Punt e Mes je italijanski biter iz Torina i gorkog je ukusa sa blagom slatkoćom. Istorija ovog pića seže još od 1870. godine. Pijemontsko ime Punt e Mes na engleskom znači „jedan i po bod”, i prema priči, odnosi se na njegov ukus: jedan bod slatkog i pola gorkog. Kažu da je berzanski posrednik naručio piće sačinjeno od jednog dela vermuta i pola dela likera od kinoe u Carpano Vinariji. Kasnije se među redovnim kupcima ustalio običaj da naručuju Punt e Mes kombinacijom dva pokreta: palac ispružen nagore, praćen ravnim pokretom ravne ruke u vazduhu. Sastojci za ovaj aperitiv su italijanska vina i preko 50 različitih začina i bilja. Ukrašen kriškom narandže ili parčetom narandže, Carpano Punt e Mes je pogodan aperitiv za mnoga italijanska jela. U dugim pićima i koktelima kao što su Negroni ili Menhetn može se vrlo prikladno koristiti kao zamena za Vermut Rosso.
 |
Stil: |
Vermut |
 |
Izgled: |
Punt e Mes ima zlatnu, narandžastu boju |
 |
Miris: |
Aromu začinskog bilja sa primesama karamela i karanfilića |
 |
Ukus: |
Blagog ukusa, uz karakterističan akcenat kore pomorandže |
 |
Način serviranja: |
Vermut Punt E Mes najbolje je servirati ohlađen, sa ledom, u širokoj čaši za vino ili čaši za koktel. Može se servirati i uz krišku narandže ili limuna, a savršeno se slaže sa maslinama ili komadićima čokolade. |