BLOG

TEKILA HERRADURA - PREMIUM TEKILA

28.03.2022.

tekila-herradura

 

Casa Herradura osnovao je Felisijano Romo, u dolini Amatitan, u planinskom lancu Sijera Madre. Tražeći odgovarajuće mesto da napravi savršenu tekilu, primetio je odsjaj potkovice u dolini Amatitan i to shvatio kao znak sreće. Tako je i nastao naziv, ali i brend Tekila Herradura!

 

Iako se danas savremena destilerija nalazi u blizini stare, ona nekadašnja je i dalje atrakcija za turiste. U okviru destilerije postoji mogućnost vožnje Tekila vozom, koji podrazumeva obilazak destilerije – stare i nove, uz degustaciju iste.


Na našem sajtu možete naći i tekilu Herradura.


Brend tekila Herradura

 

Brend Herradura osnovan je 1870. godine u Haciendi San Jose del Refugio, koja je jedna od poslednjih autentičnih meksičkih hacijendi iz 18. i 19. veka. Kao poput ostalih, karakteristična je po zemljištu, ali i objektima za življenje i smeštaj radnika. Pored smeštaja i glavne zgrade, hacijenda ima i svoju kapelu. Stara fabrika podseća na tradicionalno poljoprivredno gazdinstvo, a u toku modernizacije, ona je redovno održavana, ali i obnavljana uz prilagođavanje savremenim tehnologijama.

 

Izgled destilerije

 

U okviru stare fabrike, nalazi se i ručno izrađena peć od gline, koja je bila u upotrebi skoro ceo vek. Ove tradicionalne peći bile su idealne za kuvanje agave, jer su izvlačile sve aromatične note ove biljke putem pravilnog zagrevanja, a to je rezultiralo da tekila tokom destilacije dobije savršen ukus, a kasnije i više košta.

Još jedan raritet ove destilerije je i kamen za mlevenje – Tahona, koji je napravljen od komada vulkanske stene. Tahona je gnječila kuvane agave, istiskujući sok iz biljke za proces fermentacije. U prvih 100 godina proizvodnje, u ovoj destileriji je svež sok agave sakupljan i mešan u velikim rezervoarima za fermentaciju, sa vodom koja se crpela iz podzemnih akvadukta. Stari bakarni sud za destilaciju, podseća da je Casa Herradura oduvek, odnosno od svog osnivanja, posvećena proizvodnji najfinijih i najautentičnijih tekila.

 

devojke-piju-tekilu

 

Od čega se pravi tekila Herradura?

 

Tekila Herradura pravi se isključivo od blue weber agave. Ove posebne plave agave su posađene na njihovim istorijskim posedima, na kojima su oduvek gajene. Vulkanska nizija Amatitan je odlična za uzgoj plave agave, jer plodno tlo pruža biljkama kompleksnu i zeljastu aromu. Interesantno je da su sve biljke potomci prvih useva hacijende i ne menjaju se, jer imaju vrlo specifičnu aromu.

 

Proces sazrevanja tekile

 

Inače, svaka serija proizvedene tekile Herradura se više puta testira, te verifikuje od strane stručnjaka za tekilu. Nakon toga se odlaže na odležavanje i sazrevanje u bačvama. Sazrevanje tekile se odvija u buretu i traje između četrdeset pet dana i četrdeset devet meseci. Za odležavanje se koriste bačve od zapaljenog američkog belog hrasta. Valja istaći da je Casa Herradura jedini proizvođač tekile na svetu, koji pravi sopstvene bačve i jedini koji se bavi proizvodnjom tekile iznad industrijskih standarda, što doprinosi optimizovanju nota ukusa.

Nakon flaširanja, poznata Herradura potkovica se pažljivo ručno nanosi na svaku bocu i detaljno pregleda nakon toga. Do 2006. godine Casa Herradura je pripadala Grupo Industrial Herradura S.A de C.V. Međutim, danas je kompanija u vlasništvu Brown Forman Corporation, koja je poznata po tome što je tekilu učinila međunarodno poznatom.


Tekila Herradura – cena

 

Kad je u pitanju herradura tekila, cena je u skladu sa njenim kvalitetom, tako da ćete nakon njene kupovine uživati pri svakom gutljaju ovog pića.

Na našem sajtu ćete naći dve vrste, tako da vam u nastavku ističemo bi vas tačno koštale:

Reposado tekila Herradura, cena – 4.753.30 din
Blanco tekila Herradura, cena – 4.312.30 din

Poslednje sa bloga

Šta pokloniti za 8. Mart?

Bliži nam se 8. mart – dan koji je poseban za mnoge pripadnice širom naše planete. I to s razlogom. Osvojena je važna stepenica u borbi za ljudska...
pročitaj više

Koji je najbolji poklon za Dan zaljubljenih 2025?

Stigao je februar, a uskoro se bliži i datum koji je posebno važan svim parovima - Dan zaljubljenih. Ovaj praznik ljubavi idealan je da svom partneru...
pročitaj više

Šta je Prosecco, kako se servira i kako se pije?

Prosecco je italijansko penušavo vino koje se u 85% pravi od Glera sorte grožđa. Možda nije šampanjac, ali nosi sličnu magiju.
pročitaj više

Koje piće se nosi na rođenje deteta?

Rođenje deteta je jedan od najvažnijih i najradosnijih događaja u životu svake porodice i kao i mnogi drugi posebni trenuci, obeležava se darovima i...
pročitaj više

Kako se pravi škotski viski, koje vrste postoje i zašto je ovo piće tako posebno?

U potrazi ste za savršenim pićem koje je stvoreno za posebne trenutke i za uživanje u svakom gutljaju? Za pićem koje će probuditi sva čula i koje...
pročitaj više

Kako se pravi kuvano vino? Recept za najbolji zimski napitak

Kuvano vino je jedan od najpoznatijih zimskih napitaka, savršen za hladne dane i praznične večeri. Njegova bogata aroma, puna začina i voćnih nota...
pročitaj više

Jeger (Jagermeister) – kako se pije, pravi i koristi čuveni liker?

Krenimo od jedne istine- ko god je probao Jeger, nije ostao ravnodušan. Ili se trajno zaljubimo u ovo piće, ili nam nikako ne prija njegova slatka...
pročitaj više

Šta je i kako se pije tekila? Vrste i sve što ste želeli da znate

Poznata u barovima širom planete i sastojak svakog filmskog koktela, tekila je tradicionalno meksičko piće. Bogata istorija ove egzotične zemlje...
pročitaj više

Mamurluk – kako ga ublažiti i šta je dobro za mamurluk?

Alkohol je skoro neizostavan deo raznih društvenih događaja i proslava, ali njegova preterana konzumacija može dovesti do neugodnog mamurluka sutradan.
pročitaj više

Šta se sprema a šta pije za Uskrs i za 1. maj? Spremite se odlično za Uskrs 2024

Samo nekoliko nedelja deli nas od najvećeg i najradosnijeg hrišćanskog praznika, za koji se pripremamo strogim sedmonedeljnim postom. Kada i kako se...
pročitaj više

Od čega se pravi mastika i za šta je dobra ova rakija?

Vrlo dobro znamo da „rakija connecting people“. I zaista je tako. To je čini sasvim posebnom među svim drugim alkoholnim pićima. No, nije svaka...
pročitaj više

Pečenje rakije: Kako se pravi rakija?

Na ovim prostorima neguje se i poštuje tradicija ispijanja rakije uz zdravicu u svim važnim životnim situacijama. Još jedna je tradicija vezana za ovo...
pročitaj više