Ekskluzivna pića iz celog sveta |
Brza i sigurna dostava |
Besplatne pošiljke za iznose preko 6.000 rsd |
Ne vršimo dostavu van teritorije Srbije |
Online plaćanje platnim karticama vaše banke |
Sertifikovan sistem upravljanja - HACCP sertifikat |
Ekskluzivna pića iz celog sveta |
Brza i sigurna dostava |
Besplatne pošiljke za iznose preko 6.000 rsd |
Ne vršimo dostavu van teritorije Srbije |
Online plaćanje platnim karticama vaše banke |
Sertifikovan sistem upravljanja - HACCP sertifikat |
Za razliku od Škotske, Nemačka se ne može osloniti na dugu tradiciju proizvodnje viskija. Nemačka je po destilaciji viskija još uvek relativno mlada. Prve privatne destilerije postoje tek od 1970-ih. Prva velika destilerija, Slyrs, osnovana je krajem 1990-ih.
Sa relativno mladom istorijom nemačkih destilata, postojao je naravno ne sasvim beznačajan problem. Poznato je da viskiju treba neko vreme da sazri kako bi dobio zaista dobar ukus. Zbog nedostatka vremena, mnoge destilerije su u početku mogle da isporučuju viskije sa minimalnim sazrevanjem od 3 godine. Poslednjih godina, međutim, u Nemačkoj se na tržištu pojavljuju i stariji viskiji, prvo oni stari 6 do 8 godina, a ubrzo za njima i viskiji stari od 10 i 12 godina.
Međutim, proizvođači su se vrlo kreativno nosili sa poteškoćama prilikom proizvodnje mlađih viskija. Nedostatak vremena nadoknađivali su raznolikošću. Iznad svega, ovde treba navesti mnoštvo različitih buradi koja se koriste za proizvodnju nemačkog viskija. Tu su američki, evropski, ali i francuski hrast, nekadašnji Sauternes, burbon, bačve od šerija, bačve od portvina i još mnogo toga. Različite bačve omogućavaju da viski dobije nove sorte prefinjenih nijansi ukusa.
Još jedna posebna karakteristika su posebni vremenski uslovi u Nemačkoj. Zbog kontinentalne klime, proces sazrevanja može se odvijati mnogo brže nego na primer u Škotskoj, gde je hladno tokom cele godine. Dakle, prilikom izbora ne morate voditi računa samo o starost viskija. Jedan ili drugi viski može imati mnogo zreliji ukus nego što piše na etiketi.
Popularni nemački regioni viskija su Spreewald i Schwarzwald.
Još jedna posebna karakteristika koja mnogim nemačkim viskijima daje posebnu notu su posebni kazani koji se koriste tokom proizvodnje. Mnogi nemački proizvođači prethodno su se specijalizovali za proizvodnju voćnih rakija i alkoholnih pića, te su imali i veliku količinu voćnih kazana odgovarajuće veličine koje su koristili u proizvodnji viskija. Nemački viski često karakterišu naročito voćne arome koje razigrano komuniciraju sa snažnim drvenim notama.
Najpoznatija destilerija viskija u Nemačkoj je destilerija Slyrs. Karakteristike ove destilerije su: