Ekskluzivna pića iz celog sveta |
Brza i sigurna dostava |
Besplatne pošiljke za iznose preko 6.000 rsd |
Ne vršimo dostavu van teritorije Srbije |
Online plaćanje platnim karticama vaše banke |
Sertifikovan sistem upravljanja - HACCP sertifikat |
Ekskluzivna pića iz celog sveta |
Brza i sigurna dostava |
Besplatne pošiljke za iznose preko 6.000 rsd |
Ne vršimo dostavu van teritorije Srbije |
Online plaćanje platnim karticama vaše banke |
Sertifikovan sistem upravljanja - HACCP sertifikat |
Scotch i Bourbon na prvi pogled mogu izgledati isto, ali u čemu je razlika? Oba viskija su uglavnom tamnije boje, sadrže neke iste sastojke i oba sazrevaju u hrastovim bačvama. Ipak, pored ovih zajedničkih elemenata, postoji veliki broj onih po kojima se ove dve vrste viskija razlikuju.
Ponos Škotske, pojavljuje se u različitim verzijama, kao što su singl malt, blended i grain viski. Da bi na etiketi mogao da nosi ime škotskog viskija, viski mora da potiče iz Škotske i između ostalog mora da ispunjava sledeće zakonske zahteve:
Single Malt Scotch viski se pravi od ječmenog slada i vode. Takođe, njegova karakteristika je da se pravi isključivo u jednoj destileriji.
Single Grain Scotch viski može da sadrži i druge dodatke žitaricama pored ječmenog slada.
Blended Scotch viski mora da sadrži najmanje jedan pojedinačni singl malt i jedan ili više škotskih single grain viskija.
Blended Malt / Grain Scotch viski mora da sadrži najmanje dva škotska singl ili malt grain viskija koji mogu da potiču iz različitih destilerija.
Napitak američke boginje, može se proizvoditi širom Amerike i mora se takođe proizvoditi tamo. U suprotnom, ne sme nositi naziv Bourbon. Postoje i zakonski propisi za viski od burbona, koji su vezani za pojedinačnu lokaciju, vrstu proizvodnje ili sazrevanje. Jedno se razlikuje između ostalog:
Straight Bourbon sazreva u američkim bačvama od hrasta najmanje 2 godine i ne sme imati nikakvih dodataka.
Bounded Bourbon pravi se u jednoj destileriji i iz jedne berbe, i posebno se skladišti.
Single Barrel – Boubon odležava samo u jednoj bačvi.
Vrsta destilacije u Škotskoj je raznolika i zavisi od kategorije viskija (sigle malt, belnded) Ili načina proizvodnje. Pojedini singl malt često se destilira dva puta, a ponekad čak i tri puta. Tip kazana takođe može varirati. Pojedinačni slad koristi se u takozvanim “Pot Stills” i takođe se može koristiti za single grain viski “Column Stills” (vrste kazana). Međutim, uvek postoje izuzeci od pravila. Samo da bi stekli ideju: “Pot Stills“ su staromodni, veliki bakarni kazani sa dugim vratom kao kod labuda. “Column Stills su dugi čelični kazani.
U Americi se i dalje često koristi “Column Stills”, posle koje se destilacija vrši u “Pot Stills” – kazanima od bakra. Ovi kazani poznati su pod nazivom “toubler” ili “thumper”. Para koja se stvara tokom prve destilacije dolazi u kontakt sa tečnošću u „thumper“-u. Konačno, tečnost na taj način prima sadržaj alkohola i temperaturu. Ovo je efikasan način obavljanja druge destilacije bez puno posla.
Škotski viskiji mogu sazreti u različitim bačvama, zavisno od stila destilerije. Na primer, mnoge destilerije koriste burbon ili šeri bačve, ali se koriste i burad od starog vina i ruma. Na ovaj način stvara se širok spektar ukusa. Industrija burbona igra veliku ulogu u proizvodnji škotskog viskija, jer mnoge bačve koje se koriste u Americi čine prelazak u Škotsku.
Postoje mnogo stroža pravila za viski od burbona nego za škotski viski. Bourbon mora sazreti u novim, neiskorišćenim hrastovim bačvama. Nakon perioda sazrevanja, oni se više ne mogu koristiti, ali se u drugim zemljama gde se proizvodi viski dočekuju raširenih ruku.
Teško je jasno opisati ukus Scotch-a i Bourbona. Poznajemo mnogo različitih ukusa, tako da će sigurno svi naći ono što traže.
Ukus škotskog viskija može se dodeliti određenoj regiji. Uzmimo, na primer, Islay viski sa svojim moćnim karakterom koji sadrži treset i dim, ili Speyside viski sa njegovim glatkim, laganim ukusom. Konačni ukus se određuje vremenom sazrevanja, izabranim buradima i sadržajem treseta.
Ukusi burbona su bliži jedni drugima, ali tu postoje i razlike. Na primer, burbon koji koristi veliku količinu kukuruza ima slađi ukus. Uobičajene arome su kafa, cimet i vanilija posto sazrevaju samo u američkih hrastovih bačvama.
Zbog velikih razlika između Scotcha i Bourbona, najbolji viski je stvar ličnog ukusa. Konačno, sve je stvar ukusa. Srećom, u našoj online prodavnici nudimo vam veliki izbor različitih vrsta viskija, te možete da izaberete i poručite onaj koji vam se najviše dopada. Uživajte u ukusu kvalitetnog pića.