BLOG

RICHARD PATERSON „THE NOSE“ I DESTILERIJA DALMORE

15.12.2020.

Richard Paterson je jedan od najpoznatijih viski master blendera na svetu. Postao je glavni „master blender“ sa samo 26 godina. Za njega se kaže da je prvu čašu viskija dobio od oca kada je imao 8 godina. Otac mu je bio poznati blender i trgovac viskijem. Richard Paterson karijeru je započeo 1966. godine kao asistent proizvodnje u kompaniji “A. Giles & Company Whiski Blenders & Brokers”. Tamo je naučio veštinu blendiranja (mešanja viskija) pre nego što je prešao na svog sadašnjeg poslodavca “Whyte and Mackay-a”, jednog od vodećih proizvođača i prodavca škotskog viskija. Destilerija Dalmore je deo kompanije od 1960.

 

dalmore viski

 

Richard Paterson ima pravi njuh za viski zato u svetu ima naziv “The Nose”. Postoje nadimci koje bi čovek zaista želeo više od „The Nose”. Međutim, ako je “nos” najvažnije sredstvo i ljudi širom sveta spremni su da plate hiljade evra, dolara, funti za proizvod stvoren uz pomoć nosa, onda se „The Nose“ može s ponosom nositi kao drugo ime.


Tokom degustacija viskija Dalmore 18 godina - Richard Paterson “stavi” nos duboko u čašu koju okreće s desna na levo, i duboko uvlači miris pića: „Zdravo ... kako ste ... sasvim dobro, puno vam hvala“, kaže Paterson svojoj čaši, tako uvek započinje i njuška. Zatim otpije dobar gutljaj i pomera ga u ustima dobrih 20 sekundi. Preko jezika, ispod jezika, oko jezika. Dalmore, 18 godina. Uvek treba držati viski u ustima onoliko sekundi koliko je star!

 

dalmore viski

Dalmore je destilerija u škotskom gorju, na obali Cromarti Firth, u blizini grada Inverness. Do pre dvadesetak godina ovde je postojao samo dvanaestogodišnji singl malt viski (ovo je ime za viski koji potiče iz iste destilerije i pravi se isključivo od ječmenog slada); Povremeno je destilerija punila nekoliko boca koje su dolazile iz starijh buradi. Tada je Richard Paterson otišao na sajam u Frankfurt na Majni, te ga je azijski kupac pitao: „Zar nemate više od ove sorte Dalmor-a ?“ Paterson je razmislio i počeo da eksperimentiše. Singl Malt Viski The Dalmore ne samo da je poskupeo s obzirom na to da već dugo sazreva u bačvi, već i zato što se za proizvodnju koriste posebne vrste bačva u kojima sazreva.

Prvih nekoliko godina Dalmore se čuva u hrastovoj bačvi. Zbog ukusa se uglavnom koriste burbonske bačve iz SAD-a koje mu daju nežnu notu vanile. Tada „blender“ - naziv za čoveka koji meša osnovne sorte viskija - odlučuje da li će se i u kojim buradima nastaviti proces sazrevanja.


Richard Paterson je probao stotine različitih buradi vina i šerija, a sada bačve kupuje širom Evrope. Voli posebno stare buradi u kojima je ranije bio šeri Metuzalema. Ne baš jeftina, ali poslovna ideja koja funkcioniše. Brojni znalci iz celog sveta poput kolekcionara iz Azije ili arapskih šeika, danas masovno kupuju Dalmore viski.

 

Poslednje sa bloga

Jeger (Jagermeister) – kako se pije, pravi i koristi čuveni liker?

Krenimo od jedne istine- ko god je probao Jeger, nije ostao ravnodušan. Ili se trajno zaljubimo u ovo piće, ili nam nikako ne prija njegova slatka...
pročitaj više

Šta je i kako se pije tekila? Vrste i sve što ste želeli da znate

Poznata u barovima širom planete i sastojak svakog filmskog koktela, tekila je tradicionalno meksičko piće. Bogata istorija ove egzotične zemlje...
pročitaj više

Mamurluk – kako ga ublažiti i šta je dobro za mamurluk?

Alkohol je skoro neizostavan deo raznih društvenih događaja i proslava, ali njegova preterana konzumacija može dovesti do neugodnog mamurluka sutradan.
pročitaj više

Šta se sprema a šta pije za Uskrs i za 1. maj? Spremite se odlično za Uskrs 2024

Samo nekoliko nedelja deli nas od najvećeg i najradosnijeg hrišćanskog praznika, za koji se pripremamo strogim sedmonedeljnim postom. Kada i kako se...
pročitaj više

Od čega se pravi mastika i za šta je dobra ova rakija?

Vrlo dobro znamo da „rakija connecting people“. I zaista je tako. To je čini sasvim posebnom među svim drugim alkoholnim pićima. No, nije svaka...
pročitaj više

Pečenje rakije: Kako se pravi rakija?

Na ovim prostorima neguje se i poštuje tradicija ispijanja rakije uz zdravicu u svim važnim životnim situacijama. Još jedna je tradicija vezana za ovo...
pročitaj više

Čarobna snaga Gorkog lista - Savršen dodatak i uživanje u koktelima

Gorki list potiče iz prirode. Sastoji se od 27 biljaka koje daju prepoznatljiv ukus. Međutim, ako žudite za egzotičnim notama i sastojcima koji dolaze...
pročitaj više

Kako se servira i pije viski?

Viski je mnogo više nego piće koje se pije uz Redbull, i postoji mnogo načina kako se pije viski. Ono ima svoju legendu, svoj istorijat pravljenja, kao i...
pročitaj više

Šta je potrebno za slavu – spisak pića za kupovinu ako slavite, a za poklon ako idete na slavu

Kada se pripremate za slavu ili razmišljate o poklonu za domaćina kada odlazite u goste, važno je napraviti pažljiv odabir pića. Sofisticirana vina i...
pročitaj više

Oktoberfest 2023- najveći festival piva na svetu

Oktoberfest je jedan od najznačajnijih festivala na svetu. Svake godine tradicionalno se održava u Minhenu, i traje od 16 do 18 dana. Obično počinje...
pročitaj više

Gorki list – za šta je lekovit, po čemu se razlikuje od Pelinkovca i zašto ga svi vole?

Gorki list je vrlo popularno i atraktivno piće koje ima čvrste kulturološke veze sa Balkanom. Gorčina koja pleni i miris biljaka koji podseća na...
pročitaj više

Koji je najbolji viski za poklon?

Važno je, pre samih predloga, napomenuti jedno- niti ima lošeg viskija, niti bilo koje vrste viskija mogu biti loš poklon. Vekovna tradicija proizvodnje...
pročitaj više