Ekskluzivna pića iz celog sveta |
Brza i sigurna dostava |
Besplatne pošiljke za iznose preko 6.000 rsd |
Ne vršimo dostavu van teritorije Srbije |
Online plaćanje platnim karticama vaše banke |
Sertifikovan sistem upravljanja - HACCP sertifikat |
Ekskluzivna pića iz celog sveta |
Brza i sigurna dostava |
Besplatne pošiljke za iznose preko 6.000 rsd |
Ne vršimo dostavu van teritorije Srbije |
Online plaćanje platnim karticama vaše banke |
Sertifikovan sistem upravljanja - HACCP sertifikat |
Danas svi znaju kako se pije viski. Online prodaja pica je pomogla tome, pogotovo popularizaciji koju je doživeo viski. Cena je zato postala pristupačna i nama, čak i kada je u pitanju stranu viski. Vrste inostranog viskija su takođe dostupne.
Svi oni se skupno zovu viski. Prodaja cveta, ali nije tako uvek bilo u poslednjih 400 godina postojanja ovog pića.
Da bismo pravilno ušli u istoriju viskija, moramo da pogledamo proces koji je promenio svet. U pitanju je destilacija, ili izdvajanje hemijskih jedinjena iz smeše putem isparenja. Svako ko je video kako se peče rakija, video je ovaj proces.
Većina zna kako se pije viski. Takođe kada je u pitanju viski, cena je nešto što svako ko sedi u kafićima i kafanama zna. Online prodaja pica je dodatno pomogla da se popularizuje viski. Vrste viskija, sa druge strane, uživaocu toliko i ne poznaju. Međutim, kada je u pitanju viski, prodaja ne zastaje niti sekunde.
Doduše, sama destilacija ostaje mahom nepoznata. Bez njega proizvodnja alkohola ne bi bila moguća. Hajde da pogledamo kako se čitav ovaj proces odvijao i kako je došlo do nastanka viskija.
Destilacija se prvi put koristila u Mesopotamiji za pravljenje parfema. Ali, prvi zapisani metodi destilacije pronađeni su u spisima grčkih filozofa koji su ovaj proces koristili da od morske vode napravi vodu za piće.
U narednih 500 i više godine, Evropljani su nastavili da koriste ove tehnike, ali ne još za pravljenje alkohola.
U ovom periodu destilacija počinje masovno da se upotrebljava u Hrišćanskim manastirima, pogotovo među monasima. Koriste se za pravljenje lekova, kao i za pravljenje materijala za ceremonije i obrede. Takođe, prave se i lekovi za male boginje i kolike.
Ovde počinje naša priča. Uskoro će se sklopiti svi preduslovi da se viski pojavi, a to su omogućili niko drugi nego putujući monasi. U to vreme, smatra se da je Ramon Lul iz Italije prvi uspeo da izvede proces alkoholne destilacije praveći vino.
Međutim, kada su monasi stigli u Škotsku i Irsku oni su se okrenuli buradima jer nisu imali vinograde i velike prostore u kojima bi pravili vino.
U narednih 200 godina prave se razna pića u manastirima. U ovom periodu pojavljuje se prvi put i naziv viski. Ime se konkretno pojavljuje u “Irskim analima Klonmaknozije”, gde je zapisano da je poglavar jednog klana preminuo nakon što je popio previše “vodice života (aqua vitae)”.
Takođe, u tom periodu razlika između alkohola među monasima nije bila prevelika, već su svi skupno nazivani aqua vitae ili životna vodica, voda života, ili vodica života.
Ovde je već proizvodnja viskija bila uveliko prihvaćena, što potvrđuje i jedna narudžbina gde je Kralj Džejms IV od Škotske poslao svešteniku Džonu Koru velike količine slada da napravi vodu života.
Pravi preokret za viski je došao kada je Kralj Henri VIII od Engleske raspustio manastire, čineći da ogroman broj monaha nezavisnim, i u potrazi za novim načinima da se prehrane. Srećom, oni su tada znali tajne destilacije. Ovde je i eksplodirala upotreba viskija, jer je svaki čovek mogao uz pomoć monaha da napravi ličnu količinu.
Sledeći veliki korak za viski desio se sa početkom kolonizacije Amerike. Kada su Irci i Škoti došli na novi kontinent doneli su tehnike destilacije sa sobom. Ovde su nastale i prve nove vrste viskija, budući da su kolonizatori mogli da eksperimentišu sa novim vrstama žitarica. U međuvremenu otvara se i Stara Bušmilska Destilerija, koja je najstarija licencirana destilerija viskija na svetu.
Prvi veliki potres za viski došao je spajanjem Škotske i Engleske i stvaranjem Velike Britanije. U narednim godinama porezi su strašno porasli, na viski je posebno imao uticaj Engleski porez na slad iz 1725 koji je zapretio da ugasi proizvodnju viskija.
Većina škotskih destilerija je prešla u ilegalu. Počeli su da prave viski noću da bi sakrili dim koji je izlazio iz destilerije, i ovaj ilegalni viski je nazvan Moonshine zbog toga što se proizvodio po noći.
Za to vreme, u Americi tokom revolucionarnog rata viski se koristi kao valuta u trgovini. Na koritima reke Ohajo Evan Vilijams stvara prvu komercijalnu destileriju u Louizvilu u Kentakiju.
Stvari nisu bile idealne ni na novom kontinentu. Desio se sukob između američkih farmera i njihove vlade. Usledila je viski pobuna, kako istoričari zovu ovaj događaj. Farmeri su navikli da višak žitarica pretvaraju u viski. Država je to htela da zabrani, što je naišlo na otpor od strane farmera iz Pensilvanije koji su im zabranili da ubiraju porez.
Sve se dodatno zaoštrilo kada je napadnut poreski upravnik i general Džon Nevil, kada je 600 naoružanih farmera napalo njegovu kuću. Predsednik Džordž Vošington je tada poslao 13.000 vojnika da rasteraju farmere, i posle toga je masovna proizvodnja viskija stala.
Iako se ljudi više fizički nisu bunili protiv taksi na viski, viski je uspeo da postane politička tema. Tomas Džeferson je ušao u političku trku na čelu Demokratsko-Republikanske partije i obećao je da će ukinuti ovaj porez. To je i uradio kada je pobedio na izborima.
Škotski vlasnik prodavnica, Džon Voker počeo je svoju proizvodnju viskija. Ovaj viski se pije i danas i nosi njegovo ime, a znate ga kao brend “Džoni Voker”. Međutim, sam Voker nikada nije pio alkohol.
Ujedinjeno Kraljevstvo legalizuje proizvodnju viskija tako što omogućava destilerijama da rade uz određenu novčanu naknadu. Džon Krou pronalazi novi način proizvodnje viskija, koji mu omogućava da postiže isti kvalitet tečnosti tokom duže proizvodnje. Nakon njega, Aenas Kofi stvara Kofi stil patent, pomažući proizvodnju viskija.
Džejkob Spirs pravi, patentira, popularizuje prvi viski od kukuruza i daje mu naziv Burbon, koji ima i do dana današnjeg. Andru Ašer pravi prvi blendirani viski, koji uspeva da brendira i stavi u masovnu proizvodnju. Postiže uspeh koji niko nije pre njega i stavlja ga u široku potrošnju.
Ovo je vreme Prohibicije u Americi gde se u potpunosti zabranila proizvodnja, prodaja, i upotreba alkohola. Međutim, dopušta se prodaja viskija prepisanog od doktora koji se mogao kupiti uz recept. Prodavao se ekluzivno u Volgrins papotekama koje su tada narasle iz lanca od 20 prodavnica u lanac od 400 prodavnica.
Burbon postaje zvanično piće Amerike. Usvaja se i popularizuje u filmovima i muzici, i postaje zvanični deo popularne kulture. Sada svi znaju kako se pije viski. Javljaju se novi proizvođači i destilerije za viski, cena se reguliše prema potrebama masovnog tržišta.
Viski, vrste kada su u pitanju, postaju rasprostranjene po svim kontinentima. Sada je svugde prisutan viski, prodaja je eksplodirala, pogotovo sa porastom interneta i onome što danas poznajemo kao online prodaja pica.
Danas, to je jedno od najpopularnijih pića na svetu.
Sve što ostaje jeste da kupite viski. Pogledajte našu celokupnu ponudu viskija, ili poručite pića koja mi preporučujemo.
To su Viski Hibiki Japanese Harmony, Viski Nikka 12 godina star, Viski Nikka Coffey Grain. Takođe, možete pogledati i druge vrste pića. Bitno je da nađete ono što će vama najviše odgovarati. Piće je tu da b i se u njemu uživalo.