Ekskluzivna pića iz celog sveta |
Brza i sigurna dostava |
Besplatne pošiljke za iznose preko 6.000 rsd |
Ne vršimo dostavu van teritorije Srbije |
Online plaćanje platnim karticama vaše banke |
Sertifikovan sistem upravljanja - HACCP sertifikat |
Ekskluzivna pića iz celog sveta |
Brza i sigurna dostava |
Besplatne pošiljke za iznose preko 6.000 rsd |
Ne vršimo dostavu van teritorije Srbije |
Online plaćanje platnim karticama vaše banke |
Sertifikovan sistem upravljanja - HACCP sertifikat |
Retka su žestoka pića koja imaju tako nesavršene početke i tako uzbudljiv put do savršenih ukusa i ljudi na različitim kontinentima. Ovo neobično piće ima toliko ukusa koliko ima brendova na svetu. U zavisnosti od toga kako se proizvodi, rum može biti sladak, začinjen, sa jakom aromom šećerne trske ili citrusa ili sa dodatkom bezbroj drugih aroma.
Moderna istorija ruma počinje zajedno sa šećernom groznicom u Evropi i zanimljivom situacijom na Karibima u 17. veku. Naime, ogromna proizvodnja šećera od šećerne trske učinila je da karipske kolonije dobiju mnogo ostataka pri rafinisanju šećera. Ovi ostaci poznati su po nazivu melasa. Ova gusta, lepljiva i slatka supstanca nije bila od koristi skoro nikome osim robovima, koji su otkrili da se može fermentisati i destilovati kako bi se dobilo alkoholno piće. Uskoro su do tog pića došli i siromašniji belci, a onda se neko malo bogatiji dosetio da bi mogao započeti veću proizvodnju i od tada ona ne staje.
Danas možemo zvanično reći da je rum je alkoholno piće koje se dobija od melase šećerne trske i/ili soka šećerne trske. U procesu proizvodnje prvo se dobija kaša od melase ili od soka šećerne trske, a onda se tome dodaje voda koja fermentira sa kvascem. U toku fermentacije stvara se šećerno vino sa malim sadržajem alkohola od oko 4 do 5%, i ono se, potom, destilira na 75%.
Naš mali vodič je tu da vas, uz priču o načinu proizvodnje, mesta porekla i najpoznatijim vrstama ruma, provede od početaka, plantaža i dragocenih trenutaka opuštanja robova, preko hemingvejevske izgubljene generacije do egzotičnih, karipskih plaža, mora i talasa uz koktele s rumom ili fine restorane sa fantastičnim izborom aroma ruma i zvukom džeza u pozadini.
U osnovi, razlikuju se dve vrste ruma – beli i tamni rum. Velika je razlika u ukusu belog i tamnog ruma. Beli rum je bezbojan i zrači svežinom i živahnošću, a tamni snagom i punoćom ukusa. Beli rum se posle destiliranja ne stavlja u hrastove bačve. Neophodno je da beli rum odstoji u rezervoarima od nerđajućeg čelika, tako da se ukus destilata šećerne trske malo ublaži. Beli rum ne apsorbuje ukuse i boje stajanjem, već dobija notu prefinjenosti i složenosti.
Tamni rum se čuva u hrastovim bačvama,i pravi se od karamelizovane melase. Dozreva minimum tri, ali obično između pet i sedam godina. Stajanjem upija arome i boju i dobija prodoran, dimni ukus.
Pored belog i tamnog ruma, postoji i zlatna sredina, tj. zlatni rum. Ovaj rum se bar šest meseci čuva u drvenim bačvama koje su već korišćene za čuvanje drugih alkoholnih pića, kao što je Bourbon whiskey. Zbog toga ima specifičnu bakarnu boju i sladunjav ukus.
Ne može se reći da je jedna vrsta bolja od druge, prosto su različiti. Neki tropska pića i kokteli, Mojito npr, ne mogu se zamisliti bez belog ruma. Neki drugi, npr. Dark ‘n’ Stormy, nezamislivi su bez tamnog ruma. Od zlatnog ruma se pravi najveći broj koktela, od jednostavne rum kole do raznih punčeva.
Original rum je rum koji se flašira u nepreradjenom obliku. Originalni rum nije razblažen na uobičajeni način. Ova vrsta je, prema tome, veoma jak rum, koja ponekad ima alkoholni sadržaj od čak 70% ili više. Uglavnom potiče iz zemalja kao što su Jamajka, Kuba i Dominikanska Republika.
Još jedna vrsta žestokog pića od šećerne trske naziva se pravi rum, a ljudi ga obično ne razlikuju od originalnog ruma. Pravi rum nema zaštićeno poreklo, već ga određuje način proizvodnje. Pravi rum se razređuje sa vodom pre flaširanja. To je razlika između pravog i originalnog ruma. Sadržaj alkohola u rumu je od 37,5% do 40%.
Overproof znači da je sadržaj alkohola u rumu najmanje 57, 15%. "Proof" (dokaz) je u stvari izjava o prisutnom procentu alkohola koja se može naći samo u SAD i Velikoj Britaniji. Ali, čak ni ove dve zemlje nisu saglasne oko ove izjave jer svaka koristi različite podatke i načine preračunjavanja. Pa tako 100% britanski “proof” znači 57, 15% alkohola, a 100% američki “proof” znači 50% alkohola.
Reč "Proof" znači dokaz i/ili probu. Da ne bi bili prevareni, britanski mornari su pri kupovini baruta isti natapali rumom jer je samo rum koji je imao više od 57% alkohola omogućavao barutu da se zapali i gori. Time je proba bivala okončana a rum je bio dokaz ili overproof kvaliteta. Zbog velike alkoholne jačine ova vrsta ruma nije namenjena da se pije kao čisto pice, već se koristi kao sastojak koktela.
Karipski otok Jamajka mnogi smatraju ostrvom ruma jer se tamo proizvodio još u sedamnaestom veku i izvozio brodovima u Evropu. Ime Jamajka rum nije zaštićeno u smislu porekla, već je više povezano sa određenim stilom ruma. Ovaj rum je posebno poznat po svom snažnom i začinski opredeljenom ukusom i ne pije se čist kao "Original Rum", već razređen kao grog (grog je alkoholno piće napravljeno od ruma, šećera i tople vode).
Blended Rum se dobija kombinacijom ruma različite starosti. Mešajući nekoliko vrsta ruma, Master Blenderi dobijaju njegov konzistentno isti ukus. Stručnost i iskustvo Master Blender-a (glavna osoba koja je zadužena za aromu i ukus ruma) predstavljaju jednu od najbitnijih stavki u destilaciji ruma. Možemo razlikovati blended rum iz jedne destilerije i blended rum kao mešavinu ruma od različitih proizvođača. Ako je na etiketi označena starost ruma, ona se odnosi na najmladji rum te mešavine.
Solera, kao način proizvodnje ruma, dolazi iz Španije, a prvobitno se koristio za sazrevanje šeri vina. Ovom tehnikom se dobijaju poznati brendovi ruma kao što su Matusalem ili Ron Esclavo. Nekoliko reda bačvi se postavlja jedan iznad drugog, pri čemu donji red uvek sadrži najstariji rum. Za flaširanje se uvek uzima rum iz donjeg reda i dopuni se Solera rumom iz reda iznad. Kada je gornji red prazan, dolije se novo-proizvedeni rum. Na ovaj način, rum može sazrevati neprekidno tokom mnogo godina. Istovremeno, u sistemu Solera stvorena je mešavina ruma - Rum-Blend čime je obezbeđen stalan kvalitet. Pored oznake Solera, na etiketu se stavlja broj godina ruma – i to godina najstarijeg ruma.
Pod imenom Single Cask Rum podrazumeva se rum, koji se flašira iz jednog bureta. Kod ove vrste ruma se ne radi o mešavini (Blended Rum, ni o Solera Rumu. Single Cask Rum je prilično redak i prodaje se isključivo kao ekskluzivni i skupi rum.
Rhum Agricole se u francuskim kolonijama, kao što su Martinik, Guadalupe i Reunion, proizvodi od soka šećerne trske za razliku od drugih vrsta ruma, koje se proizvode od melase šećerne trske . Poznate vrste su Rum de la Guadalupe, Rum de la Guiane ili Rum de la Reunion.
Specifična vrsta ruma Agricole je Martinique rum. Ova regionalna oznaka je zaštićena i znak je određenog nivoa kvaliteta.
Kod ruma sa 3 godine starosti, razlikuju se još tri nivoa kvaliteta:
Strogo govoreći, Cachaça nije rum, već je posebno žestoko piće. Za razliku od ruma napravljenog od melase šećerne trske, Cachaca se proizvodi od soka šećerne trske. Tako je Cachaça blizak rođak francuskog Agricole ruma.
Sa sadržajem alkohola između 38 i 48%, Cachaça se, u zavisnosti od kvaliteta, može piti kao čist ili mešan sa koktelima.
Cachaca se smatra nacionalnim žestokim pićem Brazila i proizvodi se samo u ovoj južnoameričkoj zemlji.
Rum-mešavina ima dugu tradiciju, a naročito je popularan u Nemačkoj i u severnoj Evropi. Kod Rum-mešavine se ne radi o mešavini čistih vrsta ruma (kao kod Blended ruma), nego o mešavini ruma sa drugim alkoholom. Razlog za mešanje ruma sa drugim, jeftinim poljoprivrednim alkoholom bio je da bi se izbegle istorijski visoke carine. U toj mešavini ruma ima 5 % (Originalni rum), a ostatak je neutralni alkohol poljoprivrednog porekla. Minimalni sadržaj alkohola u ovoj mešavini ruma je 37,5 %.
Jamajka Rum se često koristio za mešavinu, jer tradicionalno ima jači ukus od ostalih rumova. Zbog često velikog udela poljoprivrednog alkohola, ukus Rum-Mešavine je manjeg kvaliteta.
Domaći rum dolazi iz Austrije kao "Inländer-Rum". U Austriji je u 19-om veku vladala nestašica ruma jer oni nisu imali kolonije iz kojih bi uvozili šećernu trsku. Da bi premostili nestašicu šećerne trske i ruma koji se od nje proizvodi, od drugih sirovina koje su imali na raspolaganju, počeli su proizvoditi jednu novu vrstu ruma - "Domaći rum".
Domaći rum se sastoji od alkohola, vode i arome ruma. Sadržaj alkohola "domaćih" obično se kreće od 38% do 40%, ali može biti i do 80%. U Austriji i Nemačkoj, ova vrsta ruma je i dalje popularna i glavni je sastojak poznatog vrelog čaja "Jagertee".
Začinjeni Rum nije prirodan rum. Baza ove vrste se proizvodi od melase šećerne trske. Nakon stajanja u drvenim buradima ili rezervoarima od nerđajućeg čelika, rum polako počinje da se meša sa ukusima, esencijama i ekstraktima suda u kojem stoji čime njegov ukus dobija fine, dodatne nijanse. Začinjeni rumovi moraju imati sadržaj alkohola od najmanje 37,5%. Ako je vrednost niža, onda to nije začinjeni rum, već napitak ili žestoko piće na bazi ruma.
Žestoka pića na bazi ruma su napravljena slično kao začinjeni rum. Arome, ekstrakti i esencije se dodaju kako bi rum promenio svoj prvobitni ukus. Izgled dugotrajnog sazrevanja u hrastovim bačvama, ovim pićima daju boje koje im se dodaju u malim količinama. Razlika između začinjenih ruma i žestokih pića na bazi ruma je u sadržaju alkohola. Kod pića na bazi ruma alkoholni sadržaj je ispod minimalnog udela od 37,5%. Pića na bazi ruma su Bacardi Oakheart i Captain Morgan Spiced Gold.
Ako niste sigurni kakav rum želite, morate probati različite ukuse. Ako je alkohol prvo što osetite, otvorili ste jeftiniju flašu, lošijeg kvaliteta. Kvalitetan rum će vas očarani kompleksnošću ukusa, to je vrsta ruma koju želite da pijuckate polako. A ostali? Pa, njih sačuvajte za koktele ili kolače.
Pogledajte Calix ponudu rumova ovde.