BLOG

GORKI LIST – ZA šTA JE LEKOVIT, PO čEMU SE RAZLIKUJE OD PELINKOVCA I ZAšTO GA SVI VOLE?

08.09.2023.

gorki list sipanje u casice

 

Gorki list je vrlo popularno i atraktivno piće koje ima čvrste kulturološke veze sa Balkanom. Gorčina koja pleni i miris biljaka koji podseća na tradicionalne običaje i proslave, već vekovima osvaja čak i one koji nisu ljubitelji gorkih pića. Pažljiv odabir biljaka koji pravi balans između gorčine i slatkoće je, kao što je svima poznato, lekovit i blagotvoran za naš organizam i zato je dobro znati nešto više o ovom fantastičnom piću.


U nastavku teksta saznajte šta je Gorki list, od čega se pravi, za šta je dobar i ujedno rešite večitu nedoumicu koja je razlika između Pelinkovca i Gorkog lista.

 

Šta je Gorki list zapravo?

 

Gorki list je alkoholno piće, preciznije biljni liker, koji se pije obično pre jela, samostalno ili kao deo koktela i gastronomskih specijaliteta. Gorčina, iskombinovana sa bogatstvom lekovitih svojstava glavno je obeležje Gorkog lista, koji se svrstava među najlekovitija alkoholna pića.


Sam naziv, sinonim za gorčinu – pelin, je nastao prema grčkoj boginji Artemidi zato što se verovalo da ona ovom biljkom olakšava porođajne muke kod žena. Pelin je kroz istoriju postao simbol zdravlja, pa se čak i davao olimpijskim pobednicima u vidu vina u kome je potopljen pelin.


Gorki list u sebi sadrži čak 27 različitih lekovitih biljaka u vidu ekstrakta, među kojima je najpoznatiji i glavni sastojak pelin koji piću daje specifičnu gorčinu.

 

Gorki list- sastav


Ako postoji piće sa savršenom mešavinom gorčine i slatkoće, to je Gorki list. Sastav ovog pića čine, između ostalih i sledeće biljke:

 

  • Pelin
  • Korijander
  • Žalfija
  • Matičnjak
  • Karanfilić
  • Nana
  • Zvezdasti anis
  • Pomorandža
  • Đumbir
  • Majčina dušica


U sastav Gorkog lista ulazi još lekovitih biljaka koje imaju antioksidativni efekat i pozitivno utiču na pročišćenje krvnih sudova i jačanje imunog sistema.

 

Razlika između Pelinkovca i Gorkog lista


Glavna razlika između pelinkovca i gorkog lista leži u njihovim sastojicima i poreklu. Oba pića su biljni likeri, poznati po svojoj gorčini, ali sastojci se mogu razlikovati u zavisnosti od proizvođača.


Dok je Pelinkovcu glavni sastojak upravo pelin, Gorki list svoju gorčinu dobija magičnom sinergijom pelina i još mnoštva lekovitih biljaka, među kojima su nana, đumbir i majčina dušica.


Druga bitna razlika jeste poreklo i rasprostranjenost: Pelinkovac potiče iz Hrvatske i na Balkanu se smatra tradicionalnim pićem, dok Gorki list ima širu evropsku rasprostranjenost i najpopularniji je u Francuskoj, Nemačkoj i Italiji.

 


Oba pića se koriste kao aperativi i digestivi zbog lekovitog dejstva na stomak, a razlika u ukusima dolazi od sporednih aromatičnih biljaka koje ulaze u sastav pića.

 

Gorki list- procenat alkohola

 

Kada je u pitanju liker Gorki list, procenat alkohola je 28%. Ovo je ujedno još jedna razlika između Pelinkovca i Gorkog lista jer procenat alkohola u Pelinkovcu može dostići čak do 35%.

 

 

Gorki list- lekovitost i široka upotreba

 

Svima je poznato za Gorki list, lekovitost je na visokom nivou i ljudi pretežno iz tog razloga najviše piju i vole ovo žestoko piće. Najčešće ljudi piju čaj od biljke gorki list za stomak i stomačne probleme jer se pokazao kao jako delotvoran protiv mučnine, nadimanja, bolesti jetre, bubrega, ili crevnih parazita.


Pošto dejstva pelina utiču povoljno na rad celog organizma, samim tim napadaju i glavne uzroke bolesti. Regulišući funkcije organizma koje dovode do raznih problema (gojaznosti, policističnih jajnika, problema sa probavom, itd.), pelin pomaže u sprečavanju razvitka ovakvih bolesti i kontrolisanju hormonskih poremećaja od samog početka.


Rimljani su čak smatrali da pelin pomaže u nezi kože i neretko ga stavljali u svoje sandale kako bi dezinfikovali i ubrzali proces zarastanja rana od žuljeva.


Gorki list se često koristi za pomoć ženskom zdravlju, a verovanje je da još od antičkog doba grci vezuju lekovita svojstva gorkog lista za Artemidine moći.

 

casice za rakiju na stolu


U prošlom veku, žene su kuvale čaj od gorkog lista i konzumirale domaći liker napravljen od ove lekovite biljke kako bi ublažile mentrualne tegobe i opustile mišiće karlice i stomaka usled grčeva.


S obzirom da su bolovi često posledica upale, gorki list ima primenu u suzbijanju upalnih procesa i ima izraženo antiinflamatorno dejstvo koje pomaže u samom korenu ovog problema. Male količine ovog lekovitog likera mogu uticati na poboljšanje cirkulacije i opuštanje mišića.

 

Gorki list-cena


Trenutna cena Gorkog lista je 884, 81 RSD i možete ga poručiti jednostavnim klikom na calix.rs. Ako do sad niste, probajte ovaj slatko-gorak ukus i saznaćete da mnogi vole Gorki list ne samo zbog lekovitosti, već i zbog intenzivnog ukusa i mirisa. Poklonite sebi ili nekome kome želite dobro zdravlje ovaj simbol ljubavi, emocije i strasti koja se ogleda u svakoj flaši Gorkog lista.


Već danas nazdravite dobrom zdravlju, živeli!

Poslednje sa bloga

Šta pokloniti za 8. Mart?

Bliži nam se 8. mart – dan koji je poseban za mnoge pripadnice širom naše planete. I to s razlogom. Osvojena je važna stepenica u borbi za ljudska...
pročitaj više

Koji je najbolji poklon za Dan zaljubljenih 2025?

Stigao je februar, a uskoro se bliži i datum koji je posebno važan svim parovima - Dan zaljubljenih. Ovaj praznik ljubavi idealan je da svom partneru...
pročitaj više

Šta je Prosecco, kako se servira i kako se pije?

Prosecco je italijansko penušavo vino koje se u 85% pravi od Glera sorte grožđa. Možda nije šampanjac, ali nosi sličnu magiju.
pročitaj više

Koje piće se nosi na rođenje deteta?

Rođenje deteta je jedan od najvažnijih i najradosnijih događaja u životu svake porodice i kao i mnogi drugi posebni trenuci, obeležava se darovima i...
pročitaj više

Kako se pravi škotski viski, koje vrste postoje i zašto je ovo piće tako posebno?

U potrazi ste za savršenim pićem koje je stvoreno za posebne trenutke i za uživanje u svakom gutljaju? Za pićem koje će probuditi sva čula i koje...
pročitaj više

Kako se pravi kuvano vino? Recept za najbolji zimski napitak

Kuvano vino je jedan od najpoznatijih zimskih napitaka, savršen za hladne dane i praznične večeri. Njegova bogata aroma, puna začina i voćnih nota...
pročitaj više

Jeger (Jagermeister) – kako se pije, pravi i koristi čuveni liker?

Krenimo od jedne istine- ko god je probao Jeger, nije ostao ravnodušan. Ili se trajno zaljubimo u ovo piće, ili nam nikako ne prija njegova slatka...
pročitaj više

Šta je i kako se pije tekila? Vrste i sve što ste želeli da znate

Poznata u barovima širom planete i sastojak svakog filmskog koktela, tekila je tradicionalno meksičko piće. Bogata istorija ove egzotične zemlje...
pročitaj više

Mamurluk – kako ga ublažiti i šta je dobro za mamurluk?

Alkohol je skoro neizostavan deo raznih društvenih događaja i proslava, ali njegova preterana konzumacija može dovesti do neugodnog mamurluka sutradan.
pročitaj više

Šta se sprema a šta pije za Uskrs i za 1. maj? Spremite se odlično za Uskrs 2024

Samo nekoliko nedelja deli nas od najvećeg i najradosnijeg hrišćanskog praznika, za koji se pripremamo strogim sedmonedeljnim postom. Kada i kako se...
pročitaj više

Od čega se pravi mastika i za šta je dobra ova rakija?

Vrlo dobro znamo da „rakija connecting people“. I zaista je tako. To je čini sasvim posebnom među svim drugim alkoholnim pićima. No, nije svaka...
pročitaj više

Pečenje rakije: Kako se pravi rakija?

Na ovim prostorima neguje se i poštuje tradicija ispijanja rakije uz zdravicu u svim važnim životnim situacijama. Još jedna je tradicija vezana za ovo...
pročitaj više