BLOG

ŠTA JE VERMUT I KAKO SE PIJE?

13.07.2021.

Mada je dugi niz godina širom sveta omiljeni aperitiv, veliki broj ljudi, čak i samih konzumenata ne zna sasvim pouzdano šta je vermut. Ukoliko odvojite samo nekoliko minuta svog vremena saznaćete šta je vermut, kako se pravi i konzumira, ali i kako da sasvim lako naručite odličan, kvalitetan vermut na online prodavnica pića.

 

vermut online prodavnica pica

 

Šta je vermut?


Blagotvorna svojstva vina i lekovitih biljaka ljudima su poznata još od vremena starih Grka. Po nekim istorijskim izvorima recept za prvi vermut sastavio je još Hipokrat, otac medicine, sasvim svestan da lekovito bilje svoje dragocene esencije odlično ekstrahuje u alkoholnom rastvoru. Tako je, još u 5. veku p.n.e, nastao blagotvorni eliksir čiji je zadatak bio da okrepi, osnaži i izleči, pružajući pritom neizmerno zadovoljstvo prilikom konzumacije.


Ime vermut potiče od nemačke fraze „wermut wein“ koja doslovno znači vino pelina, a prva fabrika za proizvodnju osnovana je u Italiji, u Torinu, u 18. veku. Od 19. veka proizvodi se i u Francuskoj i Španiji, a ove tri zemlje do danas su ostale najveći proizvođači najkvalitetnijeg vermuta, upravo zbog velikih zasada vinove loze i proizvodnje vina.

 

Dakle, šta je vermut zapravo?


To je aromatizovano vino, u čijem se procesu proizvodnje u vino dodaje alkohol, šećerni sirup i prah osučenog aromatičnog lekovitog bilja, blagotvornih svojstva i karakteristične arome. Baza ovog aperitiva je vino koje čini minimum 60%, a uobičajeno 80% ovog pića. Vino se dobija od bele, crne i roze sorte grožđa, po čemu se kasnije i razlikuju vrste vermuta. U njega se dodaje čist alkohol, šećerni sirup i specijalno selektovane osušene biljke samlevene u prah. U vermut se tradicijalno dodaje lekovito bilje i to: pelin (otud i ime), zova, menta i hajdučka trava, ali i začinsko bilje kao što su: vanila, cimet, muskatni orah, ruzmarin i kantarion. Do ceđenja, u toku tri nedelje, biljke odpuštaju svoje ekstrakte u vino.


Ako ste do sada pitali šta je vermut, sada pouzdano znate da je to pažljivo spravljen blagotvorni eliksir u kome možete uživati, kao u vreme Hipokrata.

 

Vrste vermuta


Osnovna podela ovog aromatičnog aperitiva podrazumevala bi 5 vrsta, shodno sorti grožđa i vina, ali i udelu šećera i alkohola. Vrste vermuta su:
- Suvi vermut u kome je sadržaj šećera najniži, do maksimalnih 4%
- Beli vermut sa nešto višim sadržajem šećera, do 12%
- Crveni vermut kod koga sadržaj šećera prelazi 15%
- Roze vermut koji je svojevrsna mešavina crvenog i belog
- Gorki vermut karakterističnog ukusa koji se svrstava u grupu gorkih aperitiva


Boje vermuta (beli, crveni i roze) indikator su boje vina od kojeg je napravljen, ali i količine šećera, mada se ukus u finim nijansama razlikuje i u odnosu na zemlju iz koje potiče. Italijani karakteristično proizvode jače, aromatičnije i gorče vermute od Španaca, za koje je specifičan lakši, blaži i prijatniji ukus.


U online prodavnica pića čeka vas omiljeni vermut, cena je odlična, a italijasnkog proizvođača Carpano predstavljamo u tri osnovna ukusa: Classico, Dry i Bianco vermut. Cena za Cinzano aromatična vina, koja dolaze u Bianco i Rosso varijanti, još je povoljnija, a kvalitet odličan. Španski La Copa vermut u varijanti Rojo Extra Seco i Blanco, možete poručiti u online prodavnica pića.

 

Kako se pije vermut?


Ako volite kvalitetan vermut, cena je, znate i sami, zaista garant kvaliteta. Pored toga, da li ste znali da omiljeni aperitiv možete koristiti na mnogo načina, čak i u pripremi slanih i slatkih specijaliteta?


Svaka vrsta vermuta može se piti samostalno, pre obroka kao aperitiv, u toku obroka u sastavu koktela, ali i posle jela, poslužen uz voće. Suve vrste vermuta služe se ohlađene, servirane u čašama za viski koje su napunjene najviše do 1/3, uz obavezne kockice leda. Slatke (crvene) vrste vermuta, iako se piju i samostalno, najčešće ulaze u sastav koktela ili se mešaju sa jakim alkoholnim pićima poput džina i votke, ublažavajući ih i dajući prepoznatljivu aromu. Najpoznatiji kokteli koji se prave sa vermutom, uz diskretan dodatak limuna i pomorandže, su Martini, Americano, Negroni...


Po savetu stručnjaka otvorena boca vermuta čuva se u frižideru najviše tri meseca, a možete ga upotrebiti kao zamenu za vino u pripremi hrane. Odličan je za mariniranje ribe, mesa, ali i za poslastice, voćne salate, peciva i kolače.


Ako volite vermut – živeli, ako ga još niste probali – učinite to što pre!

Poslednje sa bloga

Kako se pravi kuvano vino? Recept za najbolji zimski napitak

Kuvano vino je jedan od najpoznatijih zimskih napitaka, savršen za hladne dane i praznične večeri. Njegova bogata aroma, puna začina i voćnih nota...
pročitaj više

Jeger (Jagermeister) – kako se pije, pravi i koristi čuveni liker?

Krenimo od jedne istine- ko god je probao Jeger, nije ostao ravnodušan. Ili se trajno zaljubimo u ovo piće, ili nam nikako ne prija njegova slatka...
pročitaj više

Šta je i kako se pije tekila? Vrste i sve što ste želeli da znate

Poznata u barovima širom planete i sastojak svakog filmskog koktela, tekila je tradicionalno meksičko piće. Bogata istorija ove egzotične zemlje...
pročitaj više

Mamurluk – kako ga ublažiti i šta je dobro za mamurluk?

Alkohol je skoro neizostavan deo raznih društvenih događaja i proslava, ali njegova preterana konzumacija može dovesti do neugodnog mamurluka sutradan.
pročitaj više

Šta se sprema a šta pije za Uskrs i za 1. maj? Spremite se odlično za Uskrs 2024

Samo nekoliko nedelja deli nas od najvećeg i najradosnijeg hrišćanskog praznika, za koji se pripremamo strogim sedmonedeljnim postom. Kada i kako se...
pročitaj više

Od čega se pravi mastika i za šta je dobra ova rakija?

Vrlo dobro znamo da „rakija connecting people“. I zaista je tako. To je čini sasvim posebnom među svim drugim alkoholnim pićima. No, nije svaka...
pročitaj više

Pečenje rakije: Kako se pravi rakija?

Na ovim prostorima neguje se i poštuje tradicija ispijanja rakije uz zdravicu u svim važnim životnim situacijama. Još jedna je tradicija vezana za ovo...
pročitaj više

Čarobna snaga Gorkog lista - Savršen dodatak i uživanje u koktelima

Gorki list potiče iz prirode. Sastoji se od 27 biljaka koje daju prepoznatljiv ukus. Međutim, ako žudite za egzotičnim notama i sastojcima koji dolaze...
pročitaj više

Kako se servira i pije viski?

Viski je mnogo više nego piće koje se pije uz Redbull, i postoji mnogo načina kako se pije viski. Ono ima svoju legendu, svoj istorijat pravljenja, kao i...
pročitaj više

Šta je potrebno za slavu – spisak pića za kupovinu ako slavite, a za poklon ako idete na slavu

Kada se pripremate za slavu ili razmišljate o poklonu za domaćina kada odlazite u goste, važno je napraviti pažljiv odabir pića. Sofisticirana vina i...
pročitaj više

Oktoberfest 2023- najveći festival piva na svetu

Oktoberfest je jedan od najznačajnijih festivala na svetu. Svake godine tradicionalno se održava u Minhenu, i traje od 16 do 18 dana. Obično počinje...
pročitaj više

Gorki list – za šta je lekovit, po čemu se razlikuje od Pelinkovca i zašto ga svi vole?

Gorki list je vrlo popularno i atraktivno piće koje ima čvrste kulturološke veze sa Balkanom. Gorčina koja pleni i miris biljaka koji podseća na...
pročitaj više