Ekskluzivna pića iz celog sveta |
Brza i sigurna dostava |
Besplatne pošiljke za iznose preko 6.000 rsd |
Ne vršimo dostavu van teritorije Srbije |
Online plaćanje platnim karticama vaše banke |
Sertifikovan sistem upravljanja - HACCP sertifikat |
Ekskluzivna pića iz celog sveta |
Brza i sigurna dostava |
Besplatne pošiljke za iznose preko 6.000 rsd |
Ne vršimo dostavu van teritorije Srbije |
Online plaćanje platnim karticama vaše banke |
Sertifikovan sistem upravljanja - HACCP sertifikat |
U potrazi ste za savršenim pićem koje je stvoreno za posebne trenutke i za uživanje u svakom gutljaju? Za pićem koje će probuditi sva čula i koje nikog neće ostaviti ravnodušnim?
Škotski viski smatra se jednim od najcenjenijih alkoholnih pića na svetu. Njegova bogata istorija, složen proces proizvodnje i jedinstveni ukus, čine ovo piće idealnim spojem prestiža i tradicije.
U nastavku saznajte kako se pravi škotski viski, koje vrste postoje i šta ga to čini toliko posebnim.
Kao što i samo ime kaže, da bi viski nosio oznaku “Scotch Whisky”, on mora da bude proizveden u Škotskoj i to prema strogim škotskim pravilima.
Kada je u pitanju škotski viski, sastav raznolikih namirnica je ključan, a njegova proizvodnja počinje s nekoliko osnovnih sastojaka kao što su ječam, voda i kvasac.
Prvo se pristupa potapanju ječma u vodu kako bi proklijao, čime se oslobađa skrob koji će kasnije biti pretvoren u šećer. Nakon nekoliko dana, proklijali ječam se suši toplim vazduhom, često uz dodavanje treseta, što piću daje karakterističan dimljeni ukus.
Kada je ječam osušen, melje se u krupno brašno i meša s toplom vodom kako bi se izdvojio šećer. Ova slatka tečnost, poznata kao wort, zatim se prenosi u fermentacione posude gde se dodaje kvasac koji pretvara šećer u alkohol, stvarajući piće nalik pivu, poznato kao wash.
Nakon toga na red dolazi proces destilacije, koji se dešava u tradicionalnim bakarnim kaznima. Destilacija alkohola se vrši dva ili tri puta, u zavisnosti od destilerije, čime se dobija čist i snažan destilat.
Na kraju, ovaj destilat se odlaže u hrastove buradi, gde sazreza najmanje tri godine, a često odleži i nekoliko decenija, čime postaje sve kvalitetniji.
Kada je u pitanju ovo alkoholno piće, postoji nekoliko vrsta koje se posebno izdvajaju po aromi i ukusu. Tako ih možemo podeliti na:
Jedna od stvari koje čine škotski viski jedinstvenim jeste njegova geografska podela.
Svaka regija izdvaja se po karakteristikama ukusa koje su rezultat lokalne klime, vode i tehnika proizvodnje, te tako postoje 4 regije škotskog viskija:
Škotski viski je pravi primer kako kombinacija tradicije, prirodnih resursa i majstorstva destilera čini savršen spoj po kom se ovo piće izdvaja.
Neki od razloga zbog kojih se škotski viski posebno ističe su:
Škotski viski je pravi ukras koji svaku proslavu ili trenutak, čini posebnim.
Njegov jedinstveni proces proizvodnje i bogatstvo i punoća ukusa čine ga nezamenjivim izborom za sve koji žele savršeno piće za sebe i ljude do kojih im je stalo.
Bilo da ste početnik, ili iskusni poznavalac, uz svaki novi gutljaj ćete se iznova i iznova zaljubiti u škotski viski.