BLOG

ŠTA JE I KAKO SE PIJE TEKILA? VRSTE I SVE šTO STE žELELI DA ZNATE

19.08.2024.

tequila calix

 

Poznata u barovima širom planete i sastojak svakog filmskog koktela, tekila je tradicionalno meksičko piće. Bogata istorija ove egzotične zemlje preslikala se i na istoriju i put tekile do svih ostalih delova sveta. Meksiko je toliko ponosan na ovaj svoj proizvod, da ga je još sedamdesetih godina prošlog veka pravno zaštitio i proglasio svojom intelektualnom svojinom.

Predstavljamo vam sve o ovom svetski poznatom piću kako biste sa predznanjem ušli u istraživačke pohode na tekilu.

 

Šta je tekila (tequila)?


Sam proces proizvodnje tekile je unikatan i u svojoj suštini sveden na uzgoj i pravovremenu berbu plave agave. Upravo zbog toga je svaka tekila sama po sebi već savršen proizvod, bilo da je odležala par godina u drvenim bačvama ili ne.

Iako se stare (Anejo) tekile cene poput starog vina ili viskija, odabir prave tekile za vas je samo stvar ukusa. Takođe, mada se često pije čista, u dobro poznatoj kombinaciji sa limunom i soli, tekila je savršena baza raznih osvežavajućih koktela poput Tequila Sunrise, Margarite, Paloma, el Diablo i čuvenog koktela Long Island.

 

Od čega se pravi tekila?


Ako se pitate od koje biljke tekila dobija svoju srebrnu ili zlatnu metalik boju, u pitanju je plava (Weber) agava sa visoravni dalekog Meksika. Različito zemljište može značajno uticati na aromu ovog pića, ali i sama vrsta agave koja će tu da raste.

Na velikim plantažama namenjenim za proizvodnju tekile čeka se pravi momenat berbe nakon prvog cvetanja biljke. Ovaj proces zahteva izuzetnu stručnost i stpljenje, jer govorimo o periodu od 8 do 12 godina koje su potrebne agavi da sazri. Potom se oštrim mačetama dolazi do debelog i sočnog stabla biljke, koje se peče i melje, kako bi se iskorisitla svaka kap.

Proces fermentacije je uglavnom u drvenim bačvama, ali se razni proizvođači služe i mnogim drugim metodama, dodavanjem karamele, kvasca, enzima, i slično.

 

Koje vrste tekile postoje?


Različite vrste tekile određuju se u odnosu na to koliko su dugo odležale:

 

  • Blanco (neodležana ili odležana do dva meseca)
  • Reposado (od 2 do 12 meseci)
  • Anejo (od 1 do 3 godine)
  • Ekstra Anejo (preko tri godine).


Blanco tekila je poznata po svom čistom i herbalnom ukusu, koji pokazuje pravu suštinu biljke agave. S druge strane, Reposado i Anejo tekile nude složenije ukuse zbog vremena provedenog u drvenim buradima. One vam nude slojeviti ukus i bogatstvo arome sa notama vanile, karamele i raznih začina.

 

Kako se pije tekila?


Tekila je jedno od retkih kvalitetnih pića koje se može prilagoditi svačijem ukusu. Možete je piti čistu, u koktelima, sa likerima, začinima, i na razne druge egzotične načine.

Tradicionalan način da se pije tekila je sa sangritom: začinjenom mešavinom soka od paradajza, soka od limete i čilija. Pijuckajte svoju tekilu, a zatim je pratite uz gutljaj sangrite da biste očistili nepce.

Mada se mnogi ljubitelji tekile ne bi složili, legenda kaže da su, kada je pre oko jednog veka Meksikom vladala španska groznica, upravo lekari preporučivali nekonvencionalnu kombinaciju tekile uz prstohvat soli i malo limuna ili limete.

Anejo i Reposado tekile je najbolje piti čiste. Sipajte ovu staru tekilu u čašu trbušastog oblika, poput onih za konjak, ili čak u poznatu čašicu za šotove. Otpijte mali gutljaj i uživajte u bogatim ukusima i glatkom završetku.

Za one koji više vole ohlađenu tekilu, ne ustručavajte se da dodate i po koju kockicu leda. Led polako razblažuje tekilu i dozvoljava njenim notama da se rasplinu na vašim nepcima.

Tekila je u koktelima čest i vrlo omiljen gost i dobro ide sa raznim slatkim, ljutim, i osvežavajućim varijantama. Klasična opcija je popularna Margarita, koja se pravi od tekile, soka od limete i likera od pomorandže. Tu su i Paloma, Long Island, el Diablo, kao i mnogi drugi pitki kokteli.

 

Najbolji tekila kokteli - recepti i sastojci

 

Koktel Tequila Sunrise

 

Za ovaj magični koktel u bojama zore potrebna vam je uska i duga čaša, takozvana HighBall čaša.
Kada ste je ohladili, možemo preći na jednostavne sastojke:

 

 


Sastojke redom sipajte u rashlađenu čašu i ukrasite veselim kišobrančićem ili kriškom pomorandže.

 

tequila sunrise koktel

 

Koktel Margarita


Margarita je prvi domaći zadatak za svakog majstora koktela. Magična meksička Margarita nudi egzotičnu slatko-kiselo-slanu senzaciju ukusa, a sastojci su sledeći:

 

  • 60ml tekile
  • 30ml likera od narandže
  • 30ml sveže ceđenog limunovog soka
  • led
  • krupna morska so za obod čaše


Kada sve sastojke sipate u trouglastu čašu sa širokim rubom, pospite njene obode solju za autentičan i eksplozivan ukus.

 

margarita koktel

 

Paloma koktel


Paloma je tropski koktel koji je idealan za prolećna opuštanja sa prijateljima ili letnje žurke. Zahvaljujući grejpu, ovaj koktel prožimaju sveže gorke note, a sa njima i trunčica zdravlja. Sastojci koktela Paloma su:

 

  • 60ml tekile
  • 60ml sveže isceđenog soka od grejpa
  • 60ml kisele vode
  • 15ml sveže isceđenog soka od limete
  • šećerni sirup/javorov ili agavin sirup po ukusu
  • led
  • krupna morska so za obod čaše


Paloma koktel možete servirati u hladnoj HighBall čaši, a kao završnicu dodajte so po rubu čaše.

 

paloma koktel

 

El Diablo koktel


Bombastično osveženje u jednostavnoj čaši, El Diablo je prava stvar za ljubitelje začinastih kombinacija sa tekilom. Sastojci za ovaj đavolski dobar koktel su:

 

  • 60ml tekile
  • 90ml piva/piva od đumbira
  • sok od limete po ukusu
  • 25ml British Cassis likera od crne ribizle
  • led


Liker British Cassis možete zameniti i običnim sirupom od crne ribizle, maline ili višnje. Čašu hladnog El Diabla ukrasite kriškom limete.

 

el diablo kokel

 

Long Island Iced Tea koktel

 

Za svaki koktel je poželjno imati šejker, ali ćete Long Island teško spremiti bez njega. Pripremite šejker i led, a zatim po jednaku količinu od sledećih pet žestokih pića:

 


Long Island je jedan od najomiljenijih koktela, baš iz razloga što svoju jačinu uspeva da zamaskira mnoštvom ukusa i nostalgičnom aromom Koka kole.

 

long island koktel

 

Sa kojim se još pićima tekila slaže?


Tekila se može kombinovati i sa drugim žestokim alkoholnim pićima kako bi se napravili jedinstveni i ukusni kokteli:
 

  • Rum: Tekila se dobro slaže sa rumom, posebno u tropskim koktelima. Slatkoća ruma daje ravnotežu zemljanim notama tekile, stvarajući dobro zaokruženo piće.

 

  • Votka: Možda vam zvuči neobično, ali tekila i votka se mogu kombinovati za veoma snažan koktel čistog ukusa. Neutralna votka pojačava intenzivnost ukusa tekile.

 

  • Pivo: Tekila i pivo čine osvežavajuću kombinaciju. Posebno se preporučuje Ginger beer (ili pivo od đumbira) za savršenu meksičku varijantu klasičnog koktela Moscow Mule.

 

  • Tonik: Tekila, tonik, led i limun je sve što vam je potrebno za pravo rashlađenje u letnjim danima.


Bilo da se uživa u čistoj tekili ili koktelu, tekila ima svoje načine da se dopadne svakom nepcu. Zato kada sledeći put posegnete za njenom flašom, ne zaboravite da uživate u svakom gutljaju i isprobate različite kombinacije kako biste pronašli svoje savršeno piće.

 

U Calix asortimanu, pored sjajnih tekila i koktela sa ovim izvrsnim meksičkim ljubimcem, čeka vas i veliki izbor barske opreme kako biste postali majstor pripreme i serviranja pića. Na raspolaganju su vam veliki izbor čaša za koktele, opreme za mešanje i pripremu koktela, šejkera, merica za piće i svega što vam je potrebno da postanete omiljeni u društvu koje voli i bira izvanredna pića.

Poslednje sa bloga

Kako se pravi kuvano vino? Recept za najbolji zimski napitak

Kuvano vino je jedan od najpoznatijih zimskih napitaka, savršen za hladne dane i praznične večeri. Njegova bogata aroma, puna začina i voćnih nota...
pročitaj više

Jeger (Jagermeister) – kako se pije, pravi i koristi čuveni liker?

Krenimo od jedne istine- ko god je probao Jeger, nije ostao ravnodušan. Ili se trajno zaljubimo u ovo piće, ili nam nikako ne prija njegova slatka...
pročitaj više

Mamurluk – kako ga ublažiti i šta je dobro za mamurluk?

Alkohol je skoro neizostavan deo raznih društvenih događaja i proslava, ali njegova preterana konzumacija može dovesti do neugodnog mamurluka sutradan.
pročitaj više

Šta se sprema a šta pije za Uskrs i za 1. maj? Spremite se odlično za Uskrs 2024

Samo nekoliko nedelja deli nas od najvećeg i najradosnijeg hrišćanskog praznika, za koji se pripremamo strogim sedmonedeljnim postom. Kada i kako se...
pročitaj više

Od čega se pravi mastika i za šta je dobra ova rakija?

Vrlo dobro znamo da „rakija connecting people“. I zaista je tako. To je čini sasvim posebnom među svim drugim alkoholnim pićima. No, nije svaka...
pročitaj više

Pečenje rakije: Kako se pravi rakija?

Na ovim prostorima neguje se i poštuje tradicija ispijanja rakije uz zdravicu u svim važnim životnim situacijama. Još jedna je tradicija vezana za ovo...
pročitaj više

Čarobna snaga Gorkog lista - Savršen dodatak i uživanje u koktelima

Gorki list potiče iz prirode. Sastoji se od 27 biljaka koje daju prepoznatljiv ukus. Međutim, ako žudite za egzotičnim notama i sastojcima koji dolaze...
pročitaj više

Kako se servira i pije viski?

Viski je mnogo više nego piće koje se pije uz Redbull, i postoji mnogo načina kako se pije viski. Ono ima svoju legendu, svoj istorijat pravljenja, kao i...
pročitaj više

Šta je potrebno za slavu – spisak pića za kupovinu ako slavite, a za poklon ako idete na slavu

Kada se pripremate za slavu ili razmišljate o poklonu za domaćina kada odlazite u goste, važno je napraviti pažljiv odabir pića. Sofisticirana vina i...
pročitaj više

Oktoberfest 2023- najveći festival piva na svetu

Oktoberfest je jedan od najznačajnijih festivala na svetu. Svake godine tradicionalno se održava u Minhenu, i traje od 16 do 18 dana. Obično počinje...
pročitaj više

Gorki list – za šta je lekovit, po čemu se razlikuje od Pelinkovca i zašto ga svi vole?

Gorki list je vrlo popularno i atraktivno piće koje ima čvrste kulturološke veze sa Balkanom. Gorčina koja pleni i miris biljaka koji podseća na...
pročitaj više

Koji je najbolji viski za poklon?

Važno je, pre samih predloga, napomenuti jedno- niti ima lošeg viskija, niti bilo koje vrste viskija mogu biti loš poklon. Vekovna tradicija proizvodnje...
pročitaj više