BLOG

SRPSKA RAKIJA - ISTORIJA I TRADICIJA

04.11.2020.

Rakija je pre svega reč koja, ima nekakvo magijsko , kao i tradicionalno značenje u srpskim običajima . Ona se koristi u svim prilikama: kada se slavi, kada se žali, i kada se peva. Pored toga, smatra se i lekom za sve boljke. U daljem tekstu saznaćete kako se pije rakija, kakav je bio njen razvoj kroz istoriju, kao i kako prodaja rakije danas izgleda. Takođe ćete saznati više o najpopularnijem načinu da se pronađe dobra rakija: online shop prodaji.

 

Šta je to srpska rakija?


Kada spomenemo rakiju, prvo nam na pamet padne šljivovica. I zaista, rakija od šljive jeste najčešći i najpoznatiji oblik ovog pića. Međutim, pored šljive, voćke od kojih se rakija može praviti jesu i dunja, kruška, malina, kajsija, grožđe i slično. Pored toga, tu su i klekovača, orahovača, glogovača i slične vrste rakije koje imaju lekovita i isceljujuća svojstva.


U kom god obliku bila, rakija predstavlja nacionalno srpsko piće i smatra se da nijedno srpsko domaćinstvo ne sme biti bez nje. Dočekati goste bez ovog napitka tradicionalno se smatra se lošim gostoprimstvom, a odbijanje ponuđene čašice rakije može se tretirati i kao uvreda.


U seoskim sredinama česta je i nezvanična proizvodnja, i prodaja rakije. Ukoliko vas ugosti pravi srpski domaćin, vrlo je verovatno da nećete otići kući bez flaše njegove najbolje šljive, ili loze ispečene u krugu porodice.

 

rakija perun

 

Srpska rakija kroz istoriju


Sama reč „rakija“ potiče od turske reči „raki“, a smatra se da krajnji izvor ove reči leži u arapskom jeziku, i to u reči „araq“ koja označava znoj, i vino. Međutim, ne postoje tačni podaci o tome odakle rakija zaista potiče. Smatra se da su proizvodnju sličnih alkoholnih napitaka otkrili Arapi, a da se rakija kao takva u našoj zemlji odomaćila tek u 17. veku.
Ubrzo srpska rakija postaje ekskluzivno piće namenjeno vladarima i „gornjem sloju“ društva, a pored toga stekla je i svetsku slavu kao izuzetno kvalitetno, i prefinjeno piće. Danas je rakija namenjena svima i konzumiraju je pripadnici svih slojeva društva, od najsiromašnijih do najbogatijih. U 21. veku ona je u velikoj meri zanemarena usled pojave tržišta prepunog raznih alkoholnih pića, ali je posvećeni rodoljubi i ljubitelji rakije zdušno proizvode, prodaju i konzumiraju.

 

Kako se pije rakija?

 

Ukoliko niste vični ispijanju ovakvih napitaka, ili želite da saznate više o tome, ovde ćete saznati kako se pije rakija.

 

  • Odaberite dobru rakiju. Ukoliko pijete lošu rakiju, u narodu poznatu kao (brlja), vrlo je moguće da ćete se loše osećati, kao i da ćete sutradan biti mamurni. Shodno tome, mudro birajte uz koju ćete rakiju uživati sa svojim društvom.
  • Rakija se pije u malim čašicama. Ljudi je često „eksiraju“, mada je lepša kada se pije polako, gutljaj po gutljaj, jer se tada osete sve njene čari i lepote ukusa.
  • Uz rakiju obavezno ide meze. Piti rakiju na prazan stomak nije tako dobra ideja, stoga je najbolje da pre i tokom ispijanja rakije nešto pojedete. Uz šljivu najčešće ide dobra slaninica!
  • Ukoliko meštane seoskih sredina pitate kako se pije rakija, reći će vam da se pije na sobnoj temperaturi, uz društvo i uz pesmu. Iako mnogi tvrde da se rakija pije hladna, tako se zapravo gubi njena aroma i ukus. Najbolje je piti rakiju kada je njena temperatura između 14 i 20 stepeni.

Poslednje sa bloga

Kako se pravi kuvano vino? Recept za najbolji zimski napitak

Kuvano vino je jedan od najpoznatijih zimskih napitaka, savršen za hladne dane i praznične večeri. Njegova bogata aroma, puna začina i voćnih nota...
pročitaj više

Jeger (Jagermeister) – kako se pije, pravi i koristi čuveni liker?

Krenimo od jedne istine- ko god je probao Jeger, nije ostao ravnodušan. Ili se trajno zaljubimo u ovo piće, ili nam nikako ne prija njegova slatka...
pročitaj više

Šta je i kako se pije tekila? Vrste i sve što ste želeli da znate

Poznata u barovima širom planete i sastojak svakog filmskog koktela, tekila je tradicionalno meksičko piće. Bogata istorija ove egzotične zemlje...
pročitaj više

Mamurluk – kako ga ublažiti i šta je dobro za mamurluk?

Alkohol je skoro neizostavan deo raznih društvenih događaja i proslava, ali njegova preterana konzumacija može dovesti do neugodnog mamurluka sutradan.
pročitaj više

Šta se sprema a šta pije za Uskrs i za 1. maj? Spremite se odlično za Uskrs 2024

Samo nekoliko nedelja deli nas od najvećeg i najradosnijeg hrišćanskog praznika, za koji se pripremamo strogim sedmonedeljnim postom. Kada i kako se...
pročitaj više

Od čega se pravi mastika i za šta je dobra ova rakija?

Vrlo dobro znamo da „rakija connecting people“. I zaista je tako. To je čini sasvim posebnom među svim drugim alkoholnim pićima. No, nije svaka...
pročitaj više

Pečenje rakije: Kako se pravi rakija?

Na ovim prostorima neguje se i poštuje tradicija ispijanja rakije uz zdravicu u svim važnim životnim situacijama. Još jedna je tradicija vezana za ovo...
pročitaj više

Čarobna snaga Gorkog lista - Savršen dodatak i uživanje u koktelima

Gorki list potiče iz prirode. Sastoji se od 27 biljaka koje daju prepoznatljiv ukus. Međutim, ako žudite za egzotičnim notama i sastojcima koji dolaze...
pročitaj više

Kako se servira i pije viski?

Viski je mnogo više nego piće koje se pije uz Redbull, i postoji mnogo načina kako se pije viski. Ono ima svoju legendu, svoj istorijat pravljenja, kao i...
pročitaj više

Šta je potrebno za slavu – spisak pića za kupovinu ako slavite, a za poklon ako idete na slavu

Kada se pripremate za slavu ili razmišljate o poklonu za domaćina kada odlazite u goste, važno je napraviti pažljiv odabir pića. Sofisticirana vina i...
pročitaj više

Oktoberfest 2023- najveći festival piva na svetu

Oktoberfest je jedan od najznačajnijih festivala na svetu. Svake godine tradicionalno se održava u Minhenu, i traje od 16 do 18 dana. Obično počinje...
pročitaj više

Gorki list – za šta je lekovit, po čemu se razlikuje od Pelinkovca i zašto ga svi vole?

Gorki list je vrlo popularno i atraktivno piće koje ima čvrste kulturološke veze sa Balkanom. Gorčina koja pleni i miris biljaka koji podseća na...
pročitaj više