Ekskluzivna pića iz celog sveta |
Brza i sigurna dostava |
Besplatne pošiljke za iznose preko 6.000 rsd |
Ne vršimo dostavu van teritorije Srbije |
Online plaćanje platnim karticama vaše banke |
Sertifikovan sistem upravljanja - HACCP sertifikat |
Ekskluzivna pića iz celog sveta |
Brza i sigurna dostava |
Besplatne pošiljke za iznose preko 6.000 rsd |
Ne vršimo dostavu van teritorije Srbije |
Online plaćanje platnim karticama vaše banke |
Sertifikovan sistem upravljanja - HACCP sertifikat |
Već nekoliko godina, pored dominantnog američkog tržišta viskija, u susednoj Kanadi razvija se i tržište međunarodno vrednog viskija. U poređenju sa američkim kolegom, kanadski viski ni na koji način nije inferioran od ovog, već naprotiv.
Karakter kanadskog viskija odlikuje se posebnom aromatičnom lakoćom.
U poređenju sa drugim zemljama gde se viski proizvodi, u Kanadi uglavnom nema regionalnih razlika u pogledu arome viskija. Neki kanadski viskiji imaju veoma jake aromatične razlike, ali se te razlike ne mogu pripisati tipičnim karakteristikama regiona.
Ako pažljivije pogledate topografiju zemlje, odmah ćete primetiti da kristalno čistu vodu možete pronaći svuda u Kanadi. Uz to, uzgoj žita je važan ekonomski faktor ove zemlje. Ako kombinujete ova dva činioca, dobijate najbolje uslove za uspešnu proizvodnju viskija.
Istorijski razvoj kanadskog viskija samo se malo razlikuje od istorije viskija u Sjedinjenim Američkim Državama.
Krajem 18. veka, škotski i irski imigranti došli su u Kanadu preko Sjedinjenih Američkih Država. Smestili su se oko velikih jezera Ontario i Kvebek. Uz pomoć znanja koja su stekli u svom bivšem domu, na novom mestu sagradili su prve destilerije viskija. Jezera su pružala kristalno čistu vodu i doseljenici su počeli da gaje useve u velikim količinama. Pod ovakvim, idealnim uslovima počela je da se uspostavlja nacionalna proizvodnja viskija.
Ubrzo kasnije u Kanadi je bilo oko 200 različitih destilerija viskija.
Najupečatljivija razlika u istoriji američkog viskija svakako je uloga Kanade tokom prohibicije. Opšta zabrana alkohola sprovedena je samo u SAD. Kanađani su odbili da donesu takav zakon. Stoga u Kanadi trgovina viskijem nije bila zabranjena zakonom.
Mnogi kanadski dileri viskija su ovo videli kao dobar posao i počeli su ilegalno da uvoze viski u Sjedinjene Države. Mnogi su krijumčarili viski ili su na granici snabdevali američke krijumčare.
Sa ove tačke gledišta, Kanada je ekonomski profitirala od prohibicije u Sjedinjenim Američkim Državama.
Po završetku Prohibicije 1933. godine, kanadski brendovi viskija već su se snažno pozicionirali na američkom tržištu viskija i tamo su mogli dalje proširiti svoju tržišnu moć. I danas se u SAD-u pije više kanadskog viskija nego viskija iz Tenesija ili burbona.
Kanada je danas treći najveći proizvođač viskija na svetu sa 200 miliona boca proizvedenih svake godine.
Čak i ako kanadski viski nema regionalnih razlika, veoma se razlikuje od viskija iz drugih zemalja gde se proizvodi.
Neki bi mogli reći da je sličan viskiju ili burbonu, ali istina je da se kanadski viski sam po sebi može smatrati teškim viskijem sa posebnim svojstvima.
Kanadski viski takođe mora odgovarati zakonskoj definiciji da bi se zvao kanadski viski. Dakle, mora se destilirati i flaširati u Kanadi. S druge strane, ne postoje zakonski zahtevi za vrstu žita koje se koristi u procesu proizvodnje.
Kukuruz i raž se obično koriste za proizvodnju. Pored toga, viski se mora čuvati u drvenim bačvama maksimalnog kapaciteta 700 litara. Nema ograničenja vezano za vrstu buradi koja se koristi kako bi viski odležavao.
Kanadski viski odlikuje se posebnom lakoćom ukusa. Stoga je popularan i u toplim letnjim danima ili kao aperitiv. Može u sebi sadržati voćne i cvetne arome.