Rakija Đjedova od jabuke se pravi prema receptima koji se prenose s generacije na generaciju. Ovaj naziv, "đedova", označava da je rakija pravljen po starim porodičnim receptima, a "od jabuke" jasno ukazuje na to da je osnovni sastojak rakije — jabuka. Rakija od jabuke se pravi fermentacijom i destilacijom zrelih jabuka, što joj daje blag voćni ukus. Obično se pravi u manjim količinama, sa puno pažnje i ljubavi prema tradiciji. Ova rakija je izuzetno kvalitetna, sa dubokim, bogatim ukusom, naročito jer stari u drvenim buradima. Rakija može odmah biti gotova, ali tradicionalno se stavlja u drvene bačve kako bi dobila specifičan miris i bogatiji ukus. Starenje može trajati nekoliko meseci, pa čak i godine, kako bi rakija postala mekša i aromatičnija.
 |
Stil: |
Rakija od jabuke |
 |
Izgled: |
Đedova rakija od jabuke je prozirna I bistre boje |
 |
Miris: |
Rakija Đedova od jabuke ima voćni, blag ukus s naglašenim okusom jabuka. Može biti sveža i voćna, sa blagim kiselkastim tonovima ako su jabuke bile kisele, ili slatka, ako su korišćene slađe sorte. |
 |
Ukus: |
Rakija Đedova od jabuke ima voćni, blag ukus s naglašenim okusom jabuka. Može biti sveža i voćna, sa blagim kiselkastim tonovima ako su jabuke bile kisele, ili slatka, ako su korišćene slađe sorte.Ako je rakija stajala u drvenim buradima, može imati suptilan drvenasti i blago dimljeni ukus, uz dodatak vanile ili orašastih nota |
 |
Nacin serviranja: |
Samo čista rakija. Rakija Đedova od jabuke se najčešće pije čista, bez mešanja s drugim alkoholima.Zbog svoje visoke koncentracije alkohola (obično oko 40- 50%), rakija se pije u malim količinama — obično samo nekoliko gutljaja. |