Ekskluzivna pića iz celog sveta |
Brza i sigurna dostava |
Besplatne pošiljke za iznose preko 6.000 rsd |
Ne vršimo dostavu van teritorije Srbije |
Online plaćanje platnim karticama vaše banke |
Sertifikovan sistem upravljanja - HACCP sertifikat |
Ekskluzivna pića iz celog sveta |
Brza i sigurna dostava |
Besplatne pošiljke za iznose preko 6.000 rsd |
Ne vršimo dostavu van teritorije Srbije |
Online plaćanje platnim karticama vaše banke |
Sertifikovan sistem upravljanja - HACCP sertifikat |
Idealno je kada su u pitanju poslovni ručkovi, razna slavlja, ali i za one trenutke kada želite da se opustite i uživate. Uostalom, za crno, belo ili roze vino ne treba poseban povod.
Zanimljivo, broj vrsta i podvrsta grožđa se povećava iz godine u godinu. Trenutno ih ima više od 10000. Smatra se da je jednim delom za to zaslužna selekcija, dok veliki uticaj imaju i uzgajivači iz celoga sveta.
Vino se može podeliti na nekoliko načina. Jedna od osnovnih podela je ipak na:
• crno vino
• roze vino
• belo vino
Druga, veoma česta podela je podela vina po kvalitetu, gde imamo:
• Vrhunska vina sa oznakom kontrolisanog porekla
• Kvalitetna vina sa oznakom kontrolisanog porekla
• Arhivska vina
• Penušava vina
• Predikatna vina
• Stona vina
• Specijalna vina (u koja spadaju dezertno, aromatizovano i likersko vino)
Takođe, postoje podele vina u odnosu na hemijski sastav, godine starosti, geografsko poreklo, sortu grožđa i dr.
Često čujemo da u našoj zemlji pojedini upotrebljavaju izraz “crveno vino”, dok je druga strana ubeđena da je ono ipak “crno” i da ne postoji drugačije. Ko je od njih zaista u pravu?
U većem delu sveta vino koje je tamne boje naziva se crveno vino. Ipak, u Srbiji i u našem jeziku, odomaćio se izraz “crno vino”, te najčešće taj naziv čujemo. Ipak, na vama je da odaberete koji naziv vam je draži, svakako ćete u kafani ili restoranu u oba slučaja dobiti istu vrstu vina koja se dobija od tamnih sorti grožđa.
Belo vino se, s druge strane, dobija preradom belih sorti grožđa, dok se od tamnih dobija tek u pojedinim slučajevima, dok se roze vino dobija preradom tamnih sorti grožđa, uz skidanje ljuske. Intenzitet boje i aroma zavisi upravo od sorte grožđa.
Možda ste čuli navode da vino ima skoro neograničen rok trajanja, dok sa druge slušate priče o tome kako veoma lako može da se pokvari. Šta je od ove dve stvari zapravo tačno?
Iako vino može neograničeno da stoji kada je neotvoreno, ipak sam njegov kvalitet zavisiće od faktora kao što su temperatura na kojoj se skladišti, izloženost sunčevom zračenju, godina proizvodnje i slično. Kada se otvori, glavni krivci za njegovo kvarenje su toplota, sunčeva svetlost i kiseonik.
Crno vino, prema preporukama stručnjaka, optimalno može da stoji 2-3 godine, a nakon što otvorite bocu, možete da je držite u frižideru do 2 nedelje. Roze i bela vina su manje otporna od crvenih zbog manje koncentracije tanina, te flaše mogu da stoje 1-2 godine, dok nakon otvaranja možete da ih držite u frižideru oko sedam dana. S druge strane, dezertna vina sadrže veći procenat šečera i alkohola u sebi, pa njihov rok trajanja može biti i do 10 godina.
Na nekoliko načina možete proveriti da li ste kupili ili imate vino koje se pokvarilo:
• Obratite pažnju na bistrinu tečnosti – ako primećujete zamućenje i talog, to je znak da sa vinom nije sve kako treba. Takođe, ako poseduje mehuriće. a da nije u pitanju neko penušavo vino, znajte da nije dobro.
• Boja kao jasan pokazatelj – Crno vino će vremenom tokom stajanja na neadekvatnom mestu postajati smeđe, dok će belo vino isto tako poprimiti smeđe tonove
• Čudan miris – pomirišite vino i ako primetite miris koji podseća na aceton ili na sirće, to je jasan pokazatelj da je vino počelo da se kvari
Postoji jasna razlika između starog vina i starenja vina. U drugom slučaju se vino drži u posebnim podrumima sa optimalnim uslovima za skladištenje i u flašama koje su zatvorene plutom i zapečaćene. Ova vina su jedna od najcenjenijih, a prati ih specifičan i karakterističan ukus.
Belo, crno, roze, koja god vrsta vina da vam je omiljena, uživajte u piću koje se smatra jednim od najzdravijih. Povod ćete već pronaći. Uz to, istražujte i isprobavajte nove vrste.
Ipak, ne zaboravite i da čuvate vino pod adekvatnim uslovima, da biste u potpunosti mogli da uživate ispijajući ga.