BLOG

PAULANER PIVO - NEMAčKO PIVO KOJE SVI VOLE

24.04.2018.

Mnogo je načina da vam se predstavi pivo. Svakako najbolji, je da sednete u letnju baštu i da pod krošnjom mladog zelenog lišća, podalje od gradske vreve, ispijete jedno rashlađeno točeno pivo, I to ne bilo koje, nemačko pivo naboljeg kvaliteta. Naša preporuka je da to bude Paulanerovo pšenično pivo. Druga mogućnost je da pozovete društvo, napravite neku klopu, a pivo poručite sa našeg sajta. Možete ga kupiti u flaši, limenci, ili čak u buretu. Da, da, dobro ste pročitali, buretu. Nesvakidašnje je i orignalno da ponudite točeno pivo kod kuće.

A možda nije ni tako loše da se upoznamo sa sastojcima i uverimo se u njihov kvalitet i tako vam ga još više približimo.

 

Sastojci koji čine Paulaner pivo


Po Bavarskom zakonu o čistoći piva iz 1516. godine, nemačko pivo se pravi samo o četiri sastojka:

• Voda
• Ječam
• Hmelj
• Kvasac

Samo i jedino tako napravljeno pivo smatra se „čistim pivom“. Kasnije je zakon malo izmenjen pa se umesto strogo ječma, pominje slad, koji može da se pravi od bilo koje žitarice, po želji proizvođača. Tako pored „čistih“ piva od ječmenoh slada Paulaner pivo u svojoj ponudi ima i svetlo, mutno, pšenično pivo Hefe-Weißbier Naturtrüb koje je broj jedan u Nemačkoj i među najpoznatijima u svetu. Kao i tamno mutno, pšenično pivo Hefe-Weißbier Dunkel.

 



Nego da se vratimo na sastojke:


Voda


Voda čini 90% svakog piva. Tako vidimo da kvalitet vode, njena mekoća tj. tvrdoća, pH vrednost, kao i hemijski sastav, jako utiču na sam ukus i kvalitet piva. S te strane Paulaner pivo, odnosno pivara, ima veliku sreću što svoju vodu, glečerskog porekla, staru 10.000 godina, ali ipak svežu, nezagađenu i netaknutu, crpi 190 metara ispod površine zemlje. Malo je pivara u svetu koje imaju pristup takvoj vodi. Zato je Paulaner pivo u samom vrhu svetskih piva.

 

Slad


Sirovine ječam i pešnicu, Paluaner nabavlja sa istih plantaža južne Nemačke, već dugi niz godina. Na taj način su sigurni u kvalitet koji mogu da nam pruže.


Glavni ukus i boja piva dolazi od slada. Način na koji se proklijao ječam i pšenica suše, na kojoj temperaturi, koliko dugo, utiče na krajnji rezultat. Tako se na primer za tamna piva, ječam i pšenica suše na temperaturi od 100 stepeni C. Dok se za svetlija piva temperatura spušta na 80 stepeni C. U Paulaneru ovako dobijeni slad ostavljaju da dugo odstoji. Odležavanjem slada otpuštaju se svi enzimi u zrnu i postižu se različite arome banane, manga, orašastih plodova. U Paulaneru znaju jako dobro da nije ništa preko noći i zato svemu posvećuju veliku pažnju i ljubav.

 

Hmelj


Da biste izabrali najbolji hmelj potrebno vam je instančano čulo mirisa. Stručnjaci u Paulaneru odlično znaju kakvu ulogu hmelj igra pri formiranju ukusa. Daje mu prijatnu gorčinu, balans i karakter kakvo samo Paulaner pivo ima.

• A da li ste znali da hmelj takođe ima ulogu prirodnog konzervansa?
• I da li ste znali da je upravo hmelj zaslužan za pivsku penu?

Svako pravo pivo je lokalnog karaktera, pa tako na svega 60 kilometara od Minhena nalazi se nalazi se jedna od najvećh plantaža hmelja na svetu. Na njima se već 800 godina gaji oko 20 vrsti hmelja. U Paulaneru imaju tu privilegiju da direktno na lice mesta pošalju svoje stručnjake, koji biraju hmelj sa najboljom aromom i željenom gorčinom.

 

Kvasac


Kvasac je jednako važan, odlučujući faktor u formiranju ukusa piva. Paulaner pivo se dobija mešanjem slada sa „čistokrvnim“ kvascem koji se uzgaja i prenosi sa generacije na generaciju vekovima. On je prava dragocenost i zato ga ljubomorno čuvaju u zamrzivačima na čak 80 stepeni u minusu. Na taj način mu održavaju svežinu. Redovno ga razmnožavaju, pa im je uvek dostupan mlad gladan kvasac koji će pojesti šećere iz slada i pretvoriti ih u alkohol i ugljen-dioksid. Tokom ovog procesa, koji se zove fermentacija, kvasac pivu daje dodatni sloj ukusa i mirisa. U zavisnosti da li kvasac ispliva na površinu ili padne na dno fermentora, određuje se njegov tip, koji dalje određuje koje se Paulaner pivo pravi. Tako su kvasci koji se talože na dnu dobri za laka piva i pilsnere, dok su kvasci koji isplivaju na površinu dobri za pšenično pivo.

Na kraju kada se svi ovi sastojci koji čine Paulaner pivo prirpeme, pomešaju, skuvaju, po tačno utvrđenoj recepuri, kad odleže i kada se flaširaju, sa puno ljubavi i brige, na vama je samo da ga sa uživanjem u društvu najboljih prijatelja ispijete. Onako kako vi najviše volite.

 

Jer bilo da izaberete flaširano ili točeno Paulaner pivo, uvek je lepše popiti ga u dobroj atmosferi i društvu najboljih prijatelja, sa osmehom na licu koji, sigurni smo, neće izostati.

 

 

Autor: Mladen Lukešević

Poslednje sa bloga

Kako se pravi kuvano vino? Recept za najbolji zimski napitak

Kuvano vino je jedan od najpoznatijih zimskih napitaka, savršen za hladne dane i praznične večeri. Njegova bogata aroma, puna začina i voćnih nota...
pročitaj više

Jeger (Jagermeister) – kako se pije, pravi i koristi čuveni liker?

Krenimo od jedne istine- ko god je probao Jeger, nije ostao ravnodušan. Ili se trajno zaljubimo u ovo piće, ili nam nikako ne prija njegova slatka...
pročitaj više

Šta je i kako se pije tekila? Vrste i sve što ste želeli da znate

Poznata u barovima širom planete i sastojak svakog filmskog koktela, tekila je tradicionalno meksičko piće. Bogata istorija ove egzotične zemlje...
pročitaj više

Mamurluk – kako ga ublažiti i šta je dobro za mamurluk?

Alkohol je skoro neizostavan deo raznih društvenih događaja i proslava, ali njegova preterana konzumacija može dovesti do neugodnog mamurluka sutradan.
pročitaj više

Šta se sprema a šta pije za Uskrs i za 1. maj? Spremite se odlično za Uskrs 2024

Samo nekoliko nedelja deli nas od najvećeg i najradosnijeg hrišćanskog praznika, za koji se pripremamo strogim sedmonedeljnim postom. Kada i kako se...
pročitaj više

Od čega se pravi mastika i za šta je dobra ova rakija?

Vrlo dobro znamo da „rakija connecting people“. I zaista je tako. To je čini sasvim posebnom među svim drugim alkoholnim pićima. No, nije svaka...
pročitaj više

Pečenje rakije: Kako se pravi rakija?

Na ovim prostorima neguje se i poštuje tradicija ispijanja rakije uz zdravicu u svim važnim životnim situacijama. Još jedna je tradicija vezana za ovo...
pročitaj više

Čarobna snaga Gorkog lista - Savršen dodatak i uživanje u koktelima

Gorki list potiče iz prirode. Sastoji se od 27 biljaka koje daju prepoznatljiv ukus. Međutim, ako žudite za egzotičnim notama i sastojcima koji dolaze...
pročitaj više

Kako se servira i pije viski?

Viski je mnogo više nego piće koje se pije uz Redbull, i postoji mnogo načina kako se pije viski. Ono ima svoju legendu, svoj istorijat pravljenja, kao i...
pročitaj više

Šta je potrebno za slavu – spisak pića za kupovinu ako slavite, a za poklon ako idete na slavu

Kada se pripremate za slavu ili razmišljate o poklonu za domaćina kada odlazite u goste, važno je napraviti pažljiv odabir pića. Sofisticirana vina i...
pročitaj više

Oktoberfest 2023- najveći festival piva na svetu

Oktoberfest je jedan od najznačajnijih festivala na svetu. Svake godine tradicionalno se održava u Minhenu, i traje od 16 do 18 dana. Obično počinje...
pročitaj više

Gorki list – za šta je lekovit, po čemu se razlikuje od Pelinkovca i zašto ga svi vole?

Gorki list je vrlo popularno i atraktivno piće koje ima čvrste kulturološke veze sa Balkanom. Gorčina koja pleni i miris biljaka koji podseća na...
pročitaj više