Ostrvo Martinik na Malim Antilima je francuska prekomorska kolonija. Tu se već godinama gaji šećerna trska koja se uglavnom koristi za proizvodnju karipskog zlata - ruma ! Većina ostalih rumova se proizvodi od melase (tamni, smeđe-crni ostatak proizvodnje šećera).
Sve vrste "Rhum Agricole" su napravljeni od svežeg soka šećerne trske. Svake godine se na Martiniku ubere oko 100.000 tona šećerne trske. Šećerna trska se seče na komade i cedi. Prvi sok a koji se prvi i fermentira se zove „Vesou“ i koristi se za izradu ruma. Rezultat fermentacije, je jedna vrsta vina sa sadržajem alkohola od najviše 5%, i u procesu kontinualne destilacije dovodi do alkohola od 60 do 70%. Inače, ostaci ceđene šećernog trska, tzv „bagaza“, koriste se za zagrevanje peći za destilaciju. Svako godište Dillon Rum ima uvek drugačiji ukus zato što šećerna trska ima različit sadržaj šećera svake godine. Rum ima kompleksan i svestran karakter.
 |
Stil: |
Rhum Agricole |
 |
Izgled: |
Žuto-zlatne boje |
 |
Miris: |
Šećerne trske, karamele i hrastovine |
 |
Ukus: |
Kompleksan, bogat, note čokolade, pečeni orasi i vanila |
 |
Način serviranja: |
Zreli tamni rum najbolje se služi na sobnoj temperaturi u čaši od konjaka ili u čaši u obliku tulipana. |