BLOG

JAPANSKI VISKI - ISTORIJA, KARAKTERISTIKE, BRENDOVI I TOP 10 JAPANSKIH VISKIJA

26.11.2020.

Obično se smatra da je viski neraskidivo povezan sa Škotskom. Severni deo Velike Britanije kolevka je žestokih pića, pa tako i viskija. Međutim, viski se sada proizvodi i u mnogim drugim delovima sveta.

Japanci su među onima koji su se ugledali na Škote. Nije ni čudo, jer je opšte poznato da su Japanci strastveni konzumenti ovog pića. Potrošnja viskija po stanovniku u Japanu je znatno veća od potrošnje Amerikanaca ili Britanaca, na primer. Međutim, ovaj razvoj događaja nije bio predvidiv i veoma je neobičan, jer je do sada viski jedino destilirano alkoholno piće koje dolazi sa zapada i koje je uspelo da se izbori za svoje sigurno mesto na japanskom tržištu.

 

japanski viski

 

Istorija japanskog viskija


Destilacija alkohola ima dugu tradiciju u Japanu. Sake i japanski liker Shochu već su dugo poznati i popularni na Zapadu.

Međutim, prvi pokušaji destilerije viskija bili su relativno neuspešni. To se promenilo sa Shinjiro Toriijem i njegovim prvim pokušajima gajenja i presovanja vina, pred kraj 19. veka. Bio je osnivač i vlasnik kompanije za proizvodnju vina i likera koja se zvala Kotobukiia. Eksperimenti sa vinom bili su uspešni, nakon čega se brzo krenulo u proizvodnju viskija. Godine 1923. u Yamazakiju osnovana je prva japanska destilerija viskija.

Masataka Taketsuru naučio je gorionički zanat u Škotskoj i svoje znanje donosio u kompaniju Yamazaki kao menadžer više od 10 godina. Kompanija je kasnije preimenovana u Suntory i mogla je da se razvije u veliku grupu. Taketsuru je kasnije napustio destileriju i osnovao svoju kompaniju Nikka u Yoichiju, koja je postala konkurencija kompanije Suntory. Torii i Taketsuru uspostavili su tradiciju koja se danas može videti na međunarodnom tržištu. Dva brenda Suntoy i Nikka postali su i ostali do danas najuspešnija i najpoznatija imena kada je u pitanju japanski viski.


Japanski viski osvaja svet


Japanski viski od početka nije mogao da zabeleži trijumfalni napredak na zapadu. Razlog tome bio je viski bum šezdesetih i sedamdesetih godina. Tada su u Japanu osnovane brojne male destilerije koje su bile brze u proizvodnji. Stoga je viski često bio okarakterisan kao jeftin alkohol. Međutim, dobar viski nije bio izvožen u inostranstvo. Japanci su više voleli da samostalno uživaju u sopstvenom produktu, što je dovelo do velike potrošnje u njihovoj zemlji. Viski se vrlo uspešno oglašavalo kao dodatak hrani ili kao zamena za sake. Suntory je bio vodeći u oglašavanju.

Napokon, u 21. veku, japanski viskiji najboljeg kvaliteta pronašli su put do Zapada. Iznenada su razni viskiji iz Japana bili na istom nivou kao i oni iz Škotske ili Amerike. Usledio je veliki broj nagrada na renomiranim takmičenjima. 2007. je došlo njihovo vreme. I Suntory i Nikka su mogli da napuste takmičenje. Viski Nikka Taketsuru Pure Malt 21 godina pobedio je u kategoriji „World’s Best Blended Malt“. Suntory je uspeo da ubedi u kategoriji „World’s Best Blended“. Pohvale kritičara i međunarodne nagrade redovne su karakteristike od tada.

 

Škotska kao veliki uzor


Ponekad se pretpostavlja da su japanski viskiji jednostavno kopije škotskih originala. Ova izjava nije netačna. Zapravo, mnogi japanski majstori destilerije naučili su umetnost destilacije viskija upravo u Škotskoj. Nakon što su Japanci usavršili naučeno, danas proizvode viskije najvišeg kvaliteta. Japanski viski ima vrlo posebne karakteristike, jer su postupci i recepti prilagođeni japanskim standardima, po čemu se veoma jasno razlikuju od škotskih sorti.

Japanske destilerije se uglavnom nalaze na većim nadmorskim visinama, koje imaju klimatske uslove slične onim u regionima škotskog viskija. Ovde je uzgoj pirinča nemoguć́, ali površine se mogu koristiti za gajenje žita. Treseta takođe ima u ovim regionima i ne moraju se uvoziti sa zapada. Pored toga, ovde je dostupna sveža izvorska voda.

 

Posebnosti japanskog viskija


Najveća razlika između japanskih viskija i onih iz Škotske svakako je činjenica da Škoti više vole Single Malt viski. Japanci uglavnom preferiraju mešavine - Blends - što je takođe zbog perfekcionističke prirode Japanaca. Kada se proizvode ove vrste (Blends), ukus se može bolje kontrolisati. Postojeće destilerije su se tome prilagodile i uglavnom proizvode upravo ove vrste viskija. Viski za mešanje se ne kupuje od drugih destilerija, kao što je slučaj u Škotskoj. U Japanu se viskiji koji se koriste za mešavine uglavnom koriste u destilerijama istih proizvođača. Ovde, naravno, veliki proizvođači imaju očiglednu prednost, jer mogu da biraju između mnogo različitih sorti.

Viski iz destilerije Suntory je dobar primer raznolikosti varijanti. Sastoji se od različitih viskija sa različitim sadržajem treseta. Četiri različita procesa destilacije i različita burad za skladištenje osiguravaju odličan viski koji je izuzetno višestruk. S druge strane, male destilerije imaju tendenciju da proizvode monotone kreacije zbog nedostatka različitih varijanti. Međutim, single malt se često kupuje u Škotskoj. Japanski proizvođači već su otkupili produkcije širom sveta. Američku kompaniju Jim Beam takođe je preuzeo Suntory i sada se zove Beam Suntory.

 

Od blagog destilata do nagrađivanog viskija


Prvobitno su japanski viskiji bili nežni, lagani i voćni. Dakle, vrlo slične sortama iz Škotske nizije. Ove sorte su bile daleko od slanosti, različitih ukusa ili jakog treseta. Tako da je to bio više viski za početnike, manje zahtevan. Ali to se u međuvremenu značajno promenilo. Kao i ranije, dominiraju voćne i cvetne arome, a blagost je takođe tipična za japanski viski. Međutim, s tim je pomešano i tretirano zrno.

Japanski viski je vrlo raznolikog ukusa. Najviše podseća na škotski viski. Japanske destilerije karakteriše visok nivo svesti o kvalitetu. Iako viski može sazrevati u najrazličitijim buradima, regionalni hrast Mizunara je preferiran u Japanu za proizvodnju bačvi za viski. Ovo daje vrlo tipičan slatkast i papren ukus. Pored toga, veliki značaj se pridaje čistoći vode. Tipična japanska klima omogućava viskiju da sazre mnogo brže od zapadnog. Dakle, uticaj drveta je primetniji. Danas japanski viski nudi tačno pravu stvar za svakog ljubitelja ovog pića i zato ne bi trebalo da nedostaje u bilo kom kućnom baru.

 

Sledeće vrste viskija proizvode se u japanskim destilerijama:


Malt viski: Destiliran od kaše od ječmenog slada. To se dešava u takozvanim Pot Stills kazanima. Ako se radi o singl malt viskiju, proizvodi se u jednoj destileriji. Čisti slad takođe može da sadrži strane, posebno škotske sladove.
Grain viski: Destiluje se iz različitih vrsta žitarica i sirovina. U Japanu se retko flašira Single Grain (viski od jednoj zrna).
Blended viski: u zavisnosti od vrste, japanske mešavine –Blends- sadrže između 10 i 40 procenata Malt viskija (viski od slada). Takođe se koriste škotski vrste. Udeo slada takođe zavisi od nivoa kvaliteta.

 

Glavni brendovi japanskog viskija

 

Suntory / Yamazaki


Uz brend Nikka, Suntory je verovatno najpoznatija marka viskija u Japanu. Suntory se destiluje u dve velike destilerije. Među njima i Yamazaki, koji se može videti kao rodno mesto japanskog viskija. To je najstarija destilerija u zemlji, a otvorio ju je Torii Shinjiro 1923. godine. Šest godina kasnije, lansiran je prvi viski. Yamazaki je na periferiji Kjota u podnožju planine Tenno. Regija je najpoznatija po izvrsnom kvalitetu vode. Voda je posebno mekana. Tome doprinose i tri reke Katsura, Uji i Kizu, koje ovde teku zajedno i stvaraju naročito maglovitu klimu. Ova činjenica u vezi sa raznovrsnošću temperatura stvara najbolje uslove za proizvodnju karakterističnog viskija Suntory. Slad dolazi iz Irske, Škotske ili Australije. Viskiji iz Yamazakija su slatke i voćne arome. Viski sazreva u bačvama od šerija ili tipičnom japanskom hrastu.

1973. Keizo Saji, sin Torii Shinjiro, osnovao je drugu destileriju Suntory. Hakushu je udaljen oko 120 kilometara zapadno od Tokija. Kao najviša destilerija na svetu, destilerija se nalazi u južnim japanskim Alpima usred šuma planine Kaikomagatake. Slad ovde dolazi iz Škotske ili Irske.


Hibiki


Hibiki je takođe proizvod marke Suntori. Sastoji se od raznih sladova i žitnih viskija. Nije samo veoma popularan u svojoj zemlji, već ga u celom svetu hvale kao odličan proizvod japanske destilerije. 8. jula 2015. godine, Hibiki 21 dodeljena je najviša nagrada, „Trofej“ na 20. međunarodnom izazovu duhova u Londonu. U 2015. godini to je bila 3. uzastopna nagrada za Hibiki.


Nikka


Pored brenda Suntori, Nikka je posebno uspela da se afirmiše u ostatku sveta kao posebno visokokvalitetna marka za proizvodnju viskija. Osnivač Masetaka Taketsuru naučio je destileriju direktno u Škotskoj i dugo je radio za Suntori. 1934. osnovao je destileriju Ioichi. Nalazi se na oko 50 kilometara od grada Saporo na jugu Hokaida. Joiči je sa tri strane okružen planinama, a sa jedne strane morem. Savršeni prirodni uslovi za izvanredan viski.

Druga destilerija, Miiagikio, nastala je 1969. godine. Nalazi se u vodi bogatoj dolini u blizini Sendaija. Ova destilerija treba da proizvodi voćne i lagane viskije slične onima iz Škotske nizije. Ove varijante bi trebale savršeno dopuniti viskije od Ioichija i omogućiti proizvodnju mešavina. Ova destilerija može da proizvede tri miliona litara godišnje. To je otprilike za trećinu više nego u Ioichiju, ali i dalje manje nego u visokoproizvodnim destilerijama Suntori-a.


Togouchi


Chugoku Jozo takođe proizvodi viski od 1990. Destilerija se nalazi u blizini Hirošime na Honshu-u. Prethodno se specijalizovala za sake i shochu. Međutim, Chugoku Jozo se ne destiluje. Gotov destilat za sladni viski uvozi se iz Škotske, žitni viski iz Kanade. Mešanje i sazrevanje vrši se internim master blenderom. Viski se čuva u tunelu u Togučiju. Ovaj tunel nikada nije završen projekat železničke kompanije JR. Dug je 361 metar i nudi najbolje uslove za sazrevanje viskija uz konstantnu temperaturu od 14 °C i 80 procenata vlažnosti.

Sve ove činjenice čine Togouchi pravim specijalitetom na tržištu viskija. Iako je postupak vrlo neobičan za Japan, rezultat su izvrsne kreacije koje takođe pronalaze prijatelje na Zapadu.

 

Japanski viski: top 10


Kratki pregled deset najboljih viskija iz Japana.

1. Hibiki Harmony -> voćno limunsko voće, hrast, začinjeno i slatko.
2. Yamazaki 12 godina -> ukus vanile, slada.
3. Nikka from the Barrel -> Voćne arome sa drvenim i kožnim notama.
5. Togouchi Premium -> kompleksan, slatki, cvetni sa notama muškatnog oraščića
6. Yamazakura Singl Malt -> aroma karamele, lagano sa voćem i vanilijom.
7. Suntory Toki -> citrusno voće, jabuka, med i vanilija
8. Enso -> Sladak, šećerna melasa, vanilija, karamela, badem
9. Chichibu Ichro´s -> Dominira ukus karamele koje se meša sa notama ječmenog slada, đumbira, egzotičnog tropskog voća poput manga papaje.
10. Matsui Mizunara Cask -> Nežno mekan sa akcentom na slatku karamelu i voće. Kasnije se pojavljuju orijentalni začini i naglašene note kokosa.

Poslednje sa bloga

Jeger (Jagermeister) – kako se pije, pravi i koristi čuveni liker?

Krenimo od jedne istine- ko god je probao Jeger, nije ostao ravnodušan. Ili se trajno zaljubimo u ovo piće, ili nam nikako ne prija njegova slatka...
pročitaj više

Šta je i kako se pije tekila? Vrste i sve što ste želeli da znate

Poznata u barovima širom planete i sastojak svakog filmskog koktela, tekila je tradicionalno meksičko piće. Bogata istorija ove egzotične zemlje...
pročitaj više

Mamurluk – kako ga ublažiti i šta je dobro za mamurluk?

Alkohol je skoro neizostavan deo raznih društvenih događaja i proslava, ali njegova preterana konzumacija može dovesti do neugodnog mamurluka sutradan.
pročitaj više

Šta se sprema a šta pije za Uskrs i za 1. maj? Spremite se odlično za Uskrs 2024

Samo nekoliko nedelja deli nas od najvećeg i najradosnijeg hrišćanskog praznika, za koji se pripremamo strogim sedmonedeljnim postom. Kada i kako se...
pročitaj više

Od čega se pravi mastika i za šta je dobra ova rakija?

Vrlo dobro znamo da „rakija connecting people“. I zaista je tako. To je čini sasvim posebnom među svim drugim alkoholnim pićima. No, nije svaka...
pročitaj više

Pečenje rakije: Kako se pravi rakija?

Na ovim prostorima neguje se i poštuje tradicija ispijanja rakije uz zdravicu u svim važnim životnim situacijama. Još jedna je tradicija vezana za ovo...
pročitaj više

Čarobna snaga Gorkog lista - Savršen dodatak i uživanje u koktelima

Gorki list potiče iz prirode. Sastoji se od 27 biljaka koje daju prepoznatljiv ukus. Međutim, ako žudite za egzotičnim notama i sastojcima koji dolaze...
pročitaj više

Kako se servira i pije viski?

Viski je mnogo više nego piće koje se pije uz Redbull, i postoji mnogo načina kako se pije viski. Ono ima svoju legendu, svoj istorijat pravljenja, kao i...
pročitaj više

Šta je potrebno za slavu – spisak pića za kupovinu ako slavite, a za poklon ako idete na slavu

Kada se pripremate za slavu ili razmišljate o poklonu za domaćina kada odlazite u goste, važno je napraviti pažljiv odabir pića. Sofisticirana vina i...
pročitaj više

Oktoberfest 2023- najveći festival piva na svetu

Oktoberfest je jedan od najznačajnijih festivala na svetu. Svake godine tradicionalno se održava u Minhenu, i traje od 16 do 18 dana. Obično počinje...
pročitaj više

Gorki list – za šta je lekovit, po čemu se razlikuje od Pelinkovca i zašto ga svi vole?

Gorki list je vrlo popularno i atraktivno piće koje ima čvrste kulturološke veze sa Balkanom. Gorčina koja pleni i miris biljaka koji podseća na...
pročitaj više

Koji je najbolji viski za poklon?

Važno je, pre samih predloga, napomenuti jedno- niti ima lošeg viskija, niti bilo koje vrste viskija mogu biti loš poklon. Vekovna tradicija proizvodnje...
pročitaj više