Kao što je šljiva najlepše drvo iz porodice ruža tako je i JELIČKI DUKAT najmirisnija ruža među STARIM SRPSKIM rakijama. JELIČKI DUKAT je stara srpska šljivova prepečenica koja je u hrastovim buradima odležala 12 godina. Dobijena od najkvalitetnijih sorti šljiva sa voćnjaka porodice Prodanović iz sela Pridvorica, na istočnim padinama planine Jelice kod Čačka. JELIČKI DUKAT se čuva u podrumima porodice Prodanović gde optimalna temperatura i vlažnost daju najbolje uslove za sazrevanje rakije. Hrastova burad, najčešće zapremine 500 litara, u kojima rakija odležava godinama, zaslužna su za formiranje specifične arome i ukusnih svojstava ovog pića.
|
Stil: |
Rakija od šljive - šljivovica |
|
Izgled: |
Boje ćilibara |
|
Miris: |
Blagi miris šljive i hrasta a zatim cvetne i voćne note |
|
Ukus: |
Zaokruženog je ukusa u kome dominiraju tonovi hrasta, ali uz baršunasto prisustvo šljive. Livade i šume koje okružuju voćnjak unose još i lepršave cvetne tonove. Stara hrastova burad u kojima DUKAT sazreva 12 godina, učinila su ga bližim konjaku nego rakiji |
|
Način serviranja: |
Predlažemo da ga služite u širokim "konjak" čašama na tempetaruri od 17°C do 20°C. Tada će njegov miris i ukus maksimalno doći do izražaja. Izazov je poslužiti i hladan DUKAT na 5°C a onda pratiti oslobađanje mirisa uz zagrevanje čaše toplotom dlana. |