BLOG

PONOS NAšIH KRAJEVA - NAJBOLJE SRPSKE RAKIJE

10.10.2022.

sljiva rakija

 

Uz nju se veselimo i plačemo. Lečimo rane. Ponosni je predstavnik srpske tradicije i nacionalnog identiteta. Bilo da je leto ili zima većina je rado konzumira, uglavnom ujutru i pre ručka. Ponosimo se svim vrstama rakija, ali samo pojedine nose epitet - najbolje srpske rakije.


Ako ste imali tu sreću da odrastete na selu, dozvolite nam da vas vratimo u detinjstvo. Kraj je avgusta, vreme za skupljanje šljiva u voćnjaku. Posao nije lak, ali su zato plodovi mnogo slatki. Pekmez i lepotica, to je rakija šljivovica.


Tek što nastupi septembar, srpski domaćini pripremaju kazan za pečenje rakije. I nema ništa lepše od prohladnog septembarskog jutra, tople vatrice i još vatrenije, tek „ispečene rakije“. Jer, teško da bi neki domaćin u Srbiji dozvolio da godina prođe bez bar nekoliko kazana. Tek da se nađe za krsnu slavu, Božić, a možda i neko svadbeno veselje.

 

Vrste rakije


Rakija je žestoko alkoholno piće. Bezbojne ili zlatne boje koju dobija od bureta u kom može da odležava godinama. Procenat alkohola u rakiji se nekad kreće i do 60%. Proizvodi se destilacijom i fermentacijom različitog voća. Slična je vinjaku ili votki, ali je ljudi širom sveta smatraju veoma posebnim pićem.


Istorijski izvori kažu da su se prve rakije koje su proizvodile služile na srednjovekovnom dvoru Nemanjića, ali u svrhe lečenja. Malo češća konzumacija rakije kao alkoholnog pića vezuje se za 15. vek. Dolazak Turaka na naše prostore nije zaustavio proizvodnju rakije i ona se uz uspone i padove razvijala do danas. Zapravo, bakarni kazani počeli su se koristiti zahvaljujući uticaju Osmanlija.


Prema podacima Saveza udruženja proizvođača rakije Srbije, u Srbiji se godišnje proizvode oko 28 miliona litara ako se u obzir uzmu samo registrovani proizvođači. Ukoliko se uvrste i porodična domaćinsta, godišnja proizvodnja dostiže 60 miliona litara.


Danas na tržištu postoji nekoliko vrsta rakije, u zavisnosti od voća koja se koristi.

 

 

 

sljive i rakija


Moguće je praviti i rakije sa dodacima:

 

  • Orahovača (sa zelenim orasima)
  • Medovača (sa medom)
  • Travarica (sa različitim biljkama, travama)


Zvanični podaci Saveza proizvođača pokazuju da se 73 odsto ukupne količine šljive u Srbiji koristi za proizvodnju rakije. Šljiva je simbol Srbije i proizvodi se na površini od 72.000 hektara, sa prosečnom proizvodnjom od 437.000 tona. Što se tiče izvoza, isto udruženje beleži da voćne rakije čine 43 odsto izvoza jakih alkoholnih pića.


Ipak, uz sve pogodnosti, Srbija ima još mnogo potencijala za proizvodnju i izvoz najbolje srpske rakije na šta sugerišu mnogi tehnolozi i proizvođači.

 

Najbolje srpske rakije


U Srbiji gotovo svako seosko domaćinstvo proizvodi rakiju. Mnogo je i registrovanih domaćinstava i destilerija koje se bave masovnijom proizvodnjom rakije. Stoga i ne iznenađuje činjenica da je teško odabrati „pravu“.


Tradicija proizvodnje rakije najrasprostranjenija je u Rasinskom, Šumadijskom i Zlatiborskom okrugu. Svi ovi okruzi se hvale najboljom rakijom, a navode sledeće korake kao relevantne u proizvodnji:

 

  • Berba zrelih plodova
  • Čisti sudovi
  • Adekvatna temperatura fermentacije
  • Zatvaranje sudova gde se vrši fermentacija
  • Odstraniti lišće i peteljke sa voća
  • Obratiti pažnju da komina ne izgori pri pečenju


Sve ovo je veoma važno kako ne biste dobili rakiju nekvalitetnog ukusa i mirisa, odnosno rakiju koja je gorka.
Od rakija koje trenutno uživaju najviše poverenje konzumenata, posebno se ističu rakije Branko.

 

Brankova rakija


Branko premium rakija proizvodi se u malim serijama po sopstvenoj recepturi. Prepoznatljiv ukus nastaje mešanjem različitih destilata šljive koji su sazrevali u buradima od srpskog hrasta. Služi se kao aperitiv ili dižestiv. Odlično se slaže sa goveđim, jagnjećim i svinjskim mesom i pečenjem. Savršeno se uklapa uz prvu jutarnju kafu, ali i čokoladne kolače zbog arome čokolade.


Duga tradicija i posvećenost u stvaranju najstarijeg srpskog pića je glavni adut ovog vrsnog proizvođača.


Tradicija, slobodoumlje i vera stapaju se u zrelim srpskim plodovima koji čine jedinstvenu žestinu. Ako još uvek niste, probajte i saznajte zbog čega su rakije ponos naših krajeva.


Najbolje srpske rakije čekaju vas u našem bogatom asortimanu na calix.rs.

Poslednje sa bloga

Kako se pravi kuvano vino? Recept za najbolji zimski napitak

Kuvano vino je jedan od najpoznatijih zimskih napitaka, savršen za hladne dane i praznične večeri. Njegova bogata aroma, puna začina i voćnih nota...
pročitaj više

Jeger (Jagermeister) – kako se pije, pravi i koristi čuveni liker?

Krenimo od jedne istine- ko god je probao Jeger, nije ostao ravnodušan. Ili se trajno zaljubimo u ovo piće, ili nam nikako ne prija njegova slatka...
pročitaj više

Šta je i kako se pije tekila? Vrste i sve što ste želeli da znate

Poznata u barovima širom planete i sastojak svakog filmskog koktela, tekila je tradicionalno meksičko piće. Bogata istorija ove egzotične zemlje...
pročitaj više

Mamurluk – kako ga ublažiti i šta je dobro za mamurluk?

Alkohol je skoro neizostavan deo raznih društvenih događaja i proslava, ali njegova preterana konzumacija može dovesti do neugodnog mamurluka sutradan.
pročitaj više

Šta se sprema a šta pije za Uskrs i za 1. maj? Spremite se odlično za Uskrs 2024

Samo nekoliko nedelja deli nas od najvećeg i najradosnijeg hrišćanskog praznika, za koji se pripremamo strogim sedmonedeljnim postom. Kada i kako se...
pročitaj više

Od čega se pravi mastika i za šta je dobra ova rakija?

Vrlo dobro znamo da „rakija connecting people“. I zaista je tako. To je čini sasvim posebnom među svim drugim alkoholnim pićima. No, nije svaka...
pročitaj više

Pečenje rakije: Kako se pravi rakija?

Na ovim prostorima neguje se i poštuje tradicija ispijanja rakije uz zdravicu u svim važnim životnim situacijama. Još jedna je tradicija vezana za ovo...
pročitaj više

Čarobna snaga Gorkog lista - Savršen dodatak i uživanje u koktelima

Gorki list potiče iz prirode. Sastoji se od 27 biljaka koje daju prepoznatljiv ukus. Međutim, ako žudite za egzotičnim notama i sastojcima koji dolaze...
pročitaj više

Kako se servira i pije viski?

Viski je mnogo više nego piće koje se pije uz Redbull, i postoji mnogo načina kako se pije viski. Ono ima svoju legendu, svoj istorijat pravljenja, kao i...
pročitaj više

Šta je potrebno za slavu – spisak pića za kupovinu ako slavite, a za poklon ako idete na slavu

Kada se pripremate za slavu ili razmišljate o poklonu za domaćina kada odlazite u goste, važno je napraviti pažljiv odabir pića. Sofisticirana vina i...
pročitaj više

Oktoberfest 2023- najveći festival piva na svetu

Oktoberfest je jedan od najznačajnijih festivala na svetu. Svake godine tradicionalno se održava u Minhenu, i traje od 16 do 18 dana. Obično počinje...
pročitaj više

Gorki list – za šta je lekovit, po čemu se razlikuje od Pelinkovca i zašto ga svi vole?

Gorki list je vrlo popularno i atraktivno piće koje ima čvrste kulturološke veze sa Balkanom. Gorčina koja pleni i miris biljaka koji podseća na...
pročitaj više