BLOG

KARAKTERISTIKE NEMAčKOG VISKIJA

01.12.2020.

Za razliku od Škotske, Nemačka se ne može osloniti na dugu tradiciju proizvodnje viskija. Nemačka je po destilaciji viskija još uvek relativno mlada. Prve privatne destilerije postoje tek od 1970-ih. Prva velika destilerija, Slyrs, osnovana je krajem 1990-ih.

 

prodaja viskija nemacki viski

 

Kvalitet viskija ne zavisi samo od starosti


Sa relativno mladom istorijom nemačkih destilata, postojao je naravno ne sasvim beznačajan problem. Poznato je da viskiju treba neko vreme da sazri kako bi dobio zaista dobar ukus. Zbog nedostatka vremena, mnoge destilerije su u početku mogle da isporučuju viskije sa minimalnim sazrevanjem od 3 godine. Poslednjih godina, međutim, u Nemačkoj se na tržištu pojavljuju i stariji viskiji, prvo oni stari 6 do 8 godina, a ubrzo za njima i viskiji stari od 10 i 12 godina.

Međutim, proizvođači su se vrlo kreativno nosili sa poteškoćama prilikom proizvodnje mlađih viskija. Nedostatak vremena nadoknađivali su raznolikošću. Iznad svega, ovde treba navesti mnoštvo različitih buradi koja se koriste za proizvodnju nemačkog viskija. Tu su američki, evropski, ali i francuski hrast, nekadašnji Sauternes, burbon, bačve od šerija, bačve od portvina i još mnogo toga. Različite bačve omogućavaju da viski dobije nove sorte prefinjenih nijansi ukusa.

 

Optimalna klima za destilaciju viskija


Još jedna posebna karakteristika su posebni vremenski uslovi u Nemačkoj. Zbog kontinentalne klime, proces sazrevanja može se odvijati mnogo brže nego na primer u Škotskoj, gde je hladno tokom cele godine. Dakle, prilikom izbora ne morate voditi računa samo o starost viskija. Jedan ili drugi viski može imati mnogo zreliji ukus nego što piše na etiketi.

Popularni nemački regioni viskija su Spreewald i Schwarzwald.

 

Posebne karakteristike prilikom proizvodnje


Još jedna posebna karakteristika koja mnogim nemačkim viskijima daje posebnu notu su posebni kazani koji se koriste tokom proizvodnje. Mnogi nemački proizvođači prethodno su se specijalizovali za proizvodnju voćnih rakija i alkoholnih pića, te su imali i veliku količinu voćnih kazana odgovarajuće veličine koje su koristili u proizvodnji viskija. Nemački viski često karakterišu naročito voćne arome koje razigrano komuniciraju sa snažnim drvenim notama.

 

Slyrs destilerija


Najpoznatija destilerija viskija u Nemačkoj je destilerija Slyrs. Karakteristike ove destilerije su:

 

  • Sedište destilerije je u Šlierzeu
  • Jedna je od pionira nemačkog tržišta viskija
  • Poreklom je iz nemačke destilerije Lantenhammer (voćne rakije)
  • Destilerija viskija započeta je po škotskom modelu 1999. godine
  • U procesu sazrevanja koristi port, sherry, Marsal, Sauternesu i burad i bačve od ruma
  • Kobinuju se kazani za rakiju i škotski kazani za destilaciju viskija
  • Popularni brendovi:

Poslednje sa bloga

Jeger (Jagermeister) – kako se pije, pravi i koristi čuveni liker?

Krenimo od jedne istine- ko god je probao Jeger, nije ostao ravnodušan. Ili se trajno zaljubimo u ovo piće, ili nam nikako ne prija njegova slatka...
pročitaj više

Šta je i kako se pije tekila? Vrste i sve što ste želeli da znate

Poznata u barovima širom planete i sastojak svakog filmskog koktela, tekila je tradicionalno meksičko piće. Bogata istorija ove egzotične zemlje...
pročitaj više

Mamurluk – kako ga ublažiti i šta je dobro za mamurluk?

Alkohol je skoro neizostavan deo raznih društvenih događaja i proslava, ali njegova preterana konzumacija može dovesti do neugodnog mamurluka sutradan.
pročitaj više

Šta se sprema a šta pije za Uskrs i za 1. maj? Spremite se odlično za Uskrs 2024

Samo nekoliko nedelja deli nas od najvećeg i najradosnijeg hrišćanskog praznika, za koji se pripremamo strogim sedmonedeljnim postom. Kada i kako se...
pročitaj više

Od čega se pravi mastika i za šta je dobra ova rakija?

Vrlo dobro znamo da „rakija connecting people“. I zaista je tako. To je čini sasvim posebnom među svim drugim alkoholnim pićima. No, nije svaka...
pročitaj više

Pečenje rakije: Kako se pravi rakija?

Na ovim prostorima neguje se i poštuje tradicija ispijanja rakije uz zdravicu u svim važnim životnim situacijama. Još jedna je tradicija vezana za ovo...
pročitaj više

Čarobna snaga Gorkog lista - Savršen dodatak i uživanje u koktelima

Gorki list potiče iz prirode. Sastoji se od 27 biljaka koje daju prepoznatljiv ukus. Međutim, ako žudite za egzotičnim notama i sastojcima koji dolaze...
pročitaj više

Kako se servira i pije viski?

Viski je mnogo više nego piće koje se pije uz Redbull, i postoji mnogo načina kako se pije viski. Ono ima svoju legendu, svoj istorijat pravljenja, kao i...
pročitaj više

Šta je potrebno za slavu – spisak pića za kupovinu ako slavite, a za poklon ako idete na slavu

Kada se pripremate za slavu ili razmišljate o poklonu za domaćina kada odlazite u goste, važno je napraviti pažljiv odabir pića. Sofisticirana vina i...
pročitaj više

Oktoberfest 2023- najveći festival piva na svetu

Oktoberfest je jedan od najznačajnijih festivala na svetu. Svake godine tradicionalno se održava u Minhenu, i traje od 16 do 18 dana. Obično počinje...
pročitaj više

Gorki list – za šta je lekovit, po čemu se razlikuje od Pelinkovca i zašto ga svi vole?

Gorki list je vrlo popularno i atraktivno piće koje ima čvrste kulturološke veze sa Balkanom. Gorčina koja pleni i miris biljaka koji podseća na...
pročitaj više

Koji je najbolji viski za poklon?

Važno je, pre samih predloga, napomenuti jedno- niti ima lošeg viskija, niti bilo koje vrste viskija mogu biti loš poklon. Vekovna tradicija proizvodnje...
pročitaj više