BLOG

KOJI FAKTORI ODREđUJU CENU VISKIJA?

08.03.2022.

viski

 

Da li ste znali da na listi 30 najprodavanijih alkoholnih pića na svetu čak 11 mesta zauzima viski? Prodaja ovog žestokog pića kontinuirano raste, a poslednjih deset godina u svetu je zabeležen ogroman rast potražnje u koji spada i viski online prodaja, koji premašuje sva predviđanja. Nameće se jednostavan zaključak: obzirom da je 1/3 ukupne prodate žestine upravo viski, cena nije odlučujuć faktor prodaje.


Ako krenete da razmišljate na relaciji viski – prodaja i viski – cena neminovno dolazite do pitanja: koji su to faktori koji utiču na cenu viskija, obzirom da neke boce možete kupiti za nekoliko hiljada, a neke za nekoliko stotina hiljada dinara?


Faktori koji određuju cene


U poslednjih nekoliko godina razvijena je i postaje sve popularnija viski online prodaja, pa je daleko lakše uporediti cene i karakteristike različitih brendova. Već na prvi pogled shvatićete da kada poručujete viski, cena može značajno varirati. Najjeftiniji viski ne mora neminovno biti najmanje kvalitetan, jer na koštanje svake boce utiče i:


- odnos ponude i potražnje: dobro poznati ekonomski model određivanja cene na tržištu gde porast potražnje podiže cenu i obrnuto, smanjena potražnja na duge staze dovodi do pada cene robe


- troškovi marketinga: čak i velikim proizvođačima troškovi reklamiranja nisu zanemarljiva stavka. Kod malih ili mladih destilerija viski prodaja direktno zavisi od dobrog marketinga koji otvara vrata ka novim tržištima, što je takođe trošak
- sva alkoholna pića smatraju se luksuzom, pa tako i viski. Cena je zato uslovljena visokim porezima, akcizama i troškovima koje na alkohol imaju mnoge zemlje širom sveta

 

viski-casa


- složenost i troškovi procesa proizvodnje: u proizvodnji alkoholnog pića kakav je viski, cena samog procesa nije zanemarljiva, jer se fermentacija žitarica odvija u nekoliko etapa. Zrna žitarica potapaju se u vodu dok ne proklijaju, a zatim suše na ugljenu, pa sledi proces fermentacije od 60 sati u kome se koristi kvasac kako bi se slad pretvorio u alkohol. Ovaj proces ponavlja se čak tri puta, a poslednja „kap po kap“ destilacija poznata je kao izuzetno spor proces. Tek posle toga, viski se stavlja u burad da sazreva, što traje najmanje dve, a često i čitavih 20 godina. Sada vam je jasno da sama tehnologija proizvodnje, kvalitet kvasca, kvalitet hrastovih „garavih“ bačvi i kvalitet treseta itekako utiču na viski. Cena je neminovno uslovljena svim ovim elementima i podložna je promeni.


- kvalitet osnovnih sirovina: od kvaliteta žitarica, što uslovljava i njihovu cenu, direktno zavisi i kvalitet proizvedenog pića. Pomenuli smo već da viski prodaja konstantno raste, bez obzira na prinose i kvalitet sirovina od kojih se pravi, pa umanjeni prinosi koji povećavaju tržišnu cenu žitarica direktno podižu i cenu viskija.


- ambalaža: i sami znate da pakovanje bilo koje robe mnogo doprinosi porastu prodaje, pa je i viski prodaja uslovljena estetskim rešenjem i kvalitetom ambalaže. Mlade destilerije koje tek krče put na tržištu naročito moraju da vode računa da izgled flaše i pakovanja bude upečatljiv, drugačiji i da privuče pažnju potrošača. Čak i kada je u pitanju viski online prodaja, beleži se rast potražnje pića u ekskluzivnim pakovanjima jer je jedinstven proizvod ujedno i najbolja reklama.


- transport i logistika: kada poželite flašu omiljenog viskija, verovatno vam ovi troškovi neće ni pasti na pamet, ali je viski prodaja direktno uslovljena distribucijom, a troškovi transporta i cene goriva diktiraju i cenu viskija. Razmislite dobro iz koje zemlje stiže vaše omiljeno piće i koliko je traženo kod nas, pa će vam biti jasnije zašto je eventualno skuplje ili jeftinije nego u nekom drugom delu sveta.


Lako je na kraju zaključiti da ima dosta faktora koji direktno utiču na cenu viskija. Na sreću, viski online prodaja daje vam mogućnost da uštedite svoje vreme i novac - i baš zbog toga poručite svoje omiljeno piće i uživajte.
 

Poslednje sa bloga

Jeger (Jagermeister) – kako se pije, pravi i koristi čuveni liker?

Krenimo od jedne istine- ko god je probao Jeger, nije ostao ravnodušan. Ili se trajno zaljubimo u ovo piće, ili nam nikako ne prija njegova slatka...
pročitaj više

Šta je i kako se pije tekila? Vrste i sve što ste želeli da znate

Poznata u barovima širom planete i sastojak svakog filmskog koktela, tekila je tradicionalno meksičko piće. Bogata istorija ove egzotične zemlje...
pročitaj više

Mamurluk – kako ga ublažiti i šta je dobro za mamurluk?

Alkohol je skoro neizostavan deo raznih društvenih događaja i proslava, ali njegova preterana konzumacija može dovesti do neugodnog mamurluka sutradan.
pročitaj više

Šta se sprema a šta pije za Uskrs i za 1. maj? Spremite se odlično za Uskrs 2024

Samo nekoliko nedelja deli nas od najvećeg i najradosnijeg hrišćanskog praznika, za koji se pripremamo strogim sedmonedeljnim postom. Kada i kako se...
pročitaj više

Od čega se pravi mastika i za šta je dobra ova rakija?

Vrlo dobro znamo da „rakija connecting people“. I zaista je tako. To je čini sasvim posebnom među svim drugim alkoholnim pićima. No, nije svaka...
pročitaj više

Pečenje rakije: Kako se pravi rakija?

Na ovim prostorima neguje se i poštuje tradicija ispijanja rakije uz zdravicu u svim važnim životnim situacijama. Još jedna je tradicija vezana za ovo...
pročitaj više

Čarobna snaga Gorkog lista - Savršen dodatak i uživanje u koktelima

Gorki list potiče iz prirode. Sastoji se od 27 biljaka koje daju prepoznatljiv ukus. Međutim, ako žudite za egzotičnim notama i sastojcima koji dolaze...
pročitaj više

Kako se servira i pije viski?

Viski je mnogo više nego piće koje se pije uz Redbull, i postoji mnogo načina kako se pije viski. Ono ima svoju legendu, svoj istorijat pravljenja, kao i...
pročitaj više

Šta je potrebno za slavu – spisak pića za kupovinu ako slavite, a za poklon ako idete na slavu

Kada se pripremate za slavu ili razmišljate o poklonu za domaćina kada odlazite u goste, važno je napraviti pažljiv odabir pića. Sofisticirana vina i...
pročitaj više

Oktoberfest 2023- najveći festival piva na svetu

Oktoberfest je jedan od najznačajnijih festivala na svetu. Svake godine tradicionalno se održava u Minhenu, i traje od 16 do 18 dana. Obično počinje...
pročitaj više

Gorki list – za šta je lekovit, po čemu se razlikuje od Pelinkovca i zašto ga svi vole?

Gorki list je vrlo popularno i atraktivno piće koje ima čvrste kulturološke veze sa Balkanom. Gorčina koja pleni i miris biljaka koji podseća na...
pročitaj više

Koji je najbolji viski za poklon?

Važno je, pre samih predloga, napomenuti jedno- niti ima lošeg viskija, niti bilo koje vrste viskija mogu biti loš poklon. Vekovna tradicija proizvodnje...
pročitaj više