Kada spomenemo žestoka pića, često se setimo čuvenih replika iz filmova. Mnogo je priča vezanih za žestinu raznovrsnih ukusa i mirisa. Verovatno su mnogi prvu čašicu alkohola popili već u srednjoškolskim danima a neki i kasnije, ali svakako je dobro poznavati osnove alkoholnih pića.
Šta su žestoka pića, koje vrste žestokih alkoholnih pića postoje i po čemu se razlikuju – pročitajte u nastavku.
Vrste alkoholnih pića
Jedan bilion dolara. Toliko je industija alkoholnih pića prihodovala u 2018. godini, a pitanje je kolika je to tačno brojka u 2022. godini. Gotovo ceo svet uživa, opušta se, slavi i tuguje uz neku vrstu alkohola.
U jednom istraživanju iz 2016. godine o konzumaciji alkohola širom sveta, mereno je koliko litara alkohola popiju osobe starije od 16 godina. U Evropi najviše alkohola konzumiraju Francuzi, Nemci i Česi (14-16 litara), a najmanje Ukrajinci i Španci (6-8 litara). Srbija je svrstana u grupu zemalja u kojoj se alkohol poprilično konzumira (10-12 litara).
Alkoholna pića razlikuju se po načinu proizvodnje, sirovinama koje se koriste i količini šećera, što uzrokuje i različite količine odnosno procente etil-alkohola.
Dva osnovna načina proizvodnje su:
• Fermentacija;
• Destilacija.
Fermentacija je biohemijski proces u kom se šećeri pretvaraju u etanol i ugljen-dioksid kao nusproizvod. Ovaj pojam poznat je i kao vrenje, najčešće vrenje komine od različitih vrsta voća. Ovim postupkom nastaje pivo, vino i neke rakije.
Žestoka pića nastaju postupkom destilacije.
Žestoka pića
Žestokim pićima nazivaju se pića koja nastaju procesom destilacije i imaju procenat alkohola veći od 15%.
Destilacija, posmatrano generalno, je proces koji uključuje pretvaranje tečnosti u paru koja se potom kondenzuje nazad u tečni oblik. Najjednostavniji primer na kom se može razumeti postupak destilacije je kada se para iz čajnika taloži kao kapi destilovane vode na hladnoj površini. Destilacija se koristi za odvajanje tečnosti od neisparljivih čvrstih materija, kao što je slučaj kod odvajanja alkoholnih tečnosti od fermentisanih materijala.
Proizvodnja i prodaja alkoholnih pića uređena je zakonima koji se razlikuju u različitim delovima sveta.
Alkoholna pića sa umerenim sadržajem alkohola (manje od 15%) i žestoka pića (sa sadržajem alkohola od 15% ili više) mogu se prodavati samo osobama koje imaju 18 ili više godina.
Viski
Viski je destilovano alkoholno piće koje se proizvodi od raznih žitarica, uključujući ječam, kukuruz, raž i pšenicu. Destiluje se širom sveta: u Irskoj, Škotskoj, Sjedinjenim Državama, Kanadi i Japanu. Postoje različiti stilovi viskija, a neke zemlje imaju jasne propise o tome kako se proizvodi.
Bilo da se radi o irskom viskiju, viskiju burbonu ili kanadskom viskiju, to je jedno od najpopularnijih pića na svetu i koristi se u brojnim receptima za koktele. Iznenađujuće, ljudi koji piju u Indiji, konzumiraju najviše viskija iako se njihov viski retko izvozi.
Tehnike destilacije viskija doneli su monasi u Irsku i Škotsku negde između 1100. i 1300. godine. Pošto se vino tamo nije lako proizvodilo, ječmeno pivo je destilovano u liker koji je postao viski. Proizvodnja destilovanih alkoholnih pića bila je ograničena na apoteke i manastire do kasnog 15. veka. Viski je potom stigao do Severne Amerike sa irskim i škotskim imigrantima, a proširio se i širom sveta.
Chivas Regal
Chivas Regal je škotski viski, veoma popularan širom sveta. Odlikuje ga zlatna boja, opojne arome citrusnog voća, pomorandže i breskve uz primese nota marcipana i lešnika.
Kada je reč o najkvalitetnijim viskijima na tržištu, obično je svima prva asocijacija Chivas regal. Cena ovog vrhunskog alkoholnog pića se kreće od 3.000 i 5.000 dinara. Bilo da idete na sastanak poslovnog karaktera, ili kod najbližeg prijatelja na slavlje, Chivas Regal je premium piće sa kojim nikada nećete pogrešiti.
Najveći izbor vrhunskih akloholnih pića možete pogledati OVDE.
Stigao je februar, a uskoro se bliži i datum koji je posebno važan svim parovima - Dan zaljubljenih. Ovaj praznik ljubavi idealan je da svom partneru...
Rođenje deteta je jedan od najvažnijih i najradosnijih događaja u životu svake porodice i kao i mnogi drugi posebni trenuci, obeležava se darovima i...
Alkohol je skoro neizostavan deo raznih društvenih događaja i proslava, ali njegova preterana konzumacija može dovesti do neugodnog mamurluka sutradan.
Samo nekoliko nedelja deli nas od najvećeg i najradosnijeg hrišćanskog praznika, za koji se pripremamo strogim sedmonedeljnim postom. Kada i kako se...
Na ovim prostorima neguje se i poštuje tradicija ispijanja rakije uz zdravicu u svim važnim životnim situacijama. Još jedna je tradicija vezana za ovo...