Kad kažemo Minhen i Bavarska, odmah pomislimo na fudbal, automobile, pivo i kobasice. Međutim, svim pivopijama dobro je poznato šta se dešava u ovom gradu svake godine krajem septembra i početkom oktobra. Tih dana, ovaj grad vrvi od posetilaca željnih dobre zabave kako bi iskusili čari nadaleko poznate manifestacije - Oktobarfest.
Pod okriljem ovog događaja ispije se na milione litara piva, te ne čudi što je Oktobarfest sinonim dobrog provoda i vrhunskog druženja. Najpoznatije alkoholno piće, bez koga ne može da se zamisli manifestacija ovakvog kalibra svakako je Paulaner pivo.
Kada je u pitanju pivo Paulaner, cena zavisi od zapremine, ambalaže, proizvođača. Tako, kod nas možete kupiti ovo pivo u flaši (0,33 l ili 0,50 l), limenci, pa čak i burencetu (5l, 20l, pa čak i 30l).
Konzumiranje piva svakako je lepše uz vrhunske gurmanluke, jer kakav bi to provod bio ako ne sadrži specijalitete koji su poznati širom sveta? Jedno je sigurno - Oktobarfest nudi obilje nesvakidašnjih ukusa koji su, manje-više, za jake stomake.
Nažalost, ove godine, usled pandemije koronavirusa, događaj je otkazan. Ne preostaje nam ništa drugo nego da dovedemo ovu manifestaciju u naš dom pravljenjem i konzumiranjem najlepših poslastica.
Obatzda
Prva asocijacija na ovaj specijalitet je sinergija eksplozivnih ukusa. To je namaz od mešavine belog, mekog sira, slatke ili ljute paprike i crnog luka. Neke verzije se prave sa belim lukom, renom i karanfilićem. U pitanju je klasična nemačka hrana koja se služi uz Paulaner pivo.
Sastojci:
2 kruga sira od kamambera (francuski meki sir)
2 kruga sira romadura (belgijski meki sir)
1 pakovanje krem sira
1 sitno iseckan crni luk
1 kašičica paprike
1/2 kašičice semena kima
1/4 kašičice soli
1/8 kašičice bibera
sveža gusta pavlaka
Uputstvo za pripremu:
U maloj činiji zgnječite viljuškom zajedno sir kamamber i romadur. Umutite krem sir, luk i začine. Dodajte pavlaku do željene gustine. Namaz Obatzda treba da bude boje cigle. Po želji pospite dodatnim semenkama kima. Stavite u frižider nekoliko sati kako bi se ukusi sjedinili.
Najbolje se služi sa tanko narezanim lukom, perecama, hlebom i pivom.
Bavarske kobasice
Nemačka je poznata po aromatičnim i vrlo ukusnim kobasicama. Jedne od njih su bavarske ili bele kobasice (weisswurst). Odličan izbor uz Paulaner pivo, senf, kečap ili bavarsku perecu. Pivo je odličan pratilac njihovoj pikantnosti. Poznate su po celom svetu, a odlična vest je da ih lako možete napraviti i kod kuće.
Sastojci:
750 g teletine
250 g svinjetine
250 g svinjske masti
so i biber po ukusu
pola osušene korice limuna
50 g peršuna
malo luka
150 g lomljenog leda
oljuštena svinjska creva
Uputstvo za pripremu:
Teletinu i svinjetinu istucati čekićima za meso. U tu smesu umešati koricu limuna, luk i začine. Nakon toga, dodati lomljeni led i naseckani peršun. Ova smesa zatim se stavlja u očišćena životinjska creva. Kuvati u vrućoj vodi 15 minuta.
Brats with Sauerkraut
Ovo je specijalitet koji može biti običan, dimljen ili sa ukusom sira, poslužen ceo ili isečen na kriške, sa lepinjom ili bez nje.
Sastojci:
8 sirovih vezica bratwursta
1 konzerva kiselog kupusa, isprana i dobro oceđena
2 srednje jabuke, oguljene i sitno iseckane
3 trake slanine, skuvane i izmrvljene
1/4 šolje pakovanog smeđeg šećera
1/4 šolje sitno iseckanog luka
1 kašičica mlevenog senfa
8 lepinja
Uputstvo za pripremu:
U velikoj činiji pomešajte kiseli kupus, jabuke, slaninu, smeđi šećer, luk i senf. Pokrijte i kuvajte na niskoj temperaturi 6-8 sati. Stavite brats u lepinje. Koristeći kašiku sa prorezom, prelijte mešavinom kiselog kupusa.
Nemojte ovo otkriće čuvati samo za sebe, pozovite prijatelje i priredite im nezaboravan provod uz Paulaner Oktobarfest pivo. Do kućnog praga lako vam se može dostaviti čitavo bure ovog pića. Uz 30 l piva, bez problema ćete iskusiti duh manifestacije koja okuplja pivopije širom sveta.
Meke perece
Verujemo da ste ih svi probali, pa već znate da su odlična kombinacija uz razne umake, poput umaka za picu, umaka od spanaća ili ljutog senfa. Verni pratilac pereca je i Paulaner pivo. Cena u našoj online prodavnici je različita u zavisnosti od toga da li se radi o svetlom, tamnom ili pak pšeničnom pivu.
Sastojci:
1 pakovanje aktivnog suvog kvasca
pola do cela šolja tople vode (110° do 115°)
1 kašika šećera
2 kašičice soli
4 šolje brašna
8 šoljica vode
1/2 šolje sode bikarbone
1 jaje
Opcioni dodaci: susam, mak, parmezan
Uputstvo za pripremu:
Rastvorite kvasac u toploj vodi. U velikoj činiji pomešajte šećer, so, kvasac i dve šolje brašna. Umešajte preostalo brašno dok ne dobijete gusto testo.
Okrenite testo na pobrašnjenu površinu. Gnječite dok ne postane glatko i elastično, oko 5 minuta. Stavite u podmazanu činiju. Pokrijte i ostavite da se diže na toplom mestu dok se ne udvostruči, oko 1 sat.
Podeliti testo i oblikovati u 12 loptica, a zatim preoblikovati u perece.
Zagrejte rernu na 425°. U veliku šerpu stavite vodu i sodu bikarbonu dok ne počne da ključa. Stavite jednu po jednu perecu u ključalu vodu na 30 sekundi. Izvadite ih i cedite na papirnim ubrusima kako bi se upio višak masti.
Perece ređajte na podmazane plehove. Premažite jajetom. Pecite 12-14 minuta do zlatno smeđe boje. Služe se tople.
Paulaner Oktoberfest pivo - dovedite Oktobarfest u svoj dom
Pošto smo svi sprečeni da uživo uživamo u ukusu koji nudi Paulaner Oktoberfest pivo, preko naše online prodavnice možete poručiti ovo veličanstveno piće. Na taj način doživećete potpunu atmosferu ovog događaja. Ukoliko pak želite da uživate u voćnom ukusu, za vas je pravi izbor lemon radler pivo Paulaner. Cena je nešto povoljnija budući da je reč o bezalkoholnoj verziji.
Uverite se zbog čega Paulaner pivo uživa epitet omiljenog među pivopijama na Oktobarfestu. Podelite ovaj hedonizam sa svojim najmilijima jer sreća se množi deljenjem.
Stigao je februar, a uskoro se bliži i datum koji je posebno važan svim parovima - Dan zaljubljenih. Ovaj praznik ljubavi idealan je da svom partneru...
Rođenje deteta je jedan od najvažnijih i najradosnijih događaja u životu svake porodice i kao i mnogi drugi posebni trenuci, obeležava se darovima i...
Alkohol je skoro neizostavan deo raznih društvenih događaja i proslava, ali njegova preterana konzumacija može dovesti do neugodnog mamurluka sutradan.
Samo nekoliko nedelja deli nas od najvećeg i najradosnijeg hrišćanskog praznika, za koji se pripremamo strogim sedmonedeljnim postom. Kada i kako se...
Na ovim prostorima neguje se i poštuje tradicija ispijanja rakije uz zdravicu u svim važnim životnim situacijama. Još jedna je tradicija vezana za ovo...