BLOG

SVE šTO TREBA DA ZNATE O INDIJSKOM VISKIJU

22.12.2020.

indijski viski

 

Šta je indijski viski?


Gotovo sav viski proizveden u Indiji pravi se mešanjem alkoholnog pića destilovanog iz fermentisane melase (slično onome što znamo kao rum) sa viskijem od zrna (kukuruz, pšenica, raž ili ječam) ili prethodno mešanim škotskim viskijem. Ovako spravljeno piće ne može se prodati u Evropi kao viski. Najveći brend, Officer's Choice, prodao je neverovatnih 400 miliona boca u 2015. godini!


Da li se proizvodi singl malt viski u Indiji?


Da. To je rastuća kategorija indijskog viskija, ali od 2016. godine dostupna su samo tri: Amrut (prvi put viđen u Evropi 2004. godine), Paul John (2012.) i Rampur (novi ove godine).

 

Može li se indijski viski prodavati u Evropi?


Da, ali ne može biti označen kao „viski“ i obično se naziva „alkoholnim pićem“. Jedan primer je “8pm”, 18. najprodavaniji viski na svetu u 2015. godini.

 

Kako se proizvodi singl malt?


Da bi se mogao prodavati kao viski u Evropi, ali i drugde, indijski pojedinačni slad se pravi na isti način kao i škotski viski - od sladenog ječma u Pot Stills (bakrenim kazanima) i odležavanja u bačvama od hrastu najmanje tri godine.

 

Odakle dolazi ječam?


Zbog hladnijih temperatura indijski ječam se gotovo isključivo uzgaja na severu zemlje, uglavnom u blizini granica sa Kinom, Nepalom i Pakistanom. Za južne destilerije (Amrut i Paul John), to znači da ječam mora da se prevozi oko 1.500 milja cestom do destilerija. Treset (za dimljenje ječma) uvozi se direktno iz Škotske.

 

Da li se u Indiji flašira Skotch viski u boci?


Da! Propisi o škotskom viskiju dozvoljavaju flaširanje u drugoj zemlji. Indija je jedno od mnogih mesta gde se to događa; na primer, možete pronaći lokalne flaširane primere Teacher's, Vat 69 i Black & White.

 

Da li je pretoplo za proizvodnju viskija u Indiji?


Toplota nije toliki problem kao što možda mislite za destilerije. Prosečna najviša temperature leta iznosi 35 °C u Bangaloreu (dom Amruta), 31 °C u Rampuru. Kao vodič, Kentucky bourbon i Tennessee imaju slične temperature.

 

Da li je presuvo za proizvodnju viskija u Indiji?


Nedostatak vlage je verovatno najveća prepreka sa kojom se suočavaju indijski proizvođači viskija iz dva razloga: uzrokuje ubrzanje procesa starenja (oko šest puta, pa je trogodišnji indijski viski po zrelosti sličan 18-godišnjem). Veći je odnos vode u odnosu na alkohol koji ispari (anđeoski udeo), pa raste procenta alkohola tokom sazrevanja.

 

Da li je indijski viski dobrog kvaliteta?


Jednom rečju – da! Jim Murray je dobio 97 poena za Amrut Fusion viski i titulu trećeg najboljeg viskija na svetu u Whiski Bibliji 2010, što je pomoglo da se podigne svest o viskiju u zemlji.

 

Kako se pije indijski viski?


Indijski viski se pije kao i ostali viski na svetu. Sa ili bez vode ili leda, mešovito ili čista varijanta – kako ko voli.

 

Koji viski iz Indije preporučujete?


Ako nikada ranije niste probali indijski viski, Amrut Fusion je odličan viski za početak. Pored sazrevanja viskija u burbon buradima, klima u Indiji obezbeđuje nepogrešiv ukus sa visokim sadržajem alkohola. Viski se flašira nakon samo četiri godine zbog lokalne klime koja generiše stopu isparavanja od oko 12% godišnje i zbog toga čini duže skladištenje neekonomičnim. Destilati se mešaju i sipaju u stare i nove američke hrastove bačve.

Bez obzira da li želite da degustirate viski sa prijateljima ili sami, sa ovim egzotičnim viskijem ćete iznenaditi svoja čula!
 

Poslednje sa bloga

Jeger (Jagermeister) – kako se pije, pravi i koristi čuveni liker?

Krenimo od jedne istine- ko god je probao Jeger, nije ostao ravnodušan. Ili se trajno zaljubimo u ovo piće, ili nam nikako ne prija njegova slatka...
pročitaj više

Šta je i kako se pije tekila? Vrste i sve što ste želeli da znate

Poznata u barovima širom planete i sastojak svakog filmskog koktela, tekila je tradicionalno meksičko piće. Bogata istorija ove egzotične zemlje...
pročitaj više

Mamurluk – kako ga ublažiti i šta je dobro za mamurluk?

Alkohol je skoro neizostavan deo raznih društvenih događaja i proslava, ali njegova preterana konzumacija može dovesti do neugodnog mamurluka sutradan.
pročitaj više

Šta se sprema a šta pije za Uskrs i za 1. maj? Spremite se odlično za Uskrs 2024

Samo nekoliko nedelja deli nas od najvećeg i najradosnijeg hrišćanskog praznika, za koji se pripremamo strogim sedmonedeljnim postom. Kada i kako se...
pročitaj više

Od čega se pravi mastika i za šta je dobra ova rakija?

Vrlo dobro znamo da „rakija connecting people“. I zaista je tako. To je čini sasvim posebnom među svim drugim alkoholnim pićima. No, nije svaka...
pročitaj više

Pečenje rakije: Kako se pravi rakija?

Na ovim prostorima neguje se i poštuje tradicija ispijanja rakije uz zdravicu u svim važnim životnim situacijama. Još jedna je tradicija vezana za ovo...
pročitaj više

Čarobna snaga Gorkog lista - Savršen dodatak i uživanje u koktelima

Gorki list potiče iz prirode. Sastoji se od 27 biljaka koje daju prepoznatljiv ukus. Međutim, ako žudite za egzotičnim notama i sastojcima koji dolaze...
pročitaj više

Kako se servira i pije viski?

Viski je mnogo više nego piće koje se pije uz Redbull, i postoji mnogo načina kako se pije viski. Ono ima svoju legendu, svoj istorijat pravljenja, kao i...
pročitaj više

Šta je potrebno za slavu – spisak pića za kupovinu ako slavite, a za poklon ako idete na slavu

Kada se pripremate za slavu ili razmišljate o poklonu za domaćina kada odlazite u goste, važno je napraviti pažljiv odabir pića. Sofisticirana vina i...
pročitaj više

Oktoberfest 2023- najveći festival piva na svetu

Oktoberfest je jedan od najznačajnijih festivala na svetu. Svake godine tradicionalno se održava u Minhenu, i traje od 16 do 18 dana. Obično počinje...
pročitaj više

Gorki list – za šta je lekovit, po čemu se razlikuje od Pelinkovca i zašto ga svi vole?

Gorki list je vrlo popularno i atraktivno piće koje ima čvrste kulturološke veze sa Balkanom. Gorčina koja pleni i miris biljaka koji podseća na...
pročitaj više

Koji je najbolji viski za poklon?

Važno je, pre samih predloga, napomenuti jedno- niti ima lošeg viskija, niti bilo koje vrste viskija mogu biti loš poklon. Vekovna tradicija proizvodnje...
pročitaj više