BLOG

ISTORIJA KRAFT PIVA

12.05.2020.

Craft ili kraft pivo ima dugačku tradiciju i istoriju. Ono zapravo predstavlja zanatsko pivo, povezuje se sa nezavisnim pivarama, malim količinama proizvodnje, uz akcenat stavljen na kvalitet i besprekornu aromu. Napravljeno od 100% prirodnih sastojaka, bez veštačkih dodataka – sve je to kraft pivo. Srbija nikako ne zaostaje kada je ovo zanatsko pivo u pitanju. Osim online prodavnica pića gde ih možete poručiti, ovo pivo možete degustirati u pabovima i pivarama širom naše zemlje. Ali, krenimo od samog početka.

 

kraft pivo

 

Istorijat


Ne bismo pogrešili kada bismo rekli da je zanatsko pivo nastalo kao otpor tradicionalnom industrijskom pivu. Kao što postoji mnogo različitih vrsta piva, isto tako postoji i mnogo različitih proizvođača. Sve počinje tako što su mladi proizvođači hmelja u SAD-u počeli da uzgajaju divlje sorte, koje su donosile nove ukuse i arome. Narod je shvatio da ne mora da se podređuje ogromnim industrijskim pivarama i njihovim karakterističnim blagim ukusom.

Umesto toga, rešeni i puni entuzijazma, otvaraju prve samostalne male pivare u kojima nastaje magija, jer upravo to predstavlja kraft pivo. Srbija se danas može pohvaliti mnogim proizvođačima koji održavaju nivo ove kulture, doprinoseći svakodnevno kako proizvodnji kraft piva, tako i njegovoj promociji, bez koje je svako poslovanje nemoguće.

Kraj sedamdesetih u Americi doneo je sa sobom prvi nalet novostvorenih pivara koje su vrlo uspešno radile. Držeći se ustaljene recepture, kreativnosti i ubacivši dozu inovacije, postavili su temelje kraft pivu i nastavili da koračaju napred. Godine 1989. u Americi je uspešno poslovalo oko 205 pivara. Da biste stekli utisak o tome koliko ova industrija napreduje, iznećemo podatak da danas na tlu SAD-a ima više od 4300 pivara.

 

Zanatsko pivo – priprema 

 

Kraft pivo nastaje u malim pivarama, u malim serijama proizvodnje, uz mnogo ljubavi prema samom procesu. Prednosti ovakvog stvaranja piva jesu u savršenom ukusu i aromi, koji često izostaju kod industrijskog piva, usled proizvodnje od stotinu hiljada litara. Zanatsko pivo postalo je kultura, pa i više od toga. Online prodavnica pića Calix nudi vam širok asortiman piva, kako biste mogli da izaberete baš ono koje je po vašem ukusu.

Najveći procenat piva jeste upravo voda, pa je naravno važan njen kvalitet. Uvek se koristi ona voda koja po svim kategorijama opravdava masovnu upotrebu. S obzirom na to da je najveći sastojak, od vode koja se koristi u proizvodnji u kombinaciji sa ostalim sastojcima, zavisiće krajnji ukus piva.

Koji je to drugi sastojak, osim vode, koji zapravo pivo čini pivom? Ništa drugo do pivski kvasac. Da nije njega, ne bi bilo alkohola, a bez alkohola od piva bi ostala samo providna tečnost koja nikome ne bi bila interesantna. Najvažniji zadatak pivskog kvasca je da od fermentisanog šećera stvori alkohol. Nije to onaj kvasac koji naše mame i bake koriste za testo. Kvasac od koga se dobija najbolje pivo potpuno je druge vrste. O svemu tome morate se dobro informisati ukoliko imate želju da pokrenete sopstvenu proizvodnju i upustite se u avanturu zvanu stvaranje kraft piva.

 

Prednosti interneta


Velikom brzinom svet se menja, pa tako i načini prodaje. Imajte takođe na umu da je online prodavnica pića odličan način distribucije, s obzirom na to da je internet postao naša glavna povezanost. Calix je upravo zbog toga vodeći uvoznik i distributer za našu zemlju. Prateći sve trendove, izlazimo u susret svojim potrošačima brzom dostavom i kvalitetnom uslugom.

Ako kažemo inovativnost, autentičnost, fenomenalna aroma, nezaboravan ukus - upravo je to kraft. Pivo, Srbija, sve njene lepote i prijatelji – uvek su bili dobitna kombinacija. Uživajte u lepom vremenu i najboljem zanatskom pivu. Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, budite slobodni da nam pišete putem kontakt centra. Naš tim će u najkraćem roku odgovoriti na sve vaše zahteve. Živeli!

Poslednje sa bloga

Jeger (Jagermeister) – kako se pije, pravi i koristi čuveni liker?

Krenimo od jedne istine- ko god je probao Jeger, nije ostao ravnodušan. Ili se trajno zaljubimo u ovo piće, ili nam nikako ne prija njegova slatka...
pročitaj više

Šta je i kako se pije tekila? Vrste i sve što ste želeli da znate

Poznata u barovima širom planete i sastojak svakog filmskog koktela, tekila je tradicionalno meksičko piće. Bogata istorija ove egzotične zemlje...
pročitaj više

Mamurluk – kako ga ublažiti i šta je dobro za mamurluk?

Alkohol je skoro neizostavan deo raznih društvenih događaja i proslava, ali njegova preterana konzumacija može dovesti do neugodnog mamurluka sutradan.
pročitaj više

Šta se sprema a šta pije za Uskrs i za 1. maj? Spremite se odlično za Uskrs 2024

Samo nekoliko nedelja deli nas od najvećeg i najradosnijeg hrišćanskog praznika, za koji se pripremamo strogim sedmonedeljnim postom. Kada i kako se...
pročitaj više

Od čega se pravi mastika i za šta je dobra ova rakija?

Vrlo dobro znamo da „rakija connecting people“. I zaista je tako. To je čini sasvim posebnom među svim drugim alkoholnim pićima. No, nije svaka...
pročitaj više

Pečenje rakije: Kako se pravi rakija?

Na ovim prostorima neguje se i poštuje tradicija ispijanja rakije uz zdravicu u svim važnim životnim situacijama. Još jedna je tradicija vezana za ovo...
pročitaj više

Čarobna snaga Gorkog lista - Savršen dodatak i uživanje u koktelima

Gorki list potiče iz prirode. Sastoji se od 27 biljaka koje daju prepoznatljiv ukus. Međutim, ako žudite za egzotičnim notama i sastojcima koji dolaze...
pročitaj više

Kako se servira i pije viski?

Viski je mnogo više nego piće koje se pije uz Redbull, i postoji mnogo načina kako se pije viski. Ono ima svoju legendu, svoj istorijat pravljenja, kao i...
pročitaj više

Šta je potrebno za slavu – spisak pića za kupovinu ako slavite, a za poklon ako idete na slavu

Kada se pripremate za slavu ili razmišljate o poklonu za domaćina kada odlazite u goste, važno je napraviti pažljiv odabir pića. Sofisticirana vina i...
pročitaj više

Oktoberfest 2023- najveći festival piva na svetu

Oktoberfest je jedan od najznačajnijih festivala na svetu. Svake godine tradicionalno se održava u Minhenu, i traje od 16 do 18 dana. Obično počinje...
pročitaj više

Gorki list – za šta je lekovit, po čemu se razlikuje od Pelinkovca i zašto ga svi vole?

Gorki list je vrlo popularno i atraktivno piće koje ima čvrste kulturološke veze sa Balkanom. Gorčina koja pleni i miris biljaka koji podseća na...
pročitaj više

Koji je najbolji viski za poklon?

Važno je, pre samih predloga, napomenuti jedno- niti ima lošeg viskija, niti bilo koje vrste viskija mogu biti loš poklon. Vekovna tradicija proizvodnje...
pročitaj više