Ekskluzivna pića iz celog sveta |
Brza i sigurna dostava |
Besplatne pošiljke za iznose preko 6.000 rsd |
Ne vršimo dostavu van teritorije Srbije |
Online plaćanje platnim karticama vaše banke |
Sertifikovan sistem upravljanja - HACCP sertifikat |
Ekskluzivna pića iz celog sveta |
Brza i sigurna dostava |
Besplatne pošiljke za iznose preko 6.000 rsd |
Ne vršimo dostavu van teritorije Srbije |
Online plaćanje platnim karticama vaše banke |
Sertifikovan sistem upravljanja - HACCP sertifikat |
Richard Paterson je jedan od najpoznatijih viski master blendera na svetu. Postao je glavni „master blender“ sa samo 26 godina. Za njega se kaže da je prvu čašu viskija dobio od oca kada je imao 8 godina. Otac mu je bio poznati blender i trgovac viskijem. Richard Paterson karijeru je započeo 1966. godine kao asistent proizvodnje u kompaniji “A. Giles & Company Whiski Blenders & Brokers”. Tamo je naučio veštinu blendiranja (mešanja viskija) pre nego što je prešao na svog sadašnjeg poslodavca “Whyte and Mackay-a”, jednog od vodećih proizvođača i prodavca škotskog viskija. Destilerija Dalmore je deo kompanije od 1960.
Richard Paterson ima pravi njuh za viski zato u svetu ima naziv “The Nose”. Postoje nadimci koje bi čovek zaista želeo više od „The Nose”. Međutim, ako je “nos” najvažnije sredstvo i ljudi širom sveta spremni su da plate hiljade evra, dolara, funti za proizvod stvoren uz pomoć nosa, onda se „The Nose“ može s ponosom nositi kao drugo ime.
Tokom degustacija viskija Dalmore 18 godina - Richard Paterson “stavi” nos duboko u čašu koju okreće s desna na levo, i duboko uvlači miris pića: „Zdravo ... kako ste ... sasvim dobro, puno vam hvala“, kaže Paterson svojoj čaši, tako uvek započinje i njuška. Zatim otpije dobar gutljaj i pomera ga u ustima dobrih 20 sekundi. Preko jezika, ispod jezika, oko jezika. Dalmore, 18 godina. Uvek treba držati viski u ustima onoliko sekundi koliko je star!
Dalmore je destilerija u škotskom gorju, na obali Cromarti Firth, u blizini grada Inverness. Do pre dvadesetak godina ovde je postojao samo dvanaestogodišnji singl malt viski (ovo je ime za viski koji potiče iz iste destilerije i pravi se isključivo od ječmenog slada); Povremeno je destilerija punila nekoliko boca koje su dolazile iz starijh buradi. Tada je Richard Paterson otišao na sajam u Frankfurt na Majni, te ga je azijski kupac pitao: „Zar nemate više od ove sorte Dalmor-a ?“ Paterson je razmislio i počeo da eksperimentiše. Singl Malt Viski The Dalmore ne samo da je poskupeo s obzirom na to da već dugo sazreva u bačvi, već i zato što se za proizvodnju koriste posebne vrste bačva u kojima sazreva.
Prvih nekoliko godina Dalmore se čuva u hrastovoj bačvi. Zbog ukusa se uglavnom koriste burbonske bačve iz SAD-a koje mu daju nežnu notu vanile. Tada „blender“ - naziv za čoveka koji meša osnovne sorte viskija - odlučuje da li će se i u kojim buradima nastaviti proces sazrevanja.
Richard Paterson je probao stotine različitih buradi vina i šerija, a sada bačve kupuje širom Evrope. Voli posebno stare buradi u kojima je ranije bio šeri Metuzalema. Ne baš jeftina, ali poslovna ideja koja funkcioniše. Brojni znalci iz celog sveta poput kolekcionara iz Azije ili arapskih šeika, danas masovno kupuju Dalmore viski.