Ekskluzivna pića iz celog sveta |
Brza i sigurna dostava |
Besplatne pošiljke za iznose preko 6.000 rsd |
Ne vršimo dostavu van teritorije Srbije |
Online plaćanje platnim karticama vaše banke |
Sertifikovan sistem upravljanja - HACCP sertifikat |
Ekskluzivna pića iz celog sveta |
Brza i sigurna dostava |
Besplatne pošiljke za iznose preko 6.000 rsd |
Ne vršimo dostavu van teritorije Srbije |
Online plaćanje platnim karticama vaše banke |
Sertifikovan sistem upravljanja - HACCP sertifikat |
Poznata u barovima širom planete i sastojak svakog filmskog koktela, tekila je tradicionalno meksičko piće. Bogata istorija ove egzotične zemlje preslikala se i na istoriju i put tekile do svih ostalih delova sveta. Meksiko je toliko ponosan na ovaj svoj proizvod, da ga je još sedamdesetih godina prošlog veka pravno zaštitio i proglasio svojom intelektualnom svojinom.
Predstavljamo vam sve o ovom svetski poznatom piću kako biste sa predznanjem ušli u istraživačke pohode na tekilu.
Sam proces proizvodnje tekile je unikatan i u svojoj suštini sveden na uzgoj i pravovremenu berbu plave agave. Upravo zbog toga je svaka tekila sama po sebi već savršen proizvod, bilo da je odležala par godina u drvenim bačvama ili ne.
Iako se stare (Anejo) tekile cene poput starog vina ili viskija, odabir prave tekile za vas je samo stvar ukusa. Takođe, mada se često pije čista, u dobro poznatoj kombinaciji sa limunom i soli, tekila je savršena baza raznih osvežavajućih koktela poput Tequila Sunrise, Margarite, Paloma, el Diablo i čuvenog koktela Long Island.
Ako se pitate od koje biljke tekila dobija svoju srebrnu ili zlatnu metalik boju, u pitanju je plava (Weber) agava sa visoravni dalekog Meksika. Različito zemljište može značajno uticati na aromu ovog pića, ali i sama vrsta agave koja će tu da raste.
Na velikim plantažama namenjenim za proizvodnju tekile čeka se pravi momenat berbe nakon prvog cvetanja biljke. Ovaj proces zahteva izuzetnu stručnost i stpljenje, jer govorimo o periodu od 8 do 12 godina koje su potrebne agavi da sazri. Potom se oštrim mačetama dolazi do debelog i sočnog stabla biljke, koje se peče i melje, kako bi se iskorisitla svaka kap.
Proces fermentacije je uglavnom u drvenim bačvama, ali se razni proizvođači služe i mnogim drugim metodama, dodavanjem karamele, kvasca, enzima, i slično.
Različite vrste tekile određuju se u odnosu na to koliko su dugo odležale:
Blanco tekila je poznata po svom čistom i herbalnom ukusu, koji pokazuje pravu suštinu biljke agave. S druge strane, Reposado i Anejo tekile nude složenije ukuse zbog vremena provedenog u drvenim buradima. One vam nude slojeviti ukus i bogatstvo arome sa notama vanile, karamele i raznih začina.
Tekila je jedno od retkih kvalitetnih pića koje se može prilagoditi svačijem ukusu. Možete je piti čistu, u koktelima, sa likerima, začinima, i na razne druge egzotične načine.
Tradicionalan način da se pije tekila je sa sangritom: začinjenom mešavinom soka od paradajza, soka od limete i čilija. Pijuckajte svoju tekilu, a zatim je pratite uz gutljaj sangrite da biste očistili nepce.
Mada se mnogi ljubitelji tekile ne bi složili, legenda kaže da su, kada je pre oko jednog veka Meksikom vladala španska groznica, upravo lekari preporučivali nekonvencionalnu kombinaciju tekile uz prstohvat soli i malo limuna ili limete.
Anejo i Reposado tekile je najbolje piti čiste. Sipajte ovu staru tekilu u čašu trbušastog oblika, poput onih za konjak, ili čak u poznatu čašicu za šotove. Otpijte mali gutljaj i uživajte u bogatim ukusima i glatkom završetku.
Za one koji više vole ohlađenu tekilu, ne ustručavajte se da dodate i po koju kockicu leda. Led polako razblažuje tekilu i dozvoljava njenim notama da se rasplinu na vašim nepcima.
Tekila je u koktelima čest i vrlo omiljen gost i dobro ide sa raznim slatkim, ljutim, i osvežavajućim varijantama. Klasična opcija je popularna Margarita, koja se pravi od tekile, soka od limete i likera od pomorandže. Tu su i Paloma, Long Island, el Diablo, kao i mnogi drugi pitki kokteli.
Za ovaj magični koktel u bojama zore potrebna vam je uska i duga čaša, takozvana HighBall čaša.
Kada ste je ohladili, možemo preći na jednostavne sastojke:
Sastojke redom sipajte u rashlađenu čašu i ukrasite veselim kišobrančićem ili kriškom pomorandže.
Margarita je prvi domaći zadatak za svakog majstora koktela. Magična meksička Margarita nudi egzotičnu slatko-kiselo-slanu senzaciju ukusa, a sastojci su sledeći:
Kada sve sastojke sipate u trouglastu čašu sa širokim rubom, pospite njene obode solju za autentičan i eksplozivan ukus.
Paloma je tropski koktel koji je idealan za prolećna opuštanja sa prijateljima ili letnje žurke. Zahvaljujući grejpu, ovaj koktel prožimaju sveže gorke note, a sa njima i trunčica zdravlja. Sastojci koktela Paloma su:
Paloma koktel možete servirati u hladnoj HighBall čaši, a kao završnicu dodajte so po rubu čaše.
Bombastično osveženje u jednostavnoj čaši, El Diablo je prava stvar za ljubitelje začinastih kombinacija sa tekilom. Sastojci za ovaj đavolski dobar koktel su:
Liker British Cassis možete zameniti i običnim sirupom od crne ribizle, maline ili višnje. Čašu hladnog El Diabla ukrasite kriškom limete.
Za svaki koktel je poželjno imati šejker, ali ćete Long Island teško spremiti bez njega. Pripremite šejker i led, a zatim po jednaku količinu od sledećih pet žestokih pića:
Long Island je jedan od najomiljenijih koktela, baš iz razloga što svoju jačinu uspeva da zamaskira mnoštvom ukusa i nostalgičnom aromom Koka kole.
Tekila se može kombinovati i sa drugim žestokim alkoholnim pićima kako bi se napravili jedinstveni i ukusni kokteli:
Bilo da se uživa u čistoj tekili ili koktelu, tekila ima svoje načine da se dopadne svakom nepcu. Zato kada sledeći put posegnete za njenom flašom, ne zaboravite da uživate u svakom gutljaju i isprobate različite kombinacije kako biste pronašli svoje savršeno piće.
U Calix asortimanu, pored sjajnih tekila i koktela sa ovim izvrsnim meksičkim ljubimcem, čeka vas i veliki izbor barske opreme kako biste postali majstor pripreme i serviranja pića. Na raspolaganju su vam veliki izbor čaša za koktele, opreme za mešanje i pripremu koktela, šejkera, merica za piće i svega što vam je potrebno da postanete omiljeni u društvu koje voli i bira izvanredna pića.