31.01.2025.

Ako volite lagana, osvežavajuća pića koja donose dašak Italije u vaš ambijent, onda je Prosecco pravi izbor. Ovaj prefinjeni napitak je stil života, simbol opuštenih trenutaka i dobrog društva.
U nastavku teksta saznjate šta je, zapravo, Prosecco, kako se pravilno servira i kako se uživa u ovom italijanskom klasiku.
Penušavo vino Prosecco
Da bi neko vino moglo da nosi naziv Prosecco, mora da dođe strogo iz određenih oblasti Italije. Takođe treba da bude proizvedeno po strogim regulativama. Treviso, Asolo, Conegliano i Valdobbiadene su glavne regije u severoistočnoj Italiji u kojima se pravi prosecco. Proizvodi se u oblastima Veneto i Friuli Venezia Giulia.
Ostatak čine lokalne sorte poput Perera, Verdiso, Bianchetta ili Trevigiana. Dobija se metodom Charmat koja predstavlja sekundarnu fermentaciju u velikim tankovima. Ovakvom tehnikom postiže se laganiji i voćniji doživljaj u odnosu na šampanjac, koji fermentiše u boci.
Prosecco DOC i Prosecco Superiore DOCG su zaštićene oznake koje garantuju kvalitet i poreklo vina. Prosecco Superiore DOCG dolazi iz užeg, prestižnijeg regiona i smatra se kvalitetnijim.
Ako vino ne dolazi iz severoistočnih regiona Italije i nije napravljeno od Glera grožđa po određenim pravilima, ne može se zvati ovim imenom. Zato, ako vidite Prosecco iz Francuske ili Španije, znajte da to nije pravi Prosecco!
Kako se pravi vino Prosecco?
Italijansko penušavo vino Prosecco prolazi proces dve fermentacije, filtraciju, stabilizaciju i potom ide na flaširanje. Ovo vino se pravi posebnom metodom koja mu daje laganu, voćnu i osvežavajuću teksturu sa finim mehurićima. Proces proizvodnje se razlikuje od šampanjca, baš zbog specifične Chamat metode ili metode tankova. Ova tehnika omogućava bržu i svežiju fermentaciju.
Ako želite da budete upoznati sa detaljima proizvodnje Prosecco vina, dajemo vam kako to izgleda korak po korak:
-
Berba Glera grožđa - Ova specijalna sorta grožđa se bere ručno ili mašinski u oblastima Veneto i Friuli Venezia Giulia. To se dešava krajem avgusta i tokom septembra, kako bi se sačuvala njegova prirodna kiselost i voćni karakter.
-
Prva fermentacija - Grožđe se presuje, a mošt ili sok koji se cedi, fermentiše u velikim čeličnim tankovima na kontrolisanoj temperaturi od oko 18°C. Tokom ovog procesa, šećer se pretvara u alkohol. Stvara se osnovno vino koje je još uvek mirno i nema mehuriće.
-
Druga fermentacija - Prosecco prolazi drugu fermentaciju u velikim, zatvorenim tankovima pod pritiskom. Dodaju se kvasac i šećer. Tako nastaje ugljen-dioksid, koji se ne oslobađa već ostaje rastvoren u vinu. To je razlog zašto se stvaraju karakteristični mehurići. Ovaj proces traje 15 do 30 dana. Tako se čuva svežina i zadržavaju se voćne arome jabuke, kruške ili cvetne note i citrusi.
-
Filtracija i stabilizacija - Kada se postigne željeni nivo alkohola i mehurića, vino se hladi, filtrira i stabilizuje kako bi se sprečila dalja fermentacija.
-
Flaširanje i distribuiranje - Gotovo Prosecco vino se puni u boce pod pritiskom kako bi se sačuvali mehurići. Flaše se zatvaraju karakterističnim čepovima od plute sa metalnom žicom. Zatim se vino pušta u prodaju.
Kategorizacija Prosecco vina na osnovu količine ugljen-dioksida, tačnije, mehurića u njemu, odnosno nivoa pritiska u boci:
-
Spumante – najviše mehurića, najčešća i najkvalitetnija verzija.
-
Frizzante – blago penušav, sa manje ugljen-dioksida.
-
Tranquillo – mirno vino, bez mehurića. Teško se nalazi, jer je retko dostupno.
Druga podela Peosecca se odnosi na nivo slatkoće koji ima, pa tako razdvajamo suv (brut), slađi (dry) i najslađi i potpuno suv (extra dry).
Kako se pije Prosecco?
Pravilno je piti Prosecco iz visokih, uskih čaša kako bi se mehurići što duže zadržali. Pije se čist, iako se uzima i kao baza za koktele kao što je Aperol Spritz.
Idealno je da se konzumira na temperaturi od 6 do 8 °C. Možete ga kombinovati sa laganim jelima, morskim plodovima i sirevima.

Pije se polako, u malim gutljajima, kako bi se uživalo u njegovim osvežavajućim voćnim aromama.
Kako se otvara Prosecco?
Prosecco otvarajte pažljivo. Tako ćete izbeči nekontrolisano izletanje čepa i gubitak mehurića.
Evo kako pravilno otvoriti bocu:
-
Ohladite vino – Prosecco treba da bude pravilno rashlađen pre otvaranja.
-
Uklonite foliju – Skinite zaštitnu foliju sa vrha boce.
-
Držite bocu pod uglom – Nagnite bocu na 45 stepeni kako biste smanjili pritisak.
-
Olabavite žičanu mrežicu – Držite čep palcem dok odvijate metalnu žicu (muselet), ali ne skidajte ga potpuno odmah.
-
Polako okrećite bocu, ne čep – Lagano okrećite bocu, nikako čep, dok ne osetite da se čep sam popušta.
-
Tiho otvorite – Neka čep polako izađe uz blagi „plup“, a ne glasno pucanje, kako biste očuvali mehuriće.
Sipajte u čaše i uživajte u osvežavajućem penušavom vinu.
Kako se služi Prosecco?
Prosecco se služi rashlađen, u visokim, uskim čašama kako bi mehurići ostali stabilni i zadržali svežinu. Služi se kao aperitiv i idealno je poslužiti ga uz lagana jela kao što su morski plodovi, sveže salate, sirevi. Lepo ide i uz deserte poput voćnih torti ili kolača sa kremastim punjenjima.
Prosecco treba služiti u odnosu na hranu. Ukoliko je hrana slanija, jača i intenzivnih aroma, treba birati Prosecco sa višim nivoom slatkoće, dok uz deserte i laganija jela treba služiti umereno suv i sladak.
Koji je najbolji Prosecco?

Najbolji prosecco zavisi od ukusa, da li volite brut, dry ili extra dry. Među najboljim podrazumevaju se oni koji imaju oznake kvaliteta kao što su DOC (Denominazione di Origine Controllata) i DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), pri čemu je DOCG viši rang koji garantuje još zahtevnije standarde proizvodnje. Naša preporuka za ljubitelje prosecca su:
Temperatura Prosecco
Prosecco treba da bude dobro rashlađen, na temperaturi od 6–8°C. Ovako se čuva svežina i voćne arome, a mehurići su najizraženiji. Preporučuje se da vino bude u frižideru ili ledenoj kantici pre nego što se otvori.
Uživanje u čaši kvalitetnog Prosecca je pravi praznik za naša čula. Ukoliko želite da pronađete najbolje Prosecco vino, posetite Calix. Ovde možete nabaviti vrhunska vina koja će učiniti svaki trenutak posebnim.