STOMAKLIJA – LEK ZA DUŠU I TELO,ako je Stomaklija spadala u mešane rakije, udeo Šljivovice nikada nije bio ispod 95% destilata. Ostalih 5% su bili destilati od drugog voća. Da bi se dobila ova travarica rađena je hladna maceracija 12 lekovitih trava. Receptura je tajna, ali se zna da se koristila lincura, nana, pelin, hajdučka i vranilova trava. Odatle i izraz da je Stomaklija lek za dušu i telo. Izvozi se svuda po svetu i mnogim starijim generacijama budi nostalgična sećanja, dok se mladi naraštaji upoznaju sa blagom Srbije.
|
Izgled: |
Boja Stomaklija rakije je bistra i svetlo zlatna |
|
Miris: |
Ima miris koji je voćni i prijatan, sa naglašenim aromama voća od kojeg je napravljena. |
|
Ukus: |
Stomaklija rakija ima bogat, ali blag ukus, često sa voćnim notama koje se mogu promeniti u zavisnosti od vrste voća koje se koristi u njenoj proizvodnji.Obično je blaža od drugih vrsta rakija, poput šljivovice rakije, izbalansirana, sa aromama šljive i hrasta. |
|
Nacin serviranja: |
Pije se kao aperitiv, ali i kao odličan pratilac dobrih zalogaja. |