BLOG

KAKO SE PRAVI KUVANO VINO? RECEPT ZA NAJBOLJI ZIMSKI NAPITAK

17.12.2024.

 

Za šta je dobro kuvano vino?

 

Kuvano vino se vekovima koristilo kao domaći lek za ublažavanje simptoma prehlade, kašlja i bolova u grlu. Toplo kuvano vino za prehladu, obogaćeno adekvatnim začinima, pomaže pri otvaranju disajnih puteva, dok eterična ulja iz začina poput cimeta i karanfilića imaju antiseptička svojstva.

 

Kada ste prehlađeni i kašljete, kuvano vino sa đumbirom može vam pomoći da se brže zagrejete i ublažite iritaciju u grlu. Kuvano vino za kašalj sa dodatkom đumbira ima protivupalna svojstva, dok cimet može pomoći u jačanju imuniteta. Med, ukoliko ga koristite kao zaslađivač, takođe ima umirujući efekat na bolno grlo i suvi kašalj.

 

Najbolji recept za kuvano vino

 

Kuvano vino može se pripremati od crnog ili belog vina, a najvažniji sastojci su vino, začini, voće i zaslađivač po izboru. Kvalitet vina nije presudan, jer će začini i voće odrediti konačni ukus, ali je preporučljivo koristiti vino boljeg kvaliteta.

 

Kuvano vino – recept i sastojci:

 

  • 750 ml crnog ili belog vina
  • 2-3 kašike šećera ili meda
  • 1 pomorandža, isečena na kriške
  • 2-3 štapića cimeta
  • 4-5 karanfilića
  • 100 ml vode (ili soka od pomorandže za bogatiji ukus)

 

Po želji: malo ruma, rakije ili likera za jači napitak, limun, zvezdasti anis, đumbir

 

Uputstvo za pripremu: U dublji sud sipajte vodu i začine (cimet, karanfilić, anis i đumbir) i pustite da prokuva. Kuvajte začine na laganoj vatri oko 5-10 minuta kako bi pustili svoje arome.

Dodajte šećer ili med i mešajte dok se potpuno ne rastopi. Nakon što su se začini i šećer lepo sjedinili, dodajte vino i kriške pomorandže. Ostavite da se zagreje, ali pazite da vino ne proključa jer će u tom slučaju alkohol ispariti. Kuvajte na laganoj vatri 15-20 minuta.

 

Ostavite napitak da odstoji nekoliko minuta kako bi se ukusi potpuno sjedinili, Procedite ga i poslužite u šoljama sa dodatnim štapićem cimeta ili kriškom pomorandže za dekoraciju.

 

Osnovni recept možete prilagoditi prema svom ukusu dodavanjem drugih začina ili voća, poput jabuka, krušaka ili borovnica. Kuvano vino sa voćem može biti sjajan način da napitku dodate dodatnu slatkoću i aromu.

 

 

Kako spremiti kuvano crno vino?

 

Crno vino je tradicionalna baza za kuvano vino. Njegove bogate note savršeno se kombinuju sa toplim začinima i citrusima. Ali kako skuvati crno vino a da ima savršen balans? Tajna je u tome da ne treba preterivati sa šećerom – crno vino samo po sebi ima dublji, snažniji ukus koji ne zahteva mnogo zaslađivača. Umesto šećera, med može biti odlična opcija jer doprinosi bogatijem ukusu.

 

Kada kuvate crno vino, pazite na temperaturu. Vino ne sme da ključa jer će tada alkohol ispariti, a vi želite da sačuvate njegovu snagu i prijatnu toplinu.

 

Kako spremiti kuvano belo vino?

 

Belo vino može biti zanimljiva alternativa. Njegov lakši i voćniji karakter se lepo kombinuje sa blažim začinima poput vanile i đumbira, dok citrusno voće poput limuna ili grejpfruta može da doda svežinu napitku. Savet za kuvano belo vino je da koristite blago suvo vino, jer previše slatko vino može postati prenapadno kada se pomeša sa začinima i voćem.

 

Kuvano vino sa voćem

 

Dodavanje voća u kuvano vino ne samo da pojačava ukus, već može i poboljšati nutritivnu vrednost napitka. Pomorandže i limun su bogati vitaminom C, što je od koristi za jačanje imuniteta, posebno tokom zime. Jabuke i kruške dodaju prirodnu slatkoću, dok bobičasto voće poput borovnica ili malina donosi bogatstvo antioksidanata.

 

Voće može biti isečeno na kriške i direktno ubačeno u vino tokom kuvanja, a može biti posluženo kao dekoracija u šolji. Ako želite posebno bogat ukus, možete dodati i malo soka od voća tokom kuvanja.

 

Kuvano vino je više od običnog napitka, više je ritual koji simbolizuje toplinu i zajedništvo tokom zimskih meseci, a pozitvno utiče na vaše zdravlje i raspoloženje.

 

Poslednje sa bloga

Jeger (Jagermeister) – kako se pije, pravi i koristi čuveni liker?

Krenimo od jedne istine- ko god je probao Jeger, nije ostao ravnodušan. Ili se trajno zaljubimo u ovo piće, ili nam nikako ne prija njegova slatka...
pročitaj više

Šta je i kako se pije tekila? Vrste i sve što ste želeli da znate

Poznata u barovima širom planete i sastojak svakog filmskog koktela, tekila je tradicionalno meksičko piće. Bogata istorija ove egzotične zemlje...
pročitaj više

Mamurluk – kako ga ublažiti i šta je dobro za mamurluk?

Alkohol je skoro neizostavan deo raznih društvenih događaja i proslava, ali njegova preterana konzumacija može dovesti do neugodnog mamurluka sutradan.
pročitaj više

Šta se sprema a šta pije za Uskrs i za 1. maj? Spremite se odlično za Uskrs 2024

Samo nekoliko nedelja deli nas od najvećeg i najradosnijeg hrišćanskog praznika, za koji se pripremamo strogim sedmonedeljnim postom. Kada i kako se...
pročitaj više

Od čega se pravi mastika i za šta je dobra ova rakija?

Vrlo dobro znamo da „rakija connecting people“. I zaista je tako. To je čini sasvim posebnom među svim drugim alkoholnim pićima. No, nije svaka...
pročitaj više

Pečenje rakije: Kako se pravi rakija?

Na ovim prostorima neguje se i poštuje tradicija ispijanja rakije uz zdravicu u svim važnim životnim situacijama. Još jedna je tradicija vezana za ovo...
pročitaj više

Čarobna snaga Gorkog lista - Savršen dodatak i uživanje u koktelima

Gorki list potiče iz prirode. Sastoji se od 27 biljaka koje daju prepoznatljiv ukus. Međutim, ako žudite za egzotičnim notama i sastojcima koji dolaze...
pročitaj više

Kako se servira i pije viski?

Viski je mnogo više nego piće koje se pije uz Redbull, i postoji mnogo načina kako se pije viski. Ono ima svoju legendu, svoj istorijat pravljenja, kao i...
pročitaj više

Šta je potrebno za slavu – spisak pića za kupovinu ako slavite, a za poklon ako idete na slavu

Kada se pripremate za slavu ili razmišljate o poklonu za domaćina kada odlazite u goste, važno je napraviti pažljiv odabir pića. Sofisticirana vina i...
pročitaj više

Oktoberfest 2023- najveći festival piva na svetu

Oktoberfest je jedan od najznačajnijih festivala na svetu. Svake godine tradicionalno se održava u Minhenu, i traje od 16 do 18 dana. Obično počinje...
pročitaj više

Gorki list – za šta je lekovit, po čemu se razlikuje od Pelinkovca i zašto ga svi vole?

Gorki list je vrlo popularno i atraktivno piće koje ima čvrste kulturološke veze sa Balkanom. Gorčina koja pleni i miris biljaka koji podseća na...
pročitaj više

Koji je najbolji viski za poklon?

Važno je, pre samih predloga, napomenuti jedno- niti ima lošeg viskija, niti bilo koje vrste viskija mogu biti loš poklon. Vekovna tradicija proizvodnje...
pročitaj više