Ekskluzivna pića iz celog sveta |
Brza i sigurna dostava |
Besplatne pošiljke za iznose preko 6.000 rsd |
Ne vršimo dostavu van teritorije Srbije |
Online plaćanje platnim karticama vaše banke |
Sertifikovan sistem upravljanja - HACCP sertifikat |
Ekskluzivna pića iz celog sveta |
Brza i sigurna dostava |
Besplatne pošiljke za iznose preko 6.000 rsd |
Ne vršimo dostavu van teritorije Srbije |
Online plaćanje platnim karticama vaše banke |
Sertifikovan sistem upravljanja - HACCP sertifikat |
Krenimo od jedne istine- ko god je probao Jeger, nije ostao ravnodušan. Ili se trajno zaljubimo u ovo piće, ili nam nikako ne prija njegova slatka gorčina, pa mu se nikad više i ne vratimo. Malo je takvih a mnogo više onih koje potpuno očara ova žestina tamne boje.
U nastavku vam donosimo sve što treba da znate ako volite ovu žestinu, ali i ako ne volite, jer ova saznanja o poreklu, pravila o načinu serviranja i ispijanja mogu zauvek da vas pretvore u istinskog zaljubljenika Jegera.
Jegermajster (Jägermeister), ili jednostavno „Jeger“, je biljni liker koji vodi poreklo iz Saksonije u Nemačkoj, a poznat je po bogatom herbalnom ukusu, tamnoj boci i nezaboravno lekovitom i omamljujućem dejstvu.
Recept ovog jedinstvenog pića nije promenjen od samog nastanka, što znači da već 90 godina svako poštuje tu recepturu. Njegov skromni tvorac je poreklom iz Volfenbitela, malog grada u centralnom delu Nemačke, koji se osigurao da se i sama proizvodnja nastavi isključivo u njegovom rodnom gradiću.
Prvo šta ćete primetiti na boci jegera jeste broj 56, koji se odnosi na mešavinu 56 različitih biljaka, korena, začina i voća koji ulaze u sastav ovog bogatog likera. Njegovo ime se prevodi kao „stariji lovac“ ili „majstor lovac“, što se odnosi na lovačku tradiciju Nemačke. Takođe, kada bolje pogledate samu flašu, za oko će vam zapasti dve stvari – jelen sa raspećem smeštenim između rogova, i tamno zeleno staklo boce. Odabir ove lovcima drage životinje za glavni amblem jegera nije nimalo slučajan.
Naime, jelen je simbol priče o hrišćanskom svecu Hubertu koji je bio ostrašćeni lovac sve dok se magični jelen sa raspećem među rogovima, kao opomena, nije pojavio pred njim na Veliki petak. Nakon toga se Hubert odrekao svojih plemićkih privilegija i ostvario duboku vezu sa prirodom i životinjama, da bi kasnije postao svetac zaštitnik lovaca.
Takođe, odabir debelog i otpornog stakla za bocu nikako nije samo estetska slušajnost. Vlasnik je isprobavao jačinu stakla lično bacajući bocu sa svog trpezarijskog stola. Dakle, i sama flaša jegera je skladu sa hrabrim i intenzivnim životom lovaca.
Jedna od glavnih karakteristika Jegera je njegov unikatni sastav. Kao što smo rekli, napravljen od ekstrakata 56 različitih biljaka, što uključuje i đumbir, cimet, šafran, anis, borovnicu, ginseng, koren sladića, pomorandžinu koru i druge. Svi zajedno, ovi sastojci odaju složen, pomalo sladak i začinjen ukus. Međutim, ne dajte se zavarati, Jegermajster sadrži čak 35% alkohola – tek malo manje od vodke ili tekile.
Ovaj visok procenat alkohola svrstava Jeger u kategoriju jačih likera, ali zahvaljujući svojoj slatkoći i biljnim notama, ima izuzetno prijatan i bogat ukus.
U inat inovacijama modernog doba, kompanija Jegermeister se čvrsto drži svojih korena u mirnom Volfenbitelu. Proces pravljenja Jegera je i dalje dugotrajan i strogo se vodi računa o svakom koraku. Sve biljke, začini i voće se prvo usitnjavaju i mešaju, a zatim potapaju u alkohol kako bi se izvukli ukusi i esencije.
Proces tinkture bilja traje od 3 do 4 meseca, da bi nakon toga piće prošlo kroz nekoliko faza filtracije. Potom se ekstrakt odlaže u drvenu burad gde sazreva najmanje godinu dana.
Posle sazrevanja, liker se dodatno meša sa šećerom, karamelom i alkoholom pre nego što postane u potpunosti spreman za odlaganje u boce. Već u prvom gutljaju jegera, tih 35% alkohola će vas zagrejati i izoštriti sva vaša čula.
Tradicionalni šot jegera služi se veoma dobro rashlađen, često na temperaturi od čak -18°C. Jeger se rashlađuje upravo zbog svog veoma intenzivnog ukusa, kao i visokog procenta alkohola.
Hlađenjem se začinaste note ublaže, a dobija se na upečatljivoj svežini.
Ipak, ukoliko su začinjenost i slatkoća jegera baš ono što se vama dopada kod ovog pića, onda je najbolje da ga ne hladite, kako ne biste izgubili bogatsvo njegovih herbalnih nijansi.
Služi se u malim šot čašama od 30ml, posebno na žurkama, kao „jegeršot“, ili uz ledeno hladno pivo kao popularna (tipično nemačka) kombinacija. Takođe, Jeger se može konzumirati i kao sastojak u koktelima.
Na promocijama ovog fenomenalnog likera, često su kružile tzv. epruvete idealno rashlađenog Jegera koje su se stavljale među zube uz podrazumevano izručivanje na iskap. Popularnost koju je stekao Jeger na svim regijama planete nije samo zbog sofisticiranog ukusa, već i zbog tog načina ispijanja i konzumacije.
Ukoliko se pitate kako je najbolje piti jeger, to je zasigurno uz neki jači obrok ili u raznim osvežavajućim koktelima. Jeger se neretko koristi kao digestiv, što će reći da je njegov sastav posebno osmišljen da olakša varenje. Često se uzima i kao veoma jaka i učinkovita biljna tinktura protiv kašlja, naravno, u malim dozama (30ml).
U zavisnosti od ukusa i preferencija, Jeger možete piti na najrazličitije načine i kombinovati sa drugim pićima, sokovima i energetskim napicima. Najpopularniji način je kao čisti rashlađeni šot.
Jeger se može koristiti i kao sastojak u raznim koktelima, gde njegov herbalni ukus daje poseban pečat.
Popularan je i u kombinaciji sa energetskim napicima kao „Jeger bomb“, gde se čašica jegera ubacuje u čašu energetskog pića. Mada je vrlo omiljen među mlađom publikom, zbog visokog sadržaja šećera i alkohola, kao i sa svakim koktelom se preporučuje umerenost.
Kao što smo napomenuli, Jegermajster je čest dodatak mnogim koktelima, upravo zbog svog složenog ukusa. Neki od najpoznatijih koktela sa jegerom su:
Za ljubitelje biljnih tinktura i likera koji žele da probaju da naprave svoj domaći liker u stilu Jegermajstera, nudimo veoma jednostavan recept.
Potrebno vam je:
Proces pripreme započinjete prelivanjem svih biljnih sastojaka alkoholom u staklenoj tegli ili balonu, u zavisnosti koju količinu ste odlučili da pripremite. Ostavite sve da odstoji 2 do 3 nedelje na tamnom mestu, zaštićenom od sunčeve svetlosti i toplote. Povremeno promućkajte sadržinu. Nakon par nedelja, procedite liker, dodajte šećerni sirup (rastopite šećer u vodi), pa odložite još 2 nedelje da odmori. Nakon dve nedelje, vaš lični jeger-liker je spreman za konzumiranje.
Istina je da se Jegermajster prvobitno koristio kao domaći lek za razne probavne tegobe i smatrao pravim tonikom za želudac. Takođe, mnogi se često kunu u njegovu lekovitost protiv kašlja i sličnih boljki. Zbog jedinstvenog biljnog sastava, Jegermajster može pomoći kod problema sa varenjem kada se konzumira u veoma malim količinama.
Međutim, zbog visokog sadržaja alkohola i šećera, ne preporučuje se konzumiranje u većim količinama, jer može izazvati suprotne efekte i negativno uticati na zdravlje srca. Dakle, medicinska korist jegera je upitna i veoma individualna, pre svega bazirana na mitovima ličnih iskustava.
Cena Jegermajstera u Srbiji varira u zavisnosti od prodavnice i veličine boce. Cena flaše od 0,7 litara kreće se između 1800 i 2500 dinara. Jegermajster je dostupan i u flaši od litra, koja ima cenu u proseku do oko 3000 dinara. Može se pronaći u gotovo svim većim supermarketima, specijalizovanim prodavnicama pića, a u vašem Calixu Jeger je na jedan klik od vas uz brzu dostavu na vašu kućnu adresu.
Jeger, zbog svog kvaliteta i jedinstvenog ukusa ima primat nad drugim likerima kada je izbor pića u barovima, klubovima i restoranima, a idealan je i kad poželite da u svom domu napravite majstorski užitak.