BLOG

DžIN - POPULARNO PIćE SVIH GENERACIJA

28.05.2018.

Da li ste znali da se svake godine, 9. juna proslavlja Svetski dan džina ("World Gin Day"). Jer džin je za sva vremena. I za svaku priliku. Popularan je u celom svetu, kod svih generacija, posebno kod mladih (25-35), ali i onih malo starijih (45-55). Pije se „suv“, ali se od njega prave i najbolji kokteli, među kojima su najpopularniji dzin tonik i votka i dzin, kao i neizostavan martini.

 

Kratka istorija džina


Džin je staro žestoko alkoholno piće. Ima sporenja oko tačnog vremena svog nastanka. Ono što možemo reći je da sve vrste dzina svoje korene vuku još iz 13. veka, ako ne i ranije, kada se pojavljuju u Holandiji. Prava zabeležena receptura za džin, doduše kao lek, datira iz 16. veka. Iz Holandije se pod direktnim uticajem rata proširio i na Englesku, koja je danas jedna od zemalja u kojoj se džin pravi i ispija. Tokom 18. veka bio je veliki problem Londonskih vlasti, smatran je za drogu, koja uništava ljude i porodice pa je samim tim i zabranjivan. Danas je jako popularan i od njega se prave najbolji kokteli koji se rado piju u svim klubovima.

Dobija se destilovanjem žitarica ili voća (šljiva) koje su prethodno već započele alkoholno vrenje i dodavanjem kleke (ital. ginepero fra. genievere) otkuda i ime gin (džin). Kod nas u narodu ovo piće je poznato i kao klekovača. Kleka je začinska, ali i lekovita biljka pa se zato i džinu, odnosno klekovači pripisuju i lekovita svojstva. Zanimljivo je da se izraz „hrabri Holanđanin“ odnosi na holandske vojnike koji su ispijali džin pred borbu, zbog svog umirujućeg dejstva.

 

Vrste dzina


Postoji četiri glavne vrste dzina, i najviše se razlikuju po načinu proizvodnje odnosno destilacije alkohola. Možemo ih podeliti u četiri grupe:

 

  • Alkoholna pića sa ukusom kleke
  • Džin
  • Destilovani džin
  • Engleski džin ili London džin

 

 

  • Alkoholna pića sa ukusom kleke

Među ove vrste dzina ubrajaju se prvenstveno lošija alkoholna pića u kojima je korišćena kleka kao začinska biljka, potapana u alkohol sa još nekim travama, da bi pokrila uglavnom loš ukus i miris osnovne sirovine. Među ova pića možemo uvrstiti i domaću rakiju klekovaču. Danas čak i takva pića mogu biti fina i sofisticirana, od kojih se prave najbolji kokteli.

 

  • Džin

Običan džin se pravi od poljoprivrednog destilovanog alkohola prirodnog porekla (voće, žitarice) neutralnog po boji i ukusu, a u koji se dodaju začinske biljke i kleka, čija nota mora biti akcentovana. Kod običnog džina ne postoje ograničenja što se tiče dodatnih aroma, boja, pa čak ni dodatih šećera.

 

  • Destilovani džin

Destilovani džin se dobija kao i običan džin, s tim da se po dodavanju kleke i začinskih biljaka u alkohol, vrši ponovna destilacija. Nakon ponovne destilacije moguće je dodati još neke arome da bi se dobio željeni ukus.

 

  • London džin

London džin se dobija od destilovanog alkohola poreklom od žitarica koji mora biti visokog kvaliteta, začinskih biljaka i kleke. Nipošto se ne sme ubacivati dodatni šećer, niti veštačke arome i boje. Zbog svog strogog načina proizvodnje london džin nazivaju još i „suv“.

 

Najbolji kokteli sa džinom

 

Pored jednostavnih koktela kao što su dzin tonik ili votka i dzin, martini, želimo da vam predstavimo još nekoliko koktela koji će vam, sigurni smo, razigrati nepce. Pre toga želimo samo da napomenemo da kvalitet i ukus koktela direktno zavise od kvaliteta i vrste dzina koji se koristi u koktelu.


Long Island Iced Tea

 

Potrebni sastojci:

  • Rum – 14ml
  • Džin – 14ml
  • Votka – 14ml
  • Tekila – 14ml
  • Liker od pomorandže -14ml
  • Kašičica soka limete
  • Kola – po ukusu
  • Led


Način pripreme:

Za koktel Long Island Iced Tea duboke čaše napunite do pola mrvljenim ledom. Sipajte navedenu količinu svetlog ruma, džina, votke, tekile, likera od pomorandže i iseđenu limetu. Sipajte kolu do vrha, i razredite koktel po ukusu. Ukrasite limetom ili pomorandžinom korom po obodu čaše.


Valensijska voda (Agua de Valencia) – 2 osobe


Potrebni sastojci:

  • Ceđena pomorandža - 500 ml
  • Šampanjac - 1/2 l (Cava)
  • Votka - 50 ml
  • Džin - 50 ml
  • Smeđi šećer - 3 supene kašike
  • Led


Način pripreme:

Uzmite bokal, da u njega može da stane više od jednog litra. Napunite do vrha sa ledom, na dno stavite šećer. Iscedite sok od pomorandže i dodajte ga u šećer. Mešajte drvenom viljuškom. Otvorite, odmerite i sipajte šampanjac u bokal. Dodajte džin, votku i promešajte. Ostavite u frižideru na pola sata da se dobro ohladi. Nemojte zaboraviti da promešate pre serviranja.


Blue Frog


Potrebni sastojci:

  • Tekila – 30ml
  • Vodka – 30ml
  • Džin – 30ml
  • Red Bull – 200ml
  • Blue Curacao – 30ml za boju i ukus. 


Način pripreme:
Sastojke sipajte u čašu preko leda, na kraju obojite likerom. Nikako ne mućkajte zbog Red Bulla koji je penušav, i može napraviti veliki nered umesto oličnog koktela.

 

 


Za kraj bismo želeli da vas pozovemo da se setite, i na Svetski dan džina, 9. juna 2018. godine, sa prijateljima ispijete jedan džin, dzin tonik, votka i dzin, martini ili neki drugi vama omiljeni koktel i tako obeležite taj dan. 

 

 

Autor teksta: Mladen Lukešević

Poslednje sa bloga

Kako se pravi kuvano vino? Recept za najbolji zimski napitak

Kuvano vino je jedan od najpoznatijih zimskih napitaka, savršen za hladne dane i praznične večeri. Njegova bogata aroma, puna začina i voćnih nota...
pročitaj više

Jeger (Jagermeister) – kako se pije, pravi i koristi čuveni liker?

Krenimo od jedne istine- ko god je probao Jeger, nije ostao ravnodušan. Ili se trajno zaljubimo u ovo piće, ili nam nikako ne prija njegova slatka...
pročitaj više

Šta je i kako se pije tekila? Vrste i sve što ste želeli da znate

Poznata u barovima širom planete i sastojak svakog filmskog koktela, tekila je tradicionalno meksičko piće. Bogata istorija ove egzotične zemlje...
pročitaj više

Mamurluk – kako ga ublažiti i šta je dobro za mamurluk?

Alkohol je skoro neizostavan deo raznih društvenih događaja i proslava, ali njegova preterana konzumacija može dovesti do neugodnog mamurluka sutradan.
pročitaj više

Šta se sprema a šta pije za Uskrs i za 1. maj? Spremite se odlično za Uskrs 2024

Samo nekoliko nedelja deli nas od najvećeg i najradosnijeg hrišćanskog praznika, za koji se pripremamo strogim sedmonedeljnim postom. Kada i kako se...
pročitaj više

Od čega se pravi mastika i za šta je dobra ova rakija?

Vrlo dobro znamo da „rakija connecting people“. I zaista je tako. To je čini sasvim posebnom među svim drugim alkoholnim pićima. No, nije svaka...
pročitaj više

Pečenje rakije: Kako se pravi rakija?

Na ovim prostorima neguje se i poštuje tradicija ispijanja rakije uz zdravicu u svim važnim životnim situacijama. Još jedna je tradicija vezana za ovo...
pročitaj više

Čarobna snaga Gorkog lista - Savršen dodatak i uživanje u koktelima

Gorki list potiče iz prirode. Sastoji se od 27 biljaka koje daju prepoznatljiv ukus. Međutim, ako žudite za egzotičnim notama i sastojcima koji dolaze...
pročitaj više

Kako se servira i pije viski?

Viski je mnogo više nego piće koje se pije uz Redbull, i postoji mnogo načina kako se pije viski. Ono ima svoju legendu, svoj istorijat pravljenja, kao i...
pročitaj više

Šta je potrebno za slavu – spisak pića za kupovinu ako slavite, a za poklon ako idete na slavu

Kada se pripremate za slavu ili razmišljate o poklonu za domaćina kada odlazite u goste, važno je napraviti pažljiv odabir pića. Sofisticirana vina i...
pročitaj više

Oktoberfest 2023- najveći festival piva na svetu

Oktoberfest je jedan od najznačajnijih festivala na svetu. Svake godine tradicionalno se održava u Minhenu, i traje od 16 do 18 dana. Obično počinje...
pročitaj više

Gorki list – za šta je lekovit, po čemu se razlikuje od Pelinkovca i zašto ga svi vole?

Gorki list je vrlo popularno i atraktivno piće koje ima čvrste kulturološke veze sa Balkanom. Gorčina koja pleni i miris biljaka koji podseća na...
pročitaj više