BLOG

MOET šAMPANJAC I DRUGA PENUšAVA VINA - MUZIKA I LUKSUZ ZA SVA čULA

17.11.2022.

dve case i sampanjac u kegli

 

Period slavlja je pred nama. Raskošne trpeze, dekoracija, slavska i praznična raspoloženja čine svaki dan pozne jeseni i rane zime veličanstvenim i jedinstvenim. Na svakom stolu naći će se omiljena pića, a posebno penušava vina koja će uveličati svako slavlje.


Bilo da se pripremate za goste ili birate poklon za prijatelje, nećete pogrešiti ako odaberete šampanjac koji osvaja sva čula- Moet. Ova posebna tečna senzacija kroz koju se prožimaju arome zelene jabuke, tropskog voća, žitarica i oraha, nije svoju popularnost stekla samo zbog bogatog ukusa.


Pročitajte zašto je šampanjac pravi izbor tokom prazničnih dana, šta Moet šampanjac čini tako jedinstvenim i koja penušava vina da izaberete da biste predstojeće praznike učinili posebnim.

 

Šampanjac i penušava vina


Penušava vina nisu obična vina koja nastaju jednom fermentacijom. Za njih su potrebne dve fermentacije jer se tokom prve dobija mirno vino a tokom druge nastaju mehurići koji svaku proslavu podignu na viši nivo. Međutim, treba znati da šampanjac i penušavo vino nisu isto piće.


Šampanjac je penušavo vino nastalo od grožđa koje se uzgaja u regiji „Champagne” u Francuskoj. Samo to penušavo vino nosi ime šampanjac, sva druga nazivaju se jednostavno- penušava vina.


Šampanjac se dobija tradicionalnom metodom proizvodnje, zapravo, tokom druge fermentacije u mirno vino ubacuje se kvasac, ali u samu bocu. U toj boci odvija se fermentacija koja traje i do 12 meseci. Taj postupak se koristi i za druga penušava vina, međutim, kod njih je karakteristično da se druga fermentacija odvija u velikim čeličnim tankovima i traje oko mesec dana, što jasno pravi razliku.


Šampanjac je nastao u 17. veku kada je monah Don Perinjon probao da napravi vino, tačnije, da iz vina otkloni mehuriće koji su nastali postupkom fermentacije. Kako u tom postupku nije uspeo, poželeo je da proba taj „vinski promašaj“ kako bi odlučio šta će dalje da učini sa istim. Legendarna rečenica koja se vezuje za period nastanka šampanjca, koju je navodno uzviknuo monah kad je probao vino, glasila je:

 

„Dođite, vidite, pijem zvezde“.

 

dve case sampanjca proslava


Tako je i do danas. Ukus šampanjca menjao se od tada, dodavane su arome i svaka proizvodnja ima svoju specifičnost koja utiče na krajnji ukus, ali jedno je ostalo isto- dvostruka fermentacija i mehurići koji podsećaju na zvezdane iskrice idealne za proslave i svečanosti.

 

Moet- šampanjac i stvar prestiža


Moet je neka vrsta holivudske zvezde među šampanjcima. U pitanju je jedan od najpopularnijih šampanjaca na svetu koji se u klubovima služi klijenteli koja želi pažnju, na crvenom tepihu poznatim ličnostima, na proslavama onima koji uživaju ugled i popularnost. Dakle- najbolji za najbolje.


Cena Moet šampanjca je zapravo cena slave, jer je njegova popularnost direktno vezana za one koji ga konzumiraju. Zato se neretko ljudi fotografišu sa flašom prestižnog Moeta, znajući da će tako osigurati sebi trenutke pažnje i privući poglede. Međutim, njegova zlatna boja sa zelenkastim odsjajem, tragovi kruške, breskve i drugog voća koji se osećaju pri konzumaciji, govore u prilog tome da je sva ta popularnost opravdana i da je ispijanje ovog francuskog penušavog vina više od uživanja.

 

Druga vina pogodna za slavlja


Kada planirate proslave, nemojte prevideti činjenicu da i druga vina mogu da vam pruže užitak i donesu raspodiju ukusa u vaše domove. Opojni mirisi i prijatne arome vrhunskih vina učiniće svako slavlje lepšim, emotivnijim i doneće osmehe koji nam u svakodnevnici fale.


Za vreme okupljanja čest odabir vina bude neki biser koji proizvodi Vinarija Kovačević. Vina Kovačević imaju suptilnu aromu tropskog, zelenog voća i dinje koja se idealno slaže uz salate, morske plodove i riblje specijalitete, uz piletinu i ćureće grilovano meso i paste začinjene bosiljkom i limunom. Uz posne specijalitete zato birajte Vino Kovačević Sauvignon.


Vinarija Kovačević takođe nudi i crveno vino izuzetnog kvaliteta. Dopunite trpezu i uz suvo meso, junetinu, teletinu, jagnjetinu, divljač, tvrde stare kozje sireve, dodajte Vino Kovačević Aurelius koje će vas oduševiti ukusom kupine, crne ribizle I karamele.

Bliže nam se praznici, dani mira, veselja i uživanja. Na calix.rs potražite pića kojom ćete tekuću godinu ispratiti u najboljem raspoloženju, a svoja slavlja učiniti nezaboravnim.

Poslednje sa bloga

Kako se pravi škotski viski, koje vrste postoje i zašto je ovo piće tako posebno?

U potrazi ste za savršenim pićem koje je stvoreno za posebne trenutke i za uživanje u svakom gutljaju? Za pićem koje će probuditi sva čula i koje...
pročitaj više

Kako se pravi kuvano vino? Recept za najbolji zimski napitak

Kuvano vino je jedan od najpoznatijih zimskih napitaka, savršen za hladne dane i praznične večeri. Njegova bogata aroma, puna začina i voćnih nota...
pročitaj više

Jeger (Jagermeister) – kako se pije, pravi i koristi čuveni liker?

Krenimo od jedne istine- ko god je probao Jeger, nije ostao ravnodušan. Ili se trajno zaljubimo u ovo piće, ili nam nikako ne prija njegova slatka...
pročitaj više

Šta je i kako se pije tekila? Vrste i sve što ste želeli da znate

Poznata u barovima širom planete i sastojak svakog filmskog koktela, tekila je tradicionalno meksičko piće. Bogata istorija ove egzotične zemlje...
pročitaj više

Mamurluk – kako ga ublažiti i šta je dobro za mamurluk?

Alkohol je skoro neizostavan deo raznih društvenih događaja i proslava, ali njegova preterana konzumacija može dovesti do neugodnog mamurluka sutradan.
pročitaj više

Šta se sprema a šta pije za Uskrs i za 1. maj? Spremite se odlično za Uskrs 2024

Samo nekoliko nedelja deli nas od najvećeg i najradosnijeg hrišćanskog praznika, za koji se pripremamo strogim sedmonedeljnim postom. Kada i kako se...
pročitaj više

Od čega se pravi mastika i za šta je dobra ova rakija?

Vrlo dobro znamo da „rakija connecting people“. I zaista je tako. To je čini sasvim posebnom među svim drugim alkoholnim pićima. No, nije svaka...
pročitaj više

Pečenje rakije: Kako se pravi rakija?

Na ovim prostorima neguje se i poštuje tradicija ispijanja rakije uz zdravicu u svim važnim životnim situacijama. Još jedna je tradicija vezana za ovo...
pročitaj više

Čarobna snaga Gorkog lista - Savršen dodatak i uživanje u koktelima

Gorki list potiče iz prirode. Sastoji se od 27 biljaka koje daju prepoznatljiv ukus. Međutim, ako žudite za egzotičnim notama i sastojcima koji dolaze...
pročitaj više

Kako se servira i pije viski?

Viski je mnogo više nego piće koje se pije uz Redbull, i postoji mnogo načina kako se pije viski. Ono ima svoju legendu, svoj istorijat pravljenja, kao i...
pročitaj više

Šta je potrebno za slavu – spisak pića za kupovinu ako slavite, a za poklon ako idete na slavu

Kada se pripremate za slavu ili razmišljate o poklonu za domaćina kada odlazite u goste, važno je napraviti pažljiv odabir pića. Sofisticirana vina i...
pročitaj više

Oktoberfest 2023- najveći festival piva na svetu

Oktoberfest je jedan od najznačajnijih festivala na svetu. Svake godine tradicionalno se održava u Minhenu, i traje od 16 do 18 dana. Obično počinje...
pročitaj više