BLOG

ŠERI (CHERRY) - ŠPANSKO VINO KAO DESERTNA POSLASTICA

06.07.2021.

Da je jednostavno baviti se vinom, ne bi postojala čitava nauka koja ga proučava, još od odgoja i berbe grožđa, pa sve do proizvodnje, čuvanja i serviranja vina. Enologija, čiji koreni datiraju još od starih Grka, posebnu pažnju poklanja vinskom fenomenu poznatom i kao špansko vino, a kao izraziti predstavnik vina iz Španije svojom specifičnošću izdvaja se šeri vino. Cena ovih vina u online prodavnica pića priladođena je kvalitetu koji ih odlikuje.

 

spansko vino seri vino

 

Špansko vino za uživanje širom sveta

 

Španija ne spada u najveće svetske proizvođače vina, ali je interesantno da upravo ova zemlja ima za sada najveću površinu vinove loze na svetu i preko 600 autohtonih sorti. Geografski položaj, klima, podneblje i zemljište uslovili su da iz mnogih regija stiže kvalitetno špansko vino, cenjeno širom sveta već nekoliko vekova.


Još u srednjem veku, sredinom 1500 – tih godina, Engleska je bila glavni uvoznik, a na trpezama njihovih kraljeva služilo se kvalitetno špansko vino.


Iz srca Andaluzije, druge po veličini španske pokrajine, koja se nalazi na samom jugu zemlje, sa drevnom istorijom i savršenim uslovima za uzgoj vinove loze, dolazi nam možda i najpoznatije špansko vino.

 

Šta je šeri vino?

 

Čak i samo špansko zakonodavstvo formulisalo je da šeri vino, vino koje dolazi iz trougla koji čine gradovi Heres de la Frontera, Sanlucar de Barameda i El de Santa Maria. Ovaj poznati '' vinski trougao '' donosi nam najkvalitetnije šeri vino od grožđa zasađenog na alabrisi, specijalnom tipu zemljišta sa visokim sadržajem krečnjaka koje je odgovorno za izuzetan kvalitet šeri vina.
Šeri vino je likerno vino koje, iako sočno i slatko, spada u suva vina jer se šećer dodaje naknadno. Izrađuje se od naročitih sorta grožđa specifičnih za ovo područje – Palomino, koje se gaji na 95% površine regije, Pedro Ximenez i Mostacel. Grožđe se bere isključivo ručno, a berba tradicionalno počinje u prvoj sedmici septembra.


Neophodno je da šeri vino odleži, a specifičnu punoću ukusa i prepoznatljivu aromu dobija u solera sistemu proizvodnje, koji podrazumeva pretakanje vina iz bureta u bure tokom procesa fermentacije.


Šeri vino ima tri varijeteta:

 

  • Fino je lako i veoma suvo vino, a nastaje u procesu fermentacije kad procenat alkohola ne prelazi 15,5%, jer se u tim uslovima razvija kvasna gljivica flor, odgovorna za ukus, jačinu i suvoću vina
  • Oloroso je suvo vino tamnozlatne ili braon boje, koje karakteriše bogat ukus suvog grožđa i orašastog voća. Iz ovog varijeteta zadovoljstvo nam je da vam predstavimo Šeri Nectar Pedro Ximenez i Šeri Alfonso Oloroso, koja će autentičnim kvalitetom, aromom i punoćom ukusa odvesti vas u Španiju ili Andaluziju preseliti za vaš sto
  • Palo Kortado koje je poznato i kao kameleonsko vino, jer mu ukus s početka podseća na Fino, a kasnije se pretvara u bogatiju Oloroso varijantu

Šeri vino svoju prepoznatnjivu slast dobija dodavanjem šećera iz slatkog soka osušenog zrna Pedro Ximenez sorte grožđa, a to je upravo ono što ga svrstava u slatka, pitka, desertna vina.


Davno je Plutarh rekao da je '' vino među pićima najkorisnije, među lekovima najukusnije, a od ruke najugodnije '', a pritom kao da je mislio na špansko vino.

 

Kako se servira šeri vino?

 

Već smo napomenili da je tajna ovog vina u odležavanju, ali nismo rekli da vremenom postaje sve bolje i bolje. Kada, najzad, bude na vašem stolu servirajte ga kao aperitiv u čašama u obliku lale. Šeri Alfonso Oloroso, snažne arome, a svilenkastog intenzivnog ukusa orašasih plodova, servira se na sobnoj temperaturi (15 stepeni), a odlično ide uz meso divljači i crveno meso.


Šeri Nectar Pedro Ximenez, sočno, elegantno i pitko, intenzivnog i postojanog ukusa, sa aromom oraha, suvog grožđa, crne čokolade i marcipana, služite na sobnoj temperaturi uz plave sireve, poslastice sa crnom čokoladom i sladoledom od vanile, ali i samo, nakon obroka.


Sada, na korak od serviranja savršene desertne poslastice, odaberite i poručite svoje omiljeno vino. Cena na online prodavnica pića je više nego povoljna, i sa nama je Španija na korak od nas, zato je idealno vreme da uživate uz šeri vino.

Poslednje sa bloga

Jeger (Jagermeister) – kako se pije, pravi i koristi čuveni liker?

Krenimo od jedne istine- ko god je probao Jeger, nije ostao ravnodušan. Ili se trajno zaljubimo u ovo piće, ili nam nikako ne prija njegova slatka...
pročitaj više

Šta je i kako se pije tekila? Vrste i sve što ste želeli da znate

Poznata u barovima širom planete i sastojak svakog filmskog koktela, tekila je tradicionalno meksičko piće. Bogata istorija ove egzotične zemlje...
pročitaj više

Mamurluk – kako ga ublažiti i šta je dobro za mamurluk?

Alkohol je skoro neizostavan deo raznih društvenih događaja i proslava, ali njegova preterana konzumacija može dovesti do neugodnog mamurluka sutradan.
pročitaj više

Šta se sprema a šta pije za Uskrs i za 1. maj? Spremite se odlično za Uskrs 2024

Samo nekoliko nedelja deli nas od najvećeg i najradosnijeg hrišćanskog praznika, za koji se pripremamo strogim sedmonedeljnim postom. Kada i kako se...
pročitaj više

Od čega se pravi mastika i za šta je dobra ova rakija?

Vrlo dobro znamo da „rakija connecting people“. I zaista je tako. To je čini sasvim posebnom među svim drugim alkoholnim pićima. No, nije svaka...
pročitaj više

Pečenje rakije: Kako se pravi rakija?

Na ovim prostorima neguje se i poštuje tradicija ispijanja rakije uz zdravicu u svim važnim životnim situacijama. Još jedna je tradicija vezana za ovo...
pročitaj više

Čarobna snaga Gorkog lista - Savršen dodatak i uživanje u koktelima

Gorki list potiče iz prirode. Sastoji se od 27 biljaka koje daju prepoznatljiv ukus. Međutim, ako žudite za egzotičnim notama i sastojcima koji dolaze...
pročitaj više

Kako se servira i pije viski?

Viski je mnogo više nego piće koje se pije uz Redbull, i postoji mnogo načina kako se pije viski. Ono ima svoju legendu, svoj istorijat pravljenja, kao i...
pročitaj više

Šta je potrebno za slavu – spisak pića za kupovinu ako slavite, a za poklon ako idete na slavu

Kada se pripremate za slavu ili razmišljate o poklonu za domaćina kada odlazite u goste, važno je napraviti pažljiv odabir pića. Sofisticirana vina i...
pročitaj više

Oktoberfest 2023- najveći festival piva na svetu

Oktoberfest je jedan od najznačajnijih festivala na svetu. Svake godine tradicionalno se održava u Minhenu, i traje od 16 do 18 dana. Obično počinje...
pročitaj više

Gorki list – za šta je lekovit, po čemu se razlikuje od Pelinkovca i zašto ga svi vole?

Gorki list je vrlo popularno i atraktivno piće koje ima čvrste kulturološke veze sa Balkanom. Gorčina koja pleni i miris biljaka koji podseća na...
pročitaj više

Koji je najbolji viski za poklon?

Važno je, pre samih predloga, napomenuti jedno- niti ima lošeg viskija, niti bilo koje vrste viskija mogu biti loš poklon. Vekovna tradicija proizvodnje...
pročitaj više