Ekskluzivna pića iz celog sveta |
Brza i sigurna dostava |
Besplatne pošiljke za iznose preko 6.000 rsd |
Ne vršimo dostavu van teritorije Srbije |
Online plaćanje platnim karticama vaše banke |
Sertifikovan sistem upravljanja - HACCP sertifikat |
Ekskluzivna pića iz celog sveta |
Brza i sigurna dostava |
Besplatne pošiljke za iznose preko 6.000 rsd |
Ne vršimo dostavu van teritorije Srbije |
Online plaćanje platnim karticama vaše banke |
Sertifikovan sistem upravljanja - HACCP sertifikat |
Viski je svetski popularno piće. Svi znaju kako se pije viski, ali ne zna svako da razlikuje viski, vrste kada su u pitanju. Šta više, kultura poznavanja pića je krajnje retka među ljudima, čak i onih koji često uživaju u alkoholu.
To je prava šteta, s obzirom da je sada lakše nego ikada saznati o tome šta je viski. Cena je pristupačna, a sve je olakšala online prodaja pica putem koje možete nabaviti kvalitetan viski. Prodaja ovim putem vam omogućava da nabavite kvalitetniji viski nego u lokalnom podrumu pića.
Zato, pogledajmo koje su to vrste i šta ih čini posebnim.
Viskiji se obično dele prema zemlji porekla, tačniji prema zemlji gde su pravljeni. Ne samo što su načini pripreme drugačiji, već su i žitarice koje se koriste drugačije. Tako, dobijaju se drugačiji ukusi, i osećaj je kao da pijete neko novo piće.
Kada su prvi kolonizatori došli u Ameriku našli su enormne količine žita, od čega se i pravio prvi viski. Međutim, čitava stvar se promenila kada su otkrili kukuruz. Tada je prvi put iskorišćen da bi se dobio viski, i novo piće poznatije kao burbon je rođeno.
Način pripreme mu je specifičan jer se sastoji od 51% kukuruza. Ne sme da ima bilo kakve aditive, i mora da stoji u hrastovim buradima 2 godine da bi se smatrao pravim burbonom. Kada je u pitanju ovaj viski, vrste se ne tolerišu. Zna se šta burbon mora da bude, i ta formula je najveći pečat kvaliteta.
Ono što ga čini specifičnim jeste slad koji odlikuje karamelast ukus sa vanilastim tonovima. Ukus je pomalo težak zato što nešto preuzima od hrastovine u kojoj se drži. Takođe, ova posebnost ukusa je razlog zašto je burbon sastavni deo velikog broja koktela.
Kanadski viski su oblikovale dve stvari. Prva je raž a druga je Prohibicija. Teška vremenski uslovi u Kanadi čine uzgajanje drugih kultura gotovo nemogućim, pa tako je morao da se prilagodi i viski. Prodaja, doduše nije usporila, Čak i uz malo resursa, puno poreza, i dosta truda nastala je posebna vrsta viskija.
Tako, nastale su posebna pravila za pravljenje viskija koja su specifična samo za Kanadu. Prvo, svaka destilerija ima svoja posebna pravila proizvodnje. Da bi se smatrao kanadskim, mora se držati tokom celog procesa proizvodnje u Kanadi, što otežava promociju za ovaj viski. Cena mu je takođe uslovljeno ovim.
Ne sme se držati u buretu više od tri dana, i može da ima dodatke u vidu karamela i zaslađivača. Takođe, mora da ima da ukus koji se smatra ukusom kanadskog viskija. Što se tiče ukusa, ukus kanadskog viskija je lakši, prijemčiviji nepcima i slađi je.
Skoč se pravi od ječma ili od sladi. Takođe, može biti i mešan, i pravljen od više žitarica odjednom.
Ono što ga čini drugačijim jeste način proizvodnje. Prilikom pravljenja skoča treba ga provesti kroz makar dva procesa destilacije. Mora da se pravi samo u jednoj destileriji. Takođe, mora se čuvati makar tri godine u buretu.
Dodatnu notu mu daje i mesto proizvodnje. Tako, ako je pravljeno pored okeana dobija deo ukusa morske vode. Naravno, ako je pravljen negde u samom kopnu, poprima drugačije tonove i ukuse. Ništa od ovoga ne utiče na to kako se pije viski, samo kako se u njemu uživa.
Ukus znatno varira u zavisnosti od toga koja destilerija pravi viski. Određeni mogu biti jaki i teški za piće, dok neki mogu imati lagan i sladak ukus. Svejedno, ukus skoča ne treba potceniti, budući da je njegova osnovna crta to da je jako piće. Zapravo, treba biti pravi uživalac viskija da biste znali da uživati u svim čarima skoča.
Irski viski i skoč su veoma slični. I to seže od načina proizvodnje do samog ukusa.
Ono što ga razlikuje jeste to što se pravi od jedinstvene žitarice. Način pripreme uključuje makar tri procesa destilacije. Prilikom pripreme koristi se ugalj za paljenje vatre da bi se dobio poseban ukus, i da bi se žitarice “naparile”. Ceo proces se vrši samo u jednoj destilerije. Odmara se u buradima tri godine.
Pitkiji je i slađi od burbona. Nema izrazit ukus kako je to karakteristično za skoč. Lakši je za piće od ostalih viskija. Kuriozitet je da je se Irski viski pravi samo u Irskoj, i to u tri destilerije. Ali, čak i te tri destilerije proizvode brojne ukuse i vrste viskija.
Japanski viski je zaista interesantan. I nije mu trebala online prodaja pica da bi se popularizovao. Nastao je tako što su Japanci došli u Škotsku i odatle preuzeli način proizvodnje. Iako nema previše destilerija u Japanu, viski koje oni proizvode smatra se visokokvalitetnim.
Proces proizvodnje je gotovo identičan skoču. Ono što ga odvaja jeste korišćenje različitih sudova za destilaciju tako da se dobije poseban ukus. Ovo je unikatan pristup u svetu, budući da svaki proizvođač može da napravi individualni ukus za sebe.
Ukus je najsličniji skoču. Ali ono što ga odvaja jeste konstantan napredak u tehnologijama i inovacije u ukusu.
Sve je to viski. Vrste su razne i sve ih možete pronaći u Calix online prodavnici pića. Tu možete naći sve vrste žestine, pogotovo viski. Cena mu je pristupačna i proporcionalna kvalitetu. Važno je izabrati dobar viski. Prodaja online je to samo učinila lakšim.
Postarajte se da znate kako se pije viski. Potom pogledajte ponudu viskija, kao i Viski Hibiki Japanese Harmony, Viski Nikka 12 godina star, Viski Nikka Coffey Grain koje vam toplo preporučujemo.
Uživajte maksimalno. Izaberite piće prema vašoj meri.