BLOG

PREDSTAVLJAMO VAM – VISKI IZ KANADE

10.09.2020.

Već nekoliko godina, pored dominantnog američkog tržišta viskija, u susednoj Kanadi razvija se i tržište međunarodno vrednog viskija. U poređenju sa američkim kolegom, kanadski viski ni na koji način nije inferioran od ovog, već naprotiv.

 

kanadski viski

 

Posebna lakoća bića


Karakter kanadskog viskija odlikuje se posebnom aromatičnom lakoćom.

U poređenju sa drugim zemljama gde se viski proizvodi, u Kanadi uglavnom nema regionalnih razlika u pogledu arome viskija. Neki kanadski viskiji imaju veoma jake aromatične razlike, ali se te razlike ne mogu pripisati tipičnim karakteristikama regiona.

Ako pažljivije pogledate topografiju zemlje, odmah ćete primetiti da kristalno čistu vodu možete pronaći svuda u Kanadi. Uz to, uzgoj žita je važan ekonomski faktor ove zemlje. Ako kombinujete ova dva činioca, dobijate najbolje uslove za uspešnu proizvodnju viskija.

 

Kratka istorija kanadskog viskija


Istorijski razvoj kanadskog viskija samo se malo razlikuje od istorije viskija u Sjedinjenim Američkim Državama.

Krajem 18. veka, škotski i irski imigranti došli su u Kanadu preko Sjedinjenih Američkih Država. Smestili su se oko velikih jezera Ontario i Kvebek. Uz pomoć znanja koja su stekli u svom bivšem domu, na novom mestu sagradili su prve destilerije viskija. Jezera su pružala kristalno čistu vodu i doseljenici su počeli da gaje useve u velikim količinama. Pod ovakvim, idealnim uslovima počela je da se uspostavlja nacionalna proizvodnja viskija.

Ubrzo kasnije u Kanadi je bilo oko 200 različitih destilerija viskija.

 

Pomoć u snabdevanju


Najupečatljivija razlika u istoriji američkog viskija svakako je uloga Kanade tokom prohibicije. Opšta zabrana alkohola sprovedena je samo u SAD. Kanađani su odbili da donesu takav zakon. Stoga u Kanadi trgovina viskijem nije bila zabranjena zakonom.

Mnogi kanadski dileri viskija su ovo videli kao dobar posao i počeli su ilegalno da uvoze viski u Sjedinjene Države. Mnogi su krijumčarili viski ili su na granici snabdevali američke krijumčare.

Sa ove tačke gledišta, Kanada je ekonomski profitirala od prohibicije u Sjedinjenim Američkim Državama.

Po završetku Prohibicije 1933. godine, kanadski brendovi viskija već su se snažno pozicionirali na američkom tržištu viskija i tamo su mogli dalje proširiti svoju tržišnu moć. I danas se u SAD-u pije više kanadskog viskija nego viskija iz Tenesija ili burbona.

Kanada je danas treći najveći proizvođač viskija na svetu sa 200 miliona boca proizvedenih svake godine.

 

Kanadski viski i njegove karakteristike


Čak i ako kanadski viski nema regionalnih razlika, veoma se razlikuje od viskija iz drugih zemalja gde se proizvodi.

Neki bi mogli reći da je sličan viskiju ili burbonu, ali istina je da se kanadski viski sam po sebi može smatrati teškim viskijem sa posebnim svojstvima.

Kanadski viski takođe mora odgovarati zakonskoj definiciji da bi se zvao kanadski viski. Dakle, mora se destilirati i flaširati u Kanadi. S druge strane, ne postoje zakonski zahtevi za vrstu žita koje se koristi u procesu proizvodnje.

Kukuruz i raž se obično koriste za proizvodnju. Pored toga, viski se mora čuvati u drvenim bačvama maksimalnog kapaciteta 700 litara. Nema ograničenja vezano za vrstu buradi koja se koristi kako bi viski odležavao.

Kanadski viski odlikuje se posebnom lakoćom ukusa. Stoga je popularan i u toplim letnjim danima ili kao aperitiv. Može u sebi sadržati voćne i cvetne arome.

Poslednje sa bloga

Jeger (Jagermeister) – kako se pije, pravi i koristi čuveni liker?

Krenimo od jedne istine- ko god je probao Jeger, nije ostao ravnodušan. Ili se trajno zaljubimo u ovo piće, ili nam nikako ne prija njegova slatka...
pročitaj više

Šta je i kako se pije tekila? Vrste i sve što ste želeli da znate

Poznata u barovima širom planete i sastojak svakog filmskog koktela, tekila je tradicionalno meksičko piće. Bogata istorija ove egzotične zemlje...
pročitaj više

Mamurluk – kako ga ublažiti i šta je dobro za mamurluk?

Alkohol je skoro neizostavan deo raznih društvenih događaja i proslava, ali njegova preterana konzumacija može dovesti do neugodnog mamurluka sutradan.
pročitaj više

Šta se sprema a šta pije za Uskrs i za 1. maj? Spremite se odlično za Uskrs 2024

Samo nekoliko nedelja deli nas od najvećeg i najradosnijeg hrišćanskog praznika, za koji se pripremamo strogim sedmonedeljnim postom. Kada i kako se...
pročitaj više

Od čega se pravi mastika i za šta je dobra ova rakija?

Vrlo dobro znamo da „rakija connecting people“. I zaista je tako. To je čini sasvim posebnom među svim drugim alkoholnim pićima. No, nije svaka...
pročitaj više

Pečenje rakije: Kako se pravi rakija?

Na ovim prostorima neguje se i poštuje tradicija ispijanja rakije uz zdravicu u svim važnim životnim situacijama. Još jedna je tradicija vezana za ovo...
pročitaj više

Čarobna snaga Gorkog lista - Savršen dodatak i uživanje u koktelima

Gorki list potiče iz prirode. Sastoji se od 27 biljaka koje daju prepoznatljiv ukus. Međutim, ako žudite za egzotičnim notama i sastojcima koji dolaze...
pročitaj više

Kako se servira i pije viski?

Viski je mnogo više nego piće koje se pije uz Redbull, i postoji mnogo načina kako se pije viski. Ono ima svoju legendu, svoj istorijat pravljenja, kao i...
pročitaj više

Šta je potrebno za slavu – spisak pića za kupovinu ako slavite, a za poklon ako idete na slavu

Kada se pripremate za slavu ili razmišljate o poklonu za domaćina kada odlazite u goste, važno je napraviti pažljiv odabir pića. Sofisticirana vina i...
pročitaj više

Oktoberfest 2023- najveći festival piva na svetu

Oktoberfest je jedan od najznačajnijih festivala na svetu. Svake godine tradicionalno se održava u Minhenu, i traje od 16 do 18 dana. Obično počinje...
pročitaj više

Gorki list – za šta je lekovit, po čemu se razlikuje od Pelinkovca i zašto ga svi vole?

Gorki list je vrlo popularno i atraktivno piće koje ima čvrste kulturološke veze sa Balkanom. Gorčina koja pleni i miris biljaka koji podseća na...
pročitaj više

Koji je najbolji viski za poklon?

Važno je, pre samih predloga, napomenuti jedno- niti ima lošeg viskija, niti bilo koje vrste viskija mogu biti loš poklon. Vekovna tradicija proizvodnje...
pročitaj više