BLOG

LIKER, VERMUT ILI BRENDI - KOJI JE TVOJ STIL?

12.08.2021.

Izbor pića može da otkrije mnogo toga o nama. Od toga u čemu uživamo, do toga kako konzumiramo naše omiljeno piće , te nam se čini da se naša ličnost na osnovu toga može pročitati kao sa dlana. Ipak, u ovoj ekspanziji online prodaje, u našem slučaju kada je u pitanju prodaja pića online, važno je samo ispratiti svoj stil.

Ukoliko imate istančan ukus tu su likeri. Cena im je pristupačna što ih čini dostupnim i čestim izborom kupaca. Neko, ipak više voli vermut. Cena ovog pića ga čini dobrim izborom za proslave i koktele. Na kraju tu je i brendi. Cena mu je nešto viša, ali je za uživaoce jakih alkoholnih pića dobar izbor.

 

liker vermut brendi online cena

 

Liker


Likeri su popularna i slatka pića koja se najčešće piju, i služe kao zamena umesto slatkih dezerta. Jedni su od najstarijih pića u prodaji, i pre su se koristili kao lek. Danas, tehnologija proizvodnje likera je znatno naprednija, te se mogu praviti razne kombinacije ukusa ovog pića.

 

Istorija likera


Prvo pominjanje likera datira još iz 13. veka. Tada se nije koristio kao piće, već se koristio kao lek. Prvi ljudi koji su proizvodili i pili likere bili su monasi, i to su radili zbog njihovih lekovitih svojstva.

U prošlosti, alkoholna pića su se smatrala lekovitim za probleme sa unutrašnjih organima, prehladom, i gripom. Dodatni efekat se dobijao mešanjem lekovitog bilja, koje je povećalo lekovitost pića i poboljšalo ukus. Liker se u potpunosti popularizovao devedesetih godina prošlog veka kada je postao neizostavan sastojak raznih koktela.

 

Kako se pravi liker


Dodatna pogodnost je to kako se prave likeri. Cena proizvodnje likera je relativno povoljna, i moguće je proizvoditi ga i kod kuće. U Srbiji se kaže da je liker odstojala rakija sa dodacima.

Proces pravljenja likera je krajnje jednostavan jer ne uključuje posebne mašine i procedure. On počinje time što se bira piće koje će biti baza likera. Najčešće to treba da bude jače alkoholno piće koje nije obojeno.

Razlog za ovo je što će biljke ili začini koje dodajete obojite piće. A i nepisano je pravilo da pića kao što su rakija i votka imaju neutralniji ukus, te prepuštaju da preovlada aroma začinskog bilja.

Nakon toga se dodaju začini. To može biti doslovno začinsko bilje, listovi čaja, listovi voća, celo voće, kao i bilo šta da vam padne na pamet. Uz to se dodaje i zaslađivač. Pravilo je da se litar alkohola sipa u posudu od dve litre, i ostavi da stoji nekoliko nedelja.

Svaki dan treba promućkati liker, i probati. Tokom celog procesa odležavanja, likeri se mogu dodatno zaslađivati. Nakon što je odležao, možete ga odmah piti, rashlađen ili po svojoj želji.

 

Kako se pije liker


Liker se najčešće pije bez ikakvih dodataka i na sobnoj temperaturi. Može da se pije i sa ledom, što se ređe praktikuje.

Za posluženje likera mogu se koristiti manje (rakijske čašice), ali se može služiti i u većim čašama. Dodatna pogodnost je ta da se likeri mogu dobro kombinovati u koktelima.

 

liker online cena

 

Kokteli sa likerom

 

Postoji nekoliko koktela koje možete da probate. Svaki od njih možete napraviti sami i ne zahtevaju nikakvu posebnu opremu niti sastojke. Kokteli sa likerom koje možete napraviti su Beli Rus, The Last Word, i Pousse Cafe.

Za pravljenje svih koktela preferira se da imate odgovarajuće likere. Cena koktela varira prema dostupnosti likera koji su vam potrebni za ova pića.

Beli Rus (White Russian) se pravi tako što pomešate votku i liker od kafe. Uz to, dodaje se i mleko, a možete dodati i kocke leda ukoliko ga pijete u vrelim letnjim danima.

The Last Word je koktel specifičnog i jakog ukusa. Postoji nekoliko verzija ovog pića, ali je ustanovljena verzija ona koja se sastoji od džina, Chartreuse, maraskino liker i sok od limete.

Pousse Cafe je slojeviti koktel. Likeri su odlični za ovo. Da biste napravili ovaj koktel, možete napraviti od pića kakvih želite. Makar dok god piće sa najviše šećera stavljate dole a ono sa najviše alkohola kao poslednji sloj.

 

Brendi

 

Brendi je izuzetno jako piće (od 35% do 60% alkohola) koje nastaje destilacijom vina. Pije se već nekoliko stotina godina, i to najčešće nakon jela. Iako mu je ovo osnovna namena, može se piti i u sklopu različitih koktela. Za proizvodnju zahteva različitu vrstu opreme i posebne uslove.

 

Istorija brendija


Brendi, kao i viski, je jedno od prvih alkoholnih pića koja su nastala uporedo sa pojavom destilacije. Poreklo brendija se može pratiti unazad do 15. veka.

Ranije se koristio kao sredstvo razmene i pomogao je ljudima da razmenjuju dobra u nedostatku novca.

Brendi je postao još popularniji sa pojavom naprednih instrumenata za destilaciju alkohola. Nakon toga, proces pravljenja brendija je unapređen zajedno sa ukusom što je dovelo do komercijalizacije ovog pića.

 

Kako se pravi brendi

 

Osnovni sastojak brendija je grožđe. Plodne plantaže Francuske omogućile su da se ovo voće nađe kao osnovni sastojak vina, ali i drugih pića.

Ono što je specifično za brendi jeste broj destilacija. Sa današnjom tehnologijom, moguć je ceo proces završiti sa jednom mašinom.

 

Prvo se pravi vinska smesa, ili tečnost koja po obliku i teksturi veoma slična vinu. Nakon toga sledi destilacija, posle čega se brendi odlaže u hrastovu burad. Tu se ostavlja da odleži do 2 godine, nakon čega može da se konzumira.

Kada je u pitanju brendi, cena zavisi od starosti i kvaliteta voća od kojeg se pravi.

 

Kako se pije brendi

 

Što se tiče konzumacije, brendi se pije slično viskiju. Možete ga piti na sobnoj temperaturi ili sa ledom. Dodatno, možete ga piti i kada se malo zagreje.

Najčešće, brendi se pije pri sobnoj temperaturi, i u dubljim čašama. Nakon što se brendi natoči, potrebno je da ga malo protresete tako što ćete ga promešati pomeranjem dlana. Ovo piće se prvo drži u visini grudi da se naviknete na aromu, zatim se prinosi vilici, i potom pije u kratkim gutljajima.

Preporučuje se da uzmete samo malo pića da se vaše čulo ukusa navinke na njega. Potom možete uzeti i veće gutljaje, dok ne dovršite piće.

Brendi se može piti i sa ledom. Ali, ako ga pijete ovako, nemojte da koristite kockice leda. Napravite jednu veću kocku ili komad leda i stavite ga u piće, da ne rušite sturkturu pića u čaši.

 

brendi online cena

 

Kokteli sa brendijem

 

Dva osnovna oblika u kojima se brendi kupuje su konjak i armanjak. Postoje i drugi tipovi brendija, ali ove ja najlakše kupiti i naći, i najdostupniji su kada je prodaja pića online u pitanju. Takođe ovaj brendi, cena kada se uzmi u obzir, je najpristupačniji. Od koktela sa konjakom, možete probati Brandy Sour, Metropolitan Brandy, i Sangriju sa konjakom.

Brandy Sour je koktel jakog ukusa. Pravite ga tako što u koktel čašu sipate konjak, sok od limuna, šećerni sirup i pasterizovano belance.

Metropolitan Brandy je slađe piće u kojem ćete više uživati. Da ga napravite, u koktel čašu sipajte konjak, vermut, i sirup po izboru.

Sangrija sa konjakom je varijacija na tradicionalni recept Sangrije. Da je napravite, pomešajte vino, konjak, sok od narandže, šećer i komade voća.

 

Vermut

 

Vermut je krajnje popularno piće koje se koristi kao aperitiv, ali se pije i kao posebno piće i u koktelima. Postoje tri osnovna tipa vermuta koja se razlikuju po slatkoći, ali se samo piće može servirati na gomilu načina. Takođe, može biti različite jačine u zavisnosti od proizvođača i načina ispijanja.

 

Istorija vermuta

 

Vermut, u nekom jednostavnijem i primitivnijem obliku se javlja čak 400 godina pre nove ere. Naravno, to onda nije bio konkretno vermut, ali je ideja i način proizvodnje je ostala ista. Suština vermuta je uvek bila - da je to poseban destilat alkohola koji za osnovu ima vino.

Prvu pojavu vermuta u ovom obliku nalazimo u 18. veku. Tada je u Italiji nastalo prvo piće dvostrukom destilacijom vina. Nakon inicijalnog proboja u italijanske kafiće, vermut je počeo da se servira kao aperitiv uz svaki obrok.

U proteklom veku se dešava ekspanzija vermuta na američki kontinent. Kada je stigao tamo, barmeni i koktel-majstori su ga brzo uključili u sastojak raznih koktela. Prekretnica za ovo piće stiže pojavom Martinija, i probojem na filmske ekrane. Dodatno, martini su popularizovali i brojne slave ličnosti.

 

Kako se pravi vermut

 

Vermut se pravi dvostrukom destilacijom vina, i zato se u krugovima proizvođača alkohola zove i “ojačanim vinom”. Kada je u pitanju vermut, cena mu često zavisi i od vremenskog trajanja destilacije, ali i od samog procesa proizvodnje.

To znači da se u procesu proizvodnje određuje kakva će mešavina i kvalitet sastojaka, pa tako i sam ukus, biti na kraju. Recimo, vermut se može praviti tako što se prvo napravi vino ili se vino koristi kao baza. Zatim se destiluje, i potom se dodaju začini, bilje, voće ili zaslađivači.

Međutim, vermut ima mnogo veći kvalitet kada se prvo uzima vinska mešavina. Vinsku mešavinu destilujete, a potom dodajete začine pred narednu destilaciju. Ono što dobijete je vermut.

Nakon toga se ostavlja da odleži. Vreme za koje vermut odleži zavisi od tehnike proizvodnje ili načelnog stila proizvodnje. Nakon toga je spreman za konzumaciju.

 

Kako se pije vermut

 

Najveća prednost vermuta je u tome što može da se pije na gotovo bezbroj načina. Najveća prednost kada je u pitanju vermut, cena kada se posmatra pogotovo, jeste njegova raznovrsnost i adaptibilnost.

Možete da ga pijete bez dodataka, ohlađen ili sa ledom. U kafićima se obično služi sa šećerom koji može biti karamelizovan i dodaje se na rub čaše u kojoj se služi. Možete da ga pijete i sa voćnim sokom, što se ne preporučuje jer ubija već prijatni ukus pića.

Ipak, najpopularniji način ispijanja vermuta je u vidu koktela.

 

vermut online cena

 

Kokteli sa vermutom

 

Postoji beskonačno mnogo varijacija koktela sa vermutom. Međutim, tri najpopularnija su Martini, Negroni i Menheten. Naravno, vi ih možete konzumirati u različitim varijantama, ali ovo su ovo klasični recepti koji se koriste.

Martini je klasičan koktel sa različitim verzijama i konbinovanjem. Pravi se tako što se u koktel čašu sipaju džin i vermut, zajedno sa ledom koji se meša do sjedinjenja. Možete ga ulepšati maslinom ili kriškom narandže.

Negroni je specifičan koktel s obzirom da ga je stvorio neko ko nije barmen. Nastao je kao kombinacija postojećeg koktela kada je Grof Negroni u poseti Americi tražio da mu donesu koktel Amerikano. Pravi se tako što se u koktel čašu sipa džin, Campari i vermut, doda led i meša do sjedinjenja.

Menhetn je još jedan klasičan koktel. Znatno je jači od prethodna dva, i ima snažniji ukus. Pravi se tako što pomešate vermut, viski od raži i aromatične začine. Sve to pomešajte u koktel čaši zajedno sa ledom i mešajte do sjedinjenja. Za kraj dodajte i trešnju da dovršite koktel.

 

Koji je vaš stil?

 

Prodaja online pića vam može pomoći da otkrijete puno o tome ko ste. Ipak, najbolje je istražiti to temeljno. Zato, savetujemo vam da probate ova pića, kao i koktele koji se kombinuju sa njima.


Zapravo, možda i ne otkrijete sebe do kraja. Ali ćete sigurno naučiti kako da uživate.

Poslednje sa bloga

Kako se pravi kuvano vino? Recept za najbolji zimski napitak

Kuvano vino je jedan od najpoznatijih zimskih napitaka, savršen za hladne dane i praznične večeri. Njegova bogata aroma, puna začina i voćnih nota...
pročitaj više

Jeger (Jagermeister) – kako se pije, pravi i koristi čuveni liker?

Krenimo od jedne istine- ko god je probao Jeger, nije ostao ravnodušan. Ili se trajno zaljubimo u ovo piće, ili nam nikako ne prija njegova slatka...
pročitaj više

Šta je i kako se pije tekila? Vrste i sve što ste želeli da znate

Poznata u barovima širom planete i sastojak svakog filmskog koktela, tekila je tradicionalno meksičko piće. Bogata istorija ove egzotične zemlje...
pročitaj više

Mamurluk – kako ga ublažiti i šta je dobro za mamurluk?

Alkohol je skoro neizostavan deo raznih društvenih događaja i proslava, ali njegova preterana konzumacija može dovesti do neugodnog mamurluka sutradan.
pročitaj više

Šta se sprema a šta pije za Uskrs i za 1. maj? Spremite se odlično za Uskrs 2024

Samo nekoliko nedelja deli nas od najvećeg i najradosnijeg hrišćanskog praznika, za koji se pripremamo strogim sedmonedeljnim postom. Kada i kako se...
pročitaj više

Od čega se pravi mastika i za šta je dobra ova rakija?

Vrlo dobro znamo da „rakija connecting people“. I zaista je tako. To je čini sasvim posebnom među svim drugim alkoholnim pićima. No, nije svaka...
pročitaj više

Pečenje rakije: Kako se pravi rakija?

Na ovim prostorima neguje se i poštuje tradicija ispijanja rakije uz zdravicu u svim važnim životnim situacijama. Još jedna je tradicija vezana za ovo...
pročitaj više

Čarobna snaga Gorkog lista - Savršen dodatak i uživanje u koktelima

Gorki list potiče iz prirode. Sastoji se od 27 biljaka koje daju prepoznatljiv ukus. Međutim, ako žudite za egzotičnim notama i sastojcima koji dolaze...
pročitaj više

Kako se servira i pije viski?

Viski je mnogo više nego piće koje se pije uz Redbull, i postoji mnogo načina kako se pije viski. Ono ima svoju legendu, svoj istorijat pravljenja, kao i...
pročitaj više

Šta je potrebno za slavu – spisak pića za kupovinu ako slavite, a za poklon ako idete na slavu

Kada se pripremate za slavu ili razmišljate o poklonu za domaćina kada odlazite u goste, važno je napraviti pažljiv odabir pića. Sofisticirana vina i...
pročitaj više

Oktoberfest 2023- najveći festival piva na svetu

Oktoberfest je jedan od najznačajnijih festivala na svetu. Svake godine tradicionalno se održava u Minhenu, i traje od 16 do 18 dana. Obično počinje...
pročitaj više

Gorki list – za šta je lekovit, po čemu se razlikuje od Pelinkovca i zašto ga svi vole?

Gorki list je vrlo popularno i atraktivno piće koje ima čvrste kulturološke veze sa Balkanom. Gorčina koja pleni i miris biljaka koji podseća na...
pročitaj više