Tekiila je tradicionalno meksičko piće, koje se dobija od biljke zvane agava. Agava je biljka iz porodice kaktusa i poreklom je iz Amerike dok je najviše rasprostranjena uglavnom u pustinji. Agava može doseći visinu i do deset metara. Cveta samo jednom u životu a može živeti i dvadeset do trideset godina. Ova biljka se kroz istoriju koristila na razne načine dok se danas bere i koristi za izradu raznih proizvoda, poput slatkiša, želea, likera a najviše za proizvodnju čuvenog meksičkog pića - tekile.
Tekila je piće koje ima izuzetno jak i fin ukus koji je veoma popularan širom sveta, i pogotovo je omiljeni sastojak u koktelima. Meksikanci vole da konzumiraju čistu tekilu u dobro poznatim „kabalitosima“ (posebne čašice za nacionalno piće koja ne trebaju da bude previše tople, ni hladne dok tekila treba da bude umerene temperature).
Kako je nastala „tekila“?
Tekila je prvi put nastala u mestu koje se zvalo „Tekili“ u 16. veku, dok tekila kakvu danas poznajemo počela je da se proizvodi početkom 19. veka. u Gvadalahari, da bi nakon toga dostigla vrhunac svoje popularnosti u 20. veku. U Meksiku preko 100 destilerija proizvodi 600 vrsta tekila, dok je ukupno registrovano preko 2000 vrsta tekile.
Da li ste znali da u Meksiku postoji čaroban gradić „Tekila“?
Obilazak ovog mesta se započinje u Casa Herradur-i, gde možete posmatrati kako se priprema i destiluje tekila na drevni i moderni proces destilacije. Takođe ćete imati priliku uživati u neverovatnim marijačijima tokom celog obilaska.
Da li ste čuli da tekila podstiče mršavljenje, ublažava bol, smanjuje nivo holesterola, smanjuje nivo šećera u krvi, sprečava prehladu i od tekile ne možete da budete mamurni, čak i kada preterate sa konzumiranjem!
Stigao je februar, a uskoro se bliži i datum koji je posebno važan svim parovima - Dan zaljubljenih. Ovaj praznik ljubavi idealan je da svom partneru...
Rođenje deteta je jedan od najvažnijih i najradosnijih događaja u životu svake porodice i kao i mnogi drugi posebni trenuci, obeležava se darovima i...
Alkohol je skoro neizostavan deo raznih društvenih događaja i proslava, ali njegova preterana konzumacija može dovesti do neugodnog mamurluka sutradan.
Samo nekoliko nedelja deli nas od najvećeg i najradosnijeg hrišćanskog praznika, za koji se pripremamo strogim sedmonedeljnim postom. Kada i kako se...
Na ovim prostorima neguje se i poštuje tradicija ispijanja rakije uz zdravicu u svim važnim životnim situacijama. Još jedna je tradicija vezana za ovo...