BLOG

KAKO SE DRžI čAšA ZA VINO? ISPIJAJTE VINO POPUT SVETSKIH SOMELIJERA

07.03.2023.

tri case crvenog vina

 

Do sad smo vam ispričali nebrojeno priča o vinu, o vinogradima, tehnologiji proizvodnje, vrstama i kvalitetu, uvek sa istim zaključkom. Od prvog koraka, sadnje grozđa, pa sve do poslednjeg, ispijanja ovog opojnog pića, sve vezano za vino je čista umetnost. Donosimo vam zato i priču o umetnosti ispijanja vina, o tome kako se drži čaša za vino, koliko se sipa i kako da razlikujete čaše za belo i crno vino.


Ako ste ljubitelj vina i rado uživate u njegovom ukusu, uz nekoliko praktičnih saveta moći ćete da ga poslužite i ispijate poput svetskih somelijera.

 

Vrste čaša za vino

 

Svaka vinska čaša ima tri osnovna elementa: bazu, nožicu i balon. I mada najveću razliku u vrsti čaše čini upravo balon, svi imaju jednu zajedničku osobinu koja omogućava da se aroma pravilno rasporedi od usta do nosa: balon svake vinske čaše sužava se pri vrhu.
Najbolje vinske čaše imaju sasvim tanke obode balona i prozirne su da možete nesmetano uživati u lepoti i boji dok pijete.


Postoje tri osnovna tipa vinskih čaša:


1. Svetski somelijeri savetuju da crvena vina služite u velikim vinskim čašama sa oblim balonima sa širim otvorom u koji staju i usta i vrh nosa, da biste mogli i čulom mirisa da uživate u opojnim aromama vina koje se oslobađaju prilikom kontakta sa vazduhom. Ako se pitate kako se drži čaša za crno vino, odgovor je sasvim jednostavan: uhvatite čašu za nožicu, ali sasvim nisko, skoro na mestu gde se spaja sa bazom, nežno je zavrtite da bi vino otpustilo buke, svoje primarne arome, i tek onda degustirajte. Na ovaj način nećete prstima umastiti čašu i što je još važnije: nećete temeraturom svoje ruke ugrejati vino i podići optimalnu temperaturu služenja vina.


2. Bela vina služe se u visokim čašama čiji je balon uzak i podseća na latinično slovo „U“ koje obezbeđuju da se oslobodi aroma, ali da se vino ne zagreje brzo. Odgovor na pitanje kako se drži čaša za belo vino podjednako je jednostavan: kao i kod crnog, isključivo za nožicu, nikako za balon ili stopicu čaše.


3. Sofisticiranost i luksuz pešunavih vina zahteva visoke i uske vinske čaše, prefinjene i elegantne koliko i samo piće, koje čuvaju ukus i karbonaciju. U uskim čašama mehurići ugljen-dioksida, koji je proizvod prirodnog procesa fermentacije ove vrste vina, dugo će se sačuvati.

 

zenske ruke drze case za sampanjac

 

Koliko se sipa vina u čašu?

 

Ako želite da poslužite vino kao pravi somelijer, pored vrste čaša morate znati i koja je optimalna temperatura za služenje ovog pića. Stručnjaci kažu da se crveno vino sipa nerashlađeno, sa sobne temperature, što podrazumeva 15oC do 20oC, jer tada najbolje oslobađa aromu, a belo se mora rashladiti na 7oC do 11oC.


Kada znate iz kakve je čaše najbolje piti određenu vrstu vina, morate znati i koliko je optimalno da je napunite. Shodno našoj urođenoj gostoljubivosti lako dolazimo do zaključka da je najbolje samo ako je čaša sasvim puna. Ali, nije baš tako. Eminentni stručnjaci iz ove oblasti savetuju da velike čaše za crno vino punite ispod polovine, a optimalno je da sipate samo 1/3 zapremine čaše. S druge strane, belo vino možete sipati do polovine čaše, najviše do 2/3 ukupne zapremine. Kada sipate penušava vina, možete biti „široke ruke“ i čašu napuniti sasvim jer je upravo to u skladu sa savetima somelijera.


Uz sve ove savete za pravilno služenje vina, predlažemo vam i da pripremite lagani obrok kako bi doživljaj bio potpun. Ukoliko spremate pastu sa sirevima, poslužite belo vino, a ukoliko ste za predjelo s mesom, poslužite crveno suvo vino ili polu-suvo vino koje će sa slanom hranom napraviti čistu harmoniju ukusa.


Pripremite adekvatne čaše, dobro raspoloženje i još bolje društvo, a najbolja vina vaš Calix već je pripremio za vas. Živeli!

Poslednje sa bloga

Jeger (Jagermeister) – kako se pije, pravi i koristi čuveni liker?

Krenimo od jedne istine- ko god je probao Jeger, nije ostao ravnodušan. Ili se trajno zaljubimo u ovo piće, ili nam nikako ne prija njegova slatka...
pročitaj više

Šta je i kako se pije tekila? Vrste i sve što ste želeli da znate

Poznata u barovima širom planete i sastojak svakog filmskog koktela, tekila je tradicionalno meksičko piće. Bogata istorija ove egzotične zemlje...
pročitaj više

Mamurluk – kako ga ublažiti i šta je dobro za mamurluk?

Alkohol je skoro neizostavan deo raznih društvenih događaja i proslava, ali njegova preterana konzumacija može dovesti do neugodnog mamurluka sutradan.
pročitaj više

Šta se sprema a šta pije za Uskrs i za 1. maj? Spremite se odlično za Uskrs 2024

Samo nekoliko nedelja deli nas od najvećeg i najradosnijeg hrišćanskog praznika, za koji se pripremamo strogim sedmonedeljnim postom. Kada i kako se...
pročitaj više

Od čega se pravi mastika i za šta je dobra ova rakija?

Vrlo dobro znamo da „rakija connecting people“. I zaista je tako. To je čini sasvim posebnom među svim drugim alkoholnim pićima. No, nije svaka...
pročitaj više

Pečenje rakije: Kako se pravi rakija?

Na ovim prostorima neguje se i poštuje tradicija ispijanja rakije uz zdravicu u svim važnim životnim situacijama. Još jedna je tradicija vezana za ovo...
pročitaj više

Čarobna snaga Gorkog lista - Savršen dodatak i uživanje u koktelima

Gorki list potiče iz prirode. Sastoji se od 27 biljaka koje daju prepoznatljiv ukus. Međutim, ako žudite za egzotičnim notama i sastojcima koji dolaze...
pročitaj više

Kako se servira i pije viski?

Viski je mnogo više nego piće koje se pije uz Redbull, i postoji mnogo načina kako se pije viski. Ono ima svoju legendu, svoj istorijat pravljenja, kao i...
pročitaj više

Šta je potrebno za slavu – spisak pića za kupovinu ako slavite, a za poklon ako idete na slavu

Kada se pripremate za slavu ili razmišljate o poklonu za domaćina kada odlazite u goste, važno je napraviti pažljiv odabir pića. Sofisticirana vina i...
pročitaj više

Oktoberfest 2023- najveći festival piva na svetu

Oktoberfest je jedan od najznačajnijih festivala na svetu. Svake godine tradicionalno se održava u Minhenu, i traje od 16 do 18 dana. Obično počinje...
pročitaj više

Gorki list – za šta je lekovit, po čemu se razlikuje od Pelinkovca i zašto ga svi vole?

Gorki list je vrlo popularno i atraktivno piće koje ima čvrste kulturološke veze sa Balkanom. Gorčina koja pleni i miris biljaka koji podseća na...
pročitaj više

Koji je najbolji viski za poklon?

Važno je, pre samih predloga, napomenuti jedno- niti ima lošeg viskija, niti bilo koje vrste viskija mogu biti loš poklon. Vekovna tradicija proizvodnje...
pročitaj više