04.11.2020.
Rakija je pre svega reč koja, ima nekakvo magijsko , kao i tradicionalno značenje u srpskim običajima . Ona se koristi u svim prilikama: kada se slavi, kada se žali, i kada se peva. Pored toga, smatra se i lekom za sve boljke. U daljem tekstu saznaćete kako se pije rakija, kakav je bio njen razvoj kroz istoriju, kao i kako prodaja rakije danas izgleda. Takođe ćete saznati više o najpopularnijem načinu da se pronađe dobra rakija: online shop prodaji.
Šta je to srpska rakija?
Kada spomenemo rakiju, prvo nam na pamet padne šljivovica. I zaista, rakija od šljive jeste najčešći i najpoznatiji oblik ovog pića. Međutim, pored šljive, voćke od kojih se rakija može praviti jesu i dunja, kruška, malina, kajsija, grožđe i slično. Pored toga, tu su i klekovača, orahovača, glogovača i slične vrste rakije koje imaju lekovita i isceljujuća svojstva.
U kom god obliku bila, rakija predstavlja nacionalno srpsko piće i smatra se da nijedno srpsko domaćinstvo ne sme biti bez nje. Dočekati goste bez ovog napitka tradicionalno se smatra se lošim gostoprimstvom, a odbijanje ponuđene čašice rakije može se tretirati i kao uvreda.
U seoskim sredinama česta je i nezvanična proizvodnja, i prodaja rakije. Ukoliko vas ugosti pravi srpski domaćin, vrlo je verovatno da nećete otići kući bez flaše njegove najbolje šljive, ili loze ispečene u krugu porodice.

Srpska rakija kroz istoriju
Sama reč „rakija“ potiče od turske reči „raki“, a smatra se da krajnji izvor ove reči leži u arapskom jeziku, i to u reči „araq“ koja označava znoj, i vino. Međutim, ne postoje tačni podaci o tome odakle rakija zaista potiče. Smatra se da su proizvodnju sličnih alkoholnih napitaka otkrili Arapi, a da se rakija kao takva u našoj zemlji odomaćila tek u 17. veku.
Ubrzo srpska rakija postaje ekskluzivno piće namenjeno vladarima i „gornjem sloju“ društva, a pored toga stekla je i svetsku slavu kao izuzetno kvalitetno, i prefinjeno piće. Danas je rakija namenjena svima i konzumiraju je pripadnici svih slojeva društva, od najsiromašnijih do najbogatijih. U 21. veku ona je u velikoj meri zanemarena usled pojave tržišta prepunog raznih alkoholnih pića, ali je posvećeni rodoljubi i ljubitelji rakije zdušno proizvode, prodaju i konzumiraju.
Kako se pije rakija?
Ukoliko niste vični ispijanju ovakvih napitaka, ili želite da saznate više o tome, ovde ćete saznati kako se pije rakija.
-
Odaberite dobru rakiju. Ukoliko pijete lošu rakiju, u narodu poznatu kao (brlja), vrlo je moguće da ćete se loše osećati, kao i da ćete sutradan biti mamurni. Shodno tome, mudro birajte uz koju ćete rakiju uživati sa svojim društvom.
-
Rakija se pije u malim čašicama. Ljudi je često „eksiraju“, mada je lepša kada se pije polako, gutljaj po gutljaj, jer se tada osete sve njene čari i lepote ukusa.
-
Uz rakiju obavezno ide meze. Piti rakiju na prazan stomak nije tako dobra ideja, stoga je najbolje da pre i tokom ispijanja rakije nešto pojedete. Uz šljivu najčešće ide dobra slaninica!
-
Ukoliko meštane seoskih sredina pitate kako se pije rakija, reći će vam da se pije na sobnoj temperaturi, uz društvo i uz pesmu. Iako mnogi tvrde da se rakija pije hladna, tako se zapravo gubi njena aroma i ukus. Najbolje je piti rakiju kada je njena temperatura između 14 i 20 stepeni.