Ekskluzivna pića iz celog sveta |
Brza i sigurna dostava |
Besplatne pošiljke za iznose preko 6.000 rsd |
Ne vršimo dostavu van teritorije Srbije |
Online plaćanje platnim karticama vaše banke |
Sertifikovan sistem upravljanja - HACCP sertifikat |
Ekskluzivna pića iz celog sveta |
Brza i sigurna dostava |
Besplatne pošiljke za iznose preko 6.000 rsd |
Ne vršimo dostavu van teritorije Srbije |
Online plaćanje platnim karticama vaše banke |
Sertifikovan sistem upravljanja - HACCP sertifikat |
Vrlo dobro znamo da „rakija connecting people“. I zaista je tako. To je čini sasvim posebnom među svim drugim alkoholnim pićima. No, nije svaka rakija ista, neke se ističu svojom posebnošću i tradicijom. O jednoj takvoj bavićemo se u ovom tekstu. Pročitajte od čega se pravi mastika i zašto je ova rakija baš tako neodoljiva, kao i koje benefite ima na naše zdravlje.
Mastika ili mastikata jeste jedno od omiljenih pića koje je dobilo ime po drvetu koje raste na mediteranskom tlu. Još od davnina se smola iz stabala ovog drveta skuplja kako zbog svog jedinstvenog ukusa, tako i zbog lekovitih svojstava koje poseduje. Pored toga, mastika je i specijalan začin u mnogim poslasticama, a zanimljivo je da se od nje pravi i žvakaća guma. Dakle, široka je njena primena, ali mastika je sama po sebi jedinstvena i ne uspeva svuda. U nastavku pročitajte kojem tlu je ona verna.
Yeni raki u Turskoj, anisado u Španiji, sambuka u Italiji, rikar u Francuskoj... Piće sa mnoštvom različitih imena u raznim zemljama, ali samo je jedna mastika sa Hiosa, gotovo pobožno nazvana „suzama sa ostrva Hios“, pa i „belim zlatom“ njenim. Dakle, u pitanju je grčki proizvod.
No, iako drvo mastike (Pistacia lentiscus) raste po čitavom Sredozemlju, samo jug ostrva Hios plodonosan je smolom ovog drveta. Baš zbog toga ostrvo Hios je već hiljadama godina ekonomska sila, a i današnji svakodnevni život meštana vrti se konstantno oko ovog drveta.
Drevnu mastiku spominje još Herodot u svojim spisima iz 5. veka pre n.e. Rimljani su je koristili kako bi očistili zube i osvežili dah, te su je žvakali, a Osmanlije kao dodatak jelima. U 14. veku Đenovljani počinju da se ozbiljnije bave njome, a zatim Osmanlije u 16. veku. Ona konačno tek 1840. godine dospeva u ruke svojih proizvođača i tada oni počinju samostalno da trguju njome.
Posle nekog vremena oni osnivaju CMGA, odnosno Chios Mastiha Association of Grovers, udruženje koje i dan danas posluje. U čije god ruke da je dospela, njen sastav je uvek isti i jedinstven. U nastavku saznajte koji sastojci idu u ovo izvanredno piće
Jedinstvenom ukusu mastike doprinosi aromatizacija etil alkohola anetolom, što je zapravo eterično ulje koje se dobija preradom zelenog i zvezdastog anisa i morača. Zatim se dodaje smola drveta mastike, kao i drugi aromatični destilat. Smola je upravo kraljica svih sastojaka ovog pića jer je upravo po njoj i mastika dobila svoje ime. Ako želite da uživate u njoj, morate znati i kako se ona pravilno konzumira i servira jer nije sve do žestokog pića, već je i do onoga ko ga ispija.
Upravo je u samoj konzumaciji čar, te ako zanemarite ovaj korak, i dalje ćete istina uživati, ali ne svim svojim čulima. Greška je držati flašu mastike u zamrzivaču, što mnogi uživatelji nažalost čine i time, nesvesno, smanjuju kvalitet alkohola i menjaju ukus ovom izvanrednom piću budući da se kristalizovano anetolsko ulje ne rastvara kako bi trebalo.
To bi moglo one koji prvi put probaju da navede na pogrešan zaključak da dominira ukus alkohola. I sami ste iz ovoga zaključili da se mastika servira i konzumira isključivo neohlađena.
Tek potom se u nju dodaje hladna voda ili par kockica leda. To je važno da znate jer pravilno i umereno konzumiranje ove rakije ima mnoga pozitivna dejstva na vas.
Naime, rakija mastika je dobra za lečenje neplodnosti, kako tvrde narodni iscelitelji, te postoje brojni recepti u kojima je ona jedan od glavnih satojaka.
Zatim, ona je takođe dobra u lečenju astme, kašlja, stomačnih tegoba, upalnih procesa, problema sa bubrezima, a pomaže i kod slabog apetita. Takođe je i neka vrsta afrodizijaka.
Veruje se da njenoj lekovitosti upravo doprinosi anis koji ima sposobnost da ublaži bol i koji deluje kao antibiotik jer uništava pojedine vrste bakterija. Mnogima koji vole da se oprobaju u pravljenju pića, izazov je mastika. Recept nije lak i potrebno je umeće. Stoga ćemo vas pre uputiti gde da je kupite i uživate u konzumaciji bez nerviranja što vam nije uspela.
Ako želite pravu mastiku punog ukusa, pravo mesto za vas je Calix online prodavnica. Posetite nas i poručite tradicionalnu Strumičku mastiku kojoj nema premca i uživajte u bogatom ukusu osvežavajuće arome anisa sa primesama meda.