Ekskluzivna pića iz celog sveta |
Brza i sigurna dostava |
Besplatne pošiljke za iznose preko 6.000 rsd |
Ne vršimo dostavu van teritorije Srbije |
Online plaćanje platnim karticama vaše banke |
Sertifikovan sistem upravljanja - HACCP sertifikat |
Ekskluzivna pića iz celog sveta |
Brza i sigurna dostava |
Besplatne pošiljke za iznose preko 6.000 rsd |
Ne vršimo dostavu van teritorije Srbije |
Online plaćanje platnim karticama vaše banke |
Sertifikovan sistem upravljanja - HACCP sertifikat |
Gotovo sav viski proizveden u Indiji pravi se mešanjem alkoholnog pića destilovanog iz fermentisane melase (slično onome što znamo kao rum) sa viskijem od zrna (kukuruz, pšenica, raž ili ječam) ili prethodno mešanim škotskim viskijem. Ovako spravljeno piće ne može se prodati u Evropi kao viski. Najveći brend, Officer's Choice, prodao je neverovatnih 400 miliona boca u 2015. godini!
Da. To je rastuća kategorija indijskog viskija, ali od 2016. godine dostupna su samo tri: Amrut (prvi put viđen u Evropi 2004. godine), Paul John (2012.) i Rampur (novi ove godine).
Da, ali ne može biti označen kao „viski“ i obično se naziva „alkoholnim pićem“. Jedan primer je “8pm”, 18. najprodavaniji viski na svetu u 2015. godini.
Da bi se mogao prodavati kao viski u Evropi, ali i drugde, indijski pojedinačni slad se pravi na isti način kao i škotski viski - od sladenog ječma u Pot Stills (bakrenim kazanima) i odležavanja u bačvama od hrastu najmanje tri godine.
Zbog hladnijih temperatura indijski ječam se gotovo isključivo uzgaja na severu zemlje, uglavnom u blizini granica sa Kinom, Nepalom i Pakistanom. Za južne destilerije (Amrut i Paul John), to znači da ječam mora da se prevozi oko 1.500 milja cestom do destilerija. Treset (za dimljenje ječma) uvozi se direktno iz Škotske.
Da! Propisi o škotskom viskiju dozvoljavaju flaširanje u drugoj zemlji. Indija je jedno od mnogih mesta gde se to događa; na primer, možete pronaći lokalne flaširane primere Teacher's, Vat 69 i Black & White.
Toplota nije toliki problem kao što možda mislite za destilerije. Prosečna najviša temperature leta iznosi 35 °C u Bangaloreu (dom Amruta), 31 °C u Rampuru. Kao vodič, Kentucky bourbon i Tennessee imaju slične temperature.
Nedostatak vlage je verovatno najveća prepreka sa kojom se suočavaju indijski proizvođači viskija iz dva razloga: uzrokuje ubrzanje procesa starenja (oko šest puta, pa je trogodišnji indijski viski po zrelosti sličan 18-godišnjem). Veći je odnos vode u odnosu na alkohol koji ispari (anđeoski udeo), pa raste procenta alkohola tokom sazrevanja.
Jednom rečju – da! Jim Murray je dobio 97 poena za Amrut Fusion viski i titulu trećeg najboljeg viskija na svetu u Whiski Bibliji 2010, što je pomoglo da se podigne svest o viskiju u zemlji.
Indijski viski se pije kao i ostali viski na svetu. Sa ili bez vode ili leda, mešovito ili čista varijanta – kako ko voli.
Ako nikada ranije niste probali indijski viski, Amrut Fusion je odličan viski za početak. Pored sazrevanja viskija u burbon buradima, klima u Indiji obezbeđuje nepogrešiv ukus sa visokim sadržajem alkohola. Viski se flašira nakon samo četiri godine zbog lokalne klime koja generiše stopu isparavanja od oko 12% godišnje i zbog toga čini duže skladištenje neekonomičnim. Destilati se mešaju i sipaju u stare i nove američke hrastove bačve.
Bez obzira da li želite da degustirate viski sa prijateljima ili sami, sa ovim egzotičnim viskijem ćete iznenaditi svoja čula!