BLOG

KAKO SE PIJU DOBRA VINA?

22.11.2018.

Došli ste kući posle napornog dana na poslu. Petak je. Želite da se opustite uz čašu „dobra vina“. Nije vam to navika, i niste neki poznavalac vrste vina, pa ste zgrabili prvu poklon flašu sa police. Vina delite na crna i bela. Niste čak ni upoznati sa roze vinima. O podeli po količini šećera i da ne pričamo. Ali rešeni ste, želite vino. Prigušili ste svetlo u sobi, pustili laganu opuštajuću muziku po vašem ukusu. Vino je već u čaši. Opušteni ste u svom omiljenom kutku kuće. Ispijate prvi gutljaj... I vraćate ga nazad u čašu. Osećate se kao da ste popili nešto najgore na svetu. Gledate u flašu, rok trajanja validan. Pitate se - zar vino može da bude loše?

 


Nije svako vino slatko vino. Iako je prodaja vina svakakvog kvaliteta opšte raširena, ipak treba obratiti pažnju i birati dobra vina koja će zadovoljiti sva vaša čula.

 

Vrste vina po vašem ukusu


Nisu sve vrste vina po vašem ukusu. I ne moraju da budu. Vino se ne ispija tek tako. To nije čaša vode koja toli žeđ. To je poseban doživljaj i samo ako mu tako pristupite možete uživati u potpunosti. Zato je ukus ono što je na prvom mestu u odabiru vina.


Podela vina se vrši po boji. Tako vina delimo na crna, bela i roze.


Crno vino


Crno vino delimo po vrsti grožđa od koje se pravi. Tako imamo:
• Kaberne sovinjon
• Merlo
• Nebiolo Pino noar
• Sira ili širaz
• Sanđoveze
• Novi božole

 

Belo vino


Bela vina takođe delimo po vrsti grožđa od koje se pravi. Tako imamo:
• Šardone
• Šenin blank
• Crveni traminer ili klevner
• Rizling
• Sovinjon blan
• Semilon


Pored ove osnovne podele vina možemo podeliti i po količini šećera. Pa tako vina sa manje šećera zovemo suvim, sa malo više polu suvim, kao i polu slatkim i slatkim.

 

Šampanj je vino sa posebnom tehnologijom pravljenja, koje u sebi sadrži visok procenat ugljendioksida. 

 

Kako se služe dobra vina?


Temperatura vina je odlučujuća za ukus. Tako se crna vina služe i konzumiraju na temperaturi nešto nižoj od sobne od 15 – 20 stepeni, dok se bela vina služe rashlađena na temperature od 9 - 14 stepeni celzijusa. Neadekvatno rashlađeno vino može značajno da umanji ili čak pokvari njegov ukus. Uobičajeno je da temperatura vina ostane ista tokom večeri pa se zato bela vina i šampanji služe u kofi s ledom. Takođe, poželjno je i da crno vino ne pretrpi veće oscilacije u temperaturi. Neki somelijeri (poznavaoci, poslužitelji vina) međutim smatraju da crnom vinu treba dati priliku da se postepeno zagreva. Dobra vina se tako otvore, i tokom večeri možemo doživeti svu višeslojnost koju najbolja crna vina mogu da ponude.


Kako će se vino otvoriti u mnogome zavisi da li se služi u adekvatnim čašama. Različite vrste vina iziskuju različite čaše.


Za crvena vina dobre su čaše većeg tela i otvora. U takvim čašama vino bolje reaguje sa kiseonikom, posebno ako se čaša tj. vino u čaši malo provrti. To doprinosi boljem razvijanju aroma i bukea koje nam samo vino daje. Pošto veći deo našeg ukusa formira čulo mirisa jasno je zašto je bitan veliki otvor na čaši. Nos je u potpunosti uronjen. Po pravilu vinska čaša se drži za dršku ili stopu, ne za balon ili telo, da ne bi došlo do neželjenog zagrevanja vina. Ovo posebno važi za bela vina, koje služimo u vitkijim užim čašama sa manjim otvorom. Manji otvor na čašama za belo vino služi da vino sporije reaguje sa kiseonikom kao i da bi se sporije grejalo.


Vino se iz čaša ispija u manjim gutljajima, lagano, slobodno ga puštajući da klizi preko nepca. Tako su nam sva čula angažovana. Ni najbolja crna vina, a ni bela, ne mogu nam pružiti užitak ako ih samo saspemo u grlo. Tako ne doživimo pravi karakter vina i onda se samo nalivamo. A to vam verujem nije ni želja ni cilj.


Vinske suze su još jedna od pokazatelja kvaliteta vina. Najbolja crna vina pošto se provrte u čaši stvaraju na obodu čaše vinske suze. U odnosu na intezitet tih suza utvrđujemo stepen kvaliteta vina.


Kombinovanje sa hranom. Kako biste maksimalno uživali u vinu lepo je upariti ga sa pravom hranom. Roze vina su blaža, stoga se kombinuju sa laganijim obrocima i dezertom. Uz najbolja crna vina obično jedemo crveno meso, jake sireve i začinjeniju hranu. Ta vina sadrže veći procenat alkohola. Bela vina s druge strane odlično idu iz bela mesa, ribu i laganiju hranu i kremaste soseve. Uz slatko vino jede se nešto što je slađe od samog vina. Vrste vina treba menjati u toku večere kako se menja vrsta hrane. Ali naravno, to su samo smernice i dobro je osloniti se i na sopstveni ukus. Jer možda vama prija slatko vino uz neku divljač u lovačkom sosu.


Da biste najlakše odlučili koje vam vrste vina prijaju, da li su to možda najbolja crna vina ili bela, ili možda roze, idite do najbliže specijalizovane radnje. Tamo će vas dočekati somelijeri. Prodaja vina u mnogome utiče od njihove umešnosti u prepoznavanju koja su dobra vina za vas kao kupca. Vrlo brzo i lako možete doći do prve flaše baš po vašem ukusu.


S druge strane ako ste već istražili i već gajite određen senzibilitet, u našoj online prodavnici kojoj je jedna od delatnosti i prodaja vina, možete poručiti dobra vina, koja će sigurni smo razigrati sva vaša čula.

 

Poslednje sa bloga

Jeger (Jagermeister) – kako se pije, pravi i koristi čuveni liker?

Krenimo od jedne istine- ko god je probao Jeger, nije ostao ravnodušan. Ili se trajno zaljubimo u ovo piće, ili nam nikako ne prija njegova slatka...
pročitaj više

Šta je i kako se pije tekila? Vrste i sve što ste želeli da znate

Poznata u barovima širom planete i sastojak svakog filmskog koktela, tekila je tradicionalno meksičko piće. Bogata istorija ove egzotične zemlje...
pročitaj više

Mamurluk – kako ga ublažiti i šta je dobro za mamurluk?

Alkohol je skoro neizostavan deo raznih društvenih događaja i proslava, ali njegova preterana konzumacija može dovesti do neugodnog mamurluka sutradan.
pročitaj više

Šta se sprema a šta pije za Uskrs i za 1. maj? Spremite se odlično za Uskrs 2024

Samo nekoliko nedelja deli nas od najvećeg i najradosnijeg hrišćanskog praznika, za koji se pripremamo strogim sedmonedeljnim postom. Kada i kako se...
pročitaj više

Od čega se pravi mastika i za šta je dobra ova rakija?

Vrlo dobro znamo da „rakija connecting people“. I zaista je tako. To je čini sasvim posebnom među svim drugim alkoholnim pićima. No, nije svaka...
pročitaj više

Pečenje rakije: Kako se pravi rakija?

Na ovim prostorima neguje se i poštuje tradicija ispijanja rakije uz zdravicu u svim važnim životnim situacijama. Još jedna je tradicija vezana za ovo...
pročitaj više

Čarobna snaga Gorkog lista - Savršen dodatak i uživanje u koktelima

Gorki list potiče iz prirode. Sastoji se od 27 biljaka koje daju prepoznatljiv ukus. Međutim, ako žudite za egzotičnim notama i sastojcima koji dolaze...
pročitaj više

Kako se servira i pije viski?

Viski je mnogo više nego piće koje se pije uz Redbull, i postoji mnogo načina kako se pije viski. Ono ima svoju legendu, svoj istorijat pravljenja, kao i...
pročitaj više

Šta je potrebno za slavu – spisak pića za kupovinu ako slavite, a za poklon ako idete na slavu

Kada se pripremate za slavu ili razmišljate o poklonu za domaćina kada odlazite u goste, važno je napraviti pažljiv odabir pića. Sofisticirana vina i...
pročitaj više

Oktoberfest 2023- najveći festival piva na svetu

Oktoberfest je jedan od najznačajnijih festivala na svetu. Svake godine tradicionalno se održava u Minhenu, i traje od 16 do 18 dana. Obično počinje...
pročitaj više

Gorki list – za šta je lekovit, po čemu se razlikuje od Pelinkovca i zašto ga svi vole?

Gorki list je vrlo popularno i atraktivno piće koje ima čvrste kulturološke veze sa Balkanom. Gorčina koja pleni i miris biljaka koji podseća na...
pročitaj više

Koji je najbolji viski za poklon?

Važno je, pre samih predloga, napomenuti jedno- niti ima lošeg viskija, niti bilo koje vrste viskija mogu biti loš poklon. Vekovna tradicija proizvodnje...
pročitaj više