samim tim i zabranjivan. Danas je jako popularan i od njega se prave najbolji kokteli koji se rado piju u svim klubovima.
Dobija se destilovanjem žitarica ili voća (šljiva) koje su prethodno već započele alkoholno vrenje i dodavanjem kleke (ital. ginepero fra. genievere) otkuda i ime gin (džin). Kod nas u narodu ovo piće je poznato i kao klekovača. Kleka je začinska, ali i lekovita biljka pa se zato i džinu, odnosno klekovači pripisuju i lekovita svojstva. Zanimljivo je da se izraz „hrabri Holanđanin“ odnosi na holandske vojnike koji su ispijali džin pred borbu, zbog svog umirujućeg dejstva.
Postoji četiri glavne vrste dzina, i najviše se razlikuju po načinu proizvodnje odnosno destilacije alkohola. Možemo ih podeliti u četiri grupe:
Među ove vrste dzina ubrajaju se prvenstveno lošija alkoholna pića u kojima je korišćena kleka kao začinska biljka, potapana u alkohol sa još nekim travama, da bi pokrila uglavnom loš ukus i miris osnovne sirovine. Među ova pića možemo uvrstiti i domaću rakiju klekovaču. Danas čak i takva pića mogu biti fina i sofisticirana, od kojih se prave najbolji kokteli.
Običan džin se pravi od poljoprivrednog destilovanog alkohola prirodnog porekla (voće, žitarice) neutralnog po boji i ukusu, a u koji se dodaju začinske biljke i kleka, čija nota mora biti akcentovana. Kod običnog džina ne postoje ograničenja što se tiče dodatnih aroma, boja, pa čak ni dodatih šećera.
Destilovani džin se dobija kao i običan džin, s tim da se po dodavanju kleke i začinskih biljaka u alkohol, vrši ponovna destilacija. Nakon ponovne destilacije moguće je dodati još neke arome da bi se dobio željeni ukus.
London džin se dobija od destilovanog alkohola poreklom od žitarica koji mora biti visokog kvaliteta, začinskih biljaka i kleke. Nipošto se ne sme ubacivati dodatni šećer, niti veštačke arome i boje. Zbog svog strogog načina proizvodnje london džin nazivaju još i „suv“.
Pored jednostavnih koktela kao što su dzin tonik ili votka i dzin, martini, želimo da vam predstavimo još nekoliko koktela koji će vam, sigurni smo, razigrati nepce. Pre toga želimo samo da napomenemo da kvalitet i ukus koktela direktno zavise od kvaliteta i vrste dzina koji se koristi u koktelu.
Potrebni sastojci:
Način pripreme:
Za koktel Long Island Iced Tea duboke čaše napunite do pola mrvljenim ledom. Sipajte navedenu količinu svetlog ruma, džina, votke, tekile, likera od pomorandže i iseđenu limetu. Sipajte kolu do vrha, i razredite koktel po ukusu. Ukrasite limetom ili pomorandžinom korom po obodu čaše.
Potrebni sastojci:
Način pripreme:
Uzmite bokal, da u njega može da stane više od jednog litra. Napunite do vrha sa ledom, na dno stavite šećer. Iscedite sok od pomorandže i dodajte ga u šećer. Mešajte drvenom viljuškom. Otvorite, odmerite i sipajte šampanjac u bokal. Dodajte džin, votku i promešajte. Ostavite u frižideru na pola sata da se dobro ohladi. Nemojte zaboraviti da promešate pre serviranja.
Potrebni sastojci:
Način pripreme:
Sastojke sipajte u čašu preko leda, na kraju obojite likerom. Nikako ne mućkajte zbog Red Bulla koji je penušav, i može napraviti veliki nered umesto oličnog koktela.
Za kraj bismo želeli da vas pozovemo da se setite, i na Svetski dan džina, 9. juna 2018. godine, sa prijateljima ispijete jedan džin, dzin tonik, votka i dzin, martini ili neki drugi vama omiljeni koktel i tako obeležite taj dan.
Autor teksta: Mladen Lukešević