BLOG

TEKILA DON JULIO – PRVA LUKSUZNA TEKILA NA SVETU

15.03.2022.

tekila-don-juan

 

Tekilu Don Julio mnogi smatraju prvim svetskim brendom luksuzne tekile. Osnivač brenda, Don Julio Gonzalez-Frausto Estrada, počeo je da se bavi njenom proizvodnjom još u ranoj mladosti. Nezadovoljan kvalitetom komercijalno dostupnih destilata od agave, koji su se tada prodavali, Don Julio je eksperimentisao u destilaciji i tokom celokupnog proizvodnog procesa tekile. Ideja mu je bila da dođe do savršenog recepta.

 

Otvaranje destilerije

 

Kako je bio na putu da stvori najbolju tekilu, logično je bilo da napravi i svoju destileriju, ali za to nije imao sredstava. Tada dolazi na ideju da pozajmi novac i otvori svoju destileriju. Nakon dobijanja pozajmice od lokalnog biznismena, Don Julio osniva svoju prvu destileriju 1942. godine, u gradu Atotonico El Alto, u državi Jalisko.

 

Don Julio Gonzalez-Frausto Estrada je tada imao samo 17 godina. Želeći da napravi revoluciju u industriji tekile, Don Julio je jasno definisao svoje prioritete – kvalitet je uvek bio važniji od kvantiteta.

 

Ideja je bila da se napravi proizvod koji ima specifičnu aromu i izgled kako bi se jasno izdvajao od konkurencije. Na taj način je Don Julio je želeo da oko sebe okupi lojalan krug kupaca.

 

Tekila Don Juan pravi se od plave agave

 

Da bi to postigao, prvo i najvažije je bilo da smisli nov način sađenja plavih agava. Njegova ideja je bila da posadi plave agave, od kojih se pravi 100 odsto čista tekila, na lokaciji od koje se očekivalo da daje kvalitetniju biljku. Za ovo je bilo potrebno kreirati nova polja i nove zasade, te potpuno druge obrasce sađenja. Ideja je bila da se sposobnost svake biljke proširi do apsolutnog maksimuma, što bi dovelo do kvalitetnije biljke, a samim tim i najbolje sirovine.

Don Julio je uspeo u svom naumu i kao krajnji rezultat postigao da plave agave na njegovim zasadima sedam do deset godina ranije daju spremnu biljku za destilaciju, što dodatno utiče na pojačan ukus tekile. Takve agave, kada dostignu odgovarajuću veličinu, kuvaju se 72 sata pre nego što budu odobrene za dalju obradu.

 

Flaširanje tekile u malim bocama

 

Budući da je po svemu želeo da se izdvaja, Gonzales je osmislio i drugačiji izgled flaša svoje tekile. Don Julio je umesto da sledi tradiciju svoje generacije i da samo flašira ovu najbolju tekilu u velike visoke boce, više je voleo da koristi male boce, i to samo iz jednog razloga – mala flaša na stolu omogućava da bolje vidimo svog sagovornika ili partnera u restoranu.

Danas, tekila Don Julio je u vlasništvu grupe Diageo i osmi po redu najveći brend tekile u Sjedinjenim Državama i jedanaesti u Meksiku. Ova tekila nagrađena je dvostrukom zlatnom medaljom 2008. i 2011. godine, te srebrnom medaljom 2012. godine, na Svetskom takmičenju alkoholnih pića u San Francisku, zbog čega možemo reći da je ovo najbolja tekila.
 

Poslednje sa bloga

Kako se pravi kuvano vino? Recept za najbolji zimski napitak

Kuvano vino je jedan od najpoznatijih zimskih napitaka, savršen za hladne dane i praznične večeri. Njegova bogata aroma, puna začina i voćnih nota...
pročitaj više

Jeger (Jagermeister) – kako se pije, pravi i koristi čuveni liker?

Krenimo od jedne istine- ko god je probao Jeger, nije ostao ravnodušan. Ili se trajno zaljubimo u ovo piće, ili nam nikako ne prija njegova slatka...
pročitaj više

Šta je i kako se pije tekila? Vrste i sve što ste želeli da znate

Poznata u barovima širom planete i sastojak svakog filmskog koktela, tekila je tradicionalno meksičko piće. Bogata istorija ove egzotične zemlje...
pročitaj više

Mamurluk – kako ga ublažiti i šta je dobro za mamurluk?

Alkohol je skoro neizostavan deo raznih društvenih događaja i proslava, ali njegova preterana konzumacija može dovesti do neugodnog mamurluka sutradan.
pročitaj više

Šta se sprema a šta pije za Uskrs i za 1. maj? Spremite se odlično za Uskrs 2024

Samo nekoliko nedelja deli nas od najvećeg i najradosnijeg hrišćanskog praznika, za koji se pripremamo strogim sedmonedeljnim postom. Kada i kako se...
pročitaj više

Od čega se pravi mastika i za šta je dobra ova rakija?

Vrlo dobro znamo da „rakija connecting people“. I zaista je tako. To je čini sasvim posebnom među svim drugim alkoholnim pićima. No, nije svaka...
pročitaj više

Pečenje rakije: Kako se pravi rakija?

Na ovim prostorima neguje se i poštuje tradicija ispijanja rakije uz zdravicu u svim važnim životnim situacijama. Još jedna je tradicija vezana za ovo...
pročitaj više

Čarobna snaga Gorkog lista - Savršen dodatak i uživanje u koktelima

Gorki list potiče iz prirode. Sastoji se od 27 biljaka koje daju prepoznatljiv ukus. Međutim, ako žudite za egzotičnim notama i sastojcima koji dolaze...
pročitaj više

Kako se servira i pije viski?

Viski je mnogo više nego piće koje se pije uz Redbull, i postoji mnogo načina kako se pije viski. Ono ima svoju legendu, svoj istorijat pravljenja, kao i...
pročitaj više

Šta je potrebno za slavu – spisak pića za kupovinu ako slavite, a za poklon ako idete na slavu

Kada se pripremate za slavu ili razmišljate o poklonu za domaćina kada odlazite u goste, važno je napraviti pažljiv odabir pića. Sofisticirana vina i...
pročitaj više

Oktoberfest 2023- najveći festival piva na svetu

Oktoberfest je jedan od najznačajnijih festivala na svetu. Svake godine tradicionalno se održava u Minhenu, i traje od 16 do 18 dana. Obično počinje...
pročitaj više

Gorki list – za šta je lekovit, po čemu se razlikuje od Pelinkovca i zašto ga svi vole?

Gorki list je vrlo popularno i atraktivno piće koje ima čvrste kulturološke veze sa Balkanom. Gorčina koja pleni i miris biljaka koji podseća na...
pročitaj više