BLOG

PUNč ILI KUVANO VINO? RECEPT ZA ZIMSKO PIćE KOJE ćE VAS UGREJATI

20.01.2023.

kuvano vino, anis, jabuke, orasi, kruske

 

Ako ste do sada hladne, zimske večeri grejali čašicom žestine, čašom vina ili šoljom čaja, krajnje je vreme da upoznate pravo zimsko piće koje u sebi, u savršenoj ravnoteži, sadrži sve ove sastojke. Sinergija pažljivo odabranog alkohola, voća, aromatičnih i lekovitih začina i idealno dozirane slatkoće ugrejaće vam ove zime i telo i dušu, probudiće sva vaša čula i stvoriti sasvim novu dimenziju uživanja u dobrom društvu uz još bolju čašicu.


Dakle, punč ili kuvano vino? Šta bi vam više prijalo? Čuvari tradicije našeg podneblja verovatno će se odlučiti za kuvano vino, a ljubitelji evropske kulture bez premišljanja izabraće punč. Ne žurite sa odlukom, najpre isprobajte oba, najdragocenija su uvek a posteriori iskustva. Iznenadiće vas koliko sličnosti imaju ova dva neprevaziđena zimska pića i koliko je u stvari teško doneti odluku koje je bolje.


No, da vam pomognemo pri izboru i da, uz dobar recept, odaberete savršeno zimsko piće.

 

Šta je i kako se pravi punč?

 

Iako se danas doživljava kao deo engleske tradicije, gde se pije još od 17. veka i odakle se trend ispijanja punča proširio na ceo svet, ovo piće izvorno potiče iz Indije, odakle su recept doneli pomorci. Punč, čije ime na sanskritskom jeziku znači pet, tradicionalno se pravi uvek od pet sastojaka: alkohol ( rum, konjak ili arak – žestina iz Indije ), sok citrusa ( limun, limeta ili narandža ), aromatični začini ( cimet, anis, karanfilić, čajevi, korica limuna ), šećer i vruće vino (u nekim receptima peti sastojak je vruća voda, ali verujte nam reč, vino je nezamenljivo).

 

kuvano vino u casi sa secerom i vocem


Vrlo su slični i začini za kuvano vino i zbog toga znamo da će odluka šta bolje greje u hladnim zimskim danima biti veoma teška.


Punč možete pripremiti na mnogo načina, sa mnoštvom najrazličitijih sastojaka, sa seckanim svežim ili kandiranim voćem, topao ili hladan, ali ga nikada nemojte kuvati nakon što dodate alkohol. Isto je i sa kuvanim vinom. Iako se zove kuvano, vino ne sme da provri, već se samo zagreva do željene temperature, da se ne bi izgubile arome i ispario alkohol.

 

Recept za Rum punč


Sastojci za 4 čaše pića:

 

  • sok od 2 pomorandže
  • 2 kašike šećera ( najbolje žuti ili smeđi )
  • 1 štapić vanile
  • 1 štapić cimeta
  • 2, 3 karanfilića
  • 250 ml crnog vina
  • 20 ml ruma

 

A kako se pije rum?

 

Rum je savršeno jednostavno uklopiti u bogate ukuse mnogih hladnih i toplih koktela, gde je zaista nezamenljiv, a znate li kako se pije čist rum – omiljeno piće pomoraca i mornara?


Na samom početku izaberite vrstu: rum može biti beli, tamni ili zlatni. Beli je odličan kao aperitiv, a tamni i zlatni više prijaju posle obroka, posluženi ohlađeni u čašama od debelog stakla. Podjednako je važna temperatura, stoga ga obavezno ohladite, a ako ima više od 45% alkohola možete ga, kao viski, poslužiti sa ledom.


Ipak, najvažniji savet je: ispijajte ga polako i sa uživanjem u dobrom društvu i još boljem raspoloženju.

 

Kuvano vino – recept koji će vam svi tražiti


U našoj tradiciji zimi ništa ne prija kao čuveni “šumadijski čaj” – kuvana rakija ili kuvano vino sa dodatkom šećera i aromatičnih začina. Lekovita svojstva vina poznata su od davnina, služi se na prazničnim trpezama još od 2. veka, ali kada ga ugrejete i dodate začine, na primer biber, đumbir i muškatni oraščić, dobijate svojevrstan lek – kuvano vino za prehladu, koji će ublažiti simptome i sigurni smo, prijati više od bilo kog drugog medikamenta.


Mnogo je varijacija recepta za kuvano vino, ali koji god da izaberete zapamtite savet koji se odnosi i na punč: aromatične začine možete kratko prokuvati u voćnom soku, ali vino ne sme da provri, samo se lagano zagreva do željene temperature.
Recept za kuvano vino sa pomorandžom:

 

  • 1l dobrog kvalitetnog crnog vina
  • 100 gr šećera
  • sok od 2 pomorandže ( 1 limun/limeta opciono )
  • 6 karanfilića
  • 1 štapić cimeta
  • 1 štapić vanile
  • 1 muškatni oraščić


Sok od pomorandže, šećer i začine kratko prokuvajte, dodajte vino i po želji 1 zvezdasti anis, smanjite temperaturu dok ne zagrejete vino, poslužite toplo i uživajte.


Sada, u skladu sa svojim afinitetima, pripremite svoje omiljeno zimsko piće, pripremite dobre filmove i ušuškajte se u toplini svog doma dok vas greje topli i aromatični napitak.


Sve što vam je potrebno da napravite idealno zimsko piće, čeka vas na calix.rs.

Poslednje sa bloga

Kako se pravi kuvano vino? Recept za najbolji zimski napitak

Kuvano vino je jedan od najpoznatijih zimskih napitaka, savršen za hladne dane i praznične večeri. Njegova bogata aroma, puna začina i voćnih nota...
pročitaj više

Jeger (Jagermeister) – kako se pije, pravi i koristi čuveni liker?

Krenimo od jedne istine- ko god je probao Jeger, nije ostao ravnodušan. Ili se trajno zaljubimo u ovo piće, ili nam nikako ne prija njegova slatka...
pročitaj više

Šta je i kako se pije tekila? Vrste i sve što ste želeli da znate

Poznata u barovima širom planete i sastojak svakog filmskog koktela, tekila je tradicionalno meksičko piće. Bogata istorija ove egzotične zemlje...
pročitaj više

Mamurluk – kako ga ublažiti i šta je dobro za mamurluk?

Alkohol je skoro neizostavan deo raznih društvenih događaja i proslava, ali njegova preterana konzumacija može dovesti do neugodnog mamurluka sutradan.
pročitaj više

Šta se sprema a šta pije za Uskrs i za 1. maj? Spremite se odlično za Uskrs 2024

Samo nekoliko nedelja deli nas od najvećeg i najradosnijeg hrišćanskog praznika, za koji se pripremamo strogim sedmonedeljnim postom. Kada i kako se...
pročitaj više

Od čega se pravi mastika i za šta je dobra ova rakija?

Vrlo dobro znamo da „rakija connecting people“. I zaista je tako. To je čini sasvim posebnom među svim drugim alkoholnim pićima. No, nije svaka...
pročitaj više

Pečenje rakije: Kako se pravi rakija?

Na ovim prostorima neguje se i poštuje tradicija ispijanja rakije uz zdravicu u svim važnim životnim situacijama. Još jedna je tradicija vezana za ovo...
pročitaj više

Čarobna snaga Gorkog lista - Savršen dodatak i uživanje u koktelima

Gorki list potiče iz prirode. Sastoji se od 27 biljaka koje daju prepoznatljiv ukus. Međutim, ako žudite za egzotičnim notama i sastojcima koji dolaze...
pročitaj više

Kako se servira i pije viski?

Viski je mnogo više nego piće koje se pije uz Redbull, i postoji mnogo načina kako se pije viski. Ono ima svoju legendu, svoj istorijat pravljenja, kao i...
pročitaj više

Šta je potrebno za slavu – spisak pića za kupovinu ako slavite, a za poklon ako idete na slavu

Kada se pripremate za slavu ili razmišljate o poklonu za domaćina kada odlazite u goste, važno je napraviti pažljiv odabir pića. Sofisticirana vina i...
pročitaj više

Oktoberfest 2023- najveći festival piva na svetu

Oktoberfest je jedan od najznačajnijih festivala na svetu. Svake godine tradicionalno se održava u Minhenu, i traje od 16 do 18 dana. Obično počinje...
pročitaj više

Gorki list – za šta je lekovit, po čemu se razlikuje od Pelinkovca i zašto ga svi vole?

Gorki list je vrlo popularno i atraktivno piće koje ima čvrste kulturološke veze sa Balkanom. Gorčina koja pleni i miris biljaka koji podseća na...
pročitaj više