Aberfeldy 12 godina pripada grupi singl malt viskija pravi je predstavnik ove vrste. Da bi viski bio nazvan "single malt viski", on mora ispunjavati dva osnovna uslova. Prvo - da potiče samo iz jedne destilerije. Ako se koriste viskiji iz različitih destilerija, govori se o mešavini viskija. Drugo - mora se koristiti samo sušeni ječam.
Proces sazrevanja traje najmanje 10 godina a često i mnogo duže. U proizvodnji viskija, Škoti imaju slične standarde kvaliteta kao i Nemci kada proizvode pivo. Shodno tome, škotski viski uživa svetsku reputaciju kao i nemačko pivo !
 |
Stil: |
Single Malt Whisky - Viski |
 |
Izgled: |
Boje ćilibara |
 |
Miris: |
Blago zadimljen miris koji podseća na tamjan. Osete se tragovi ananasa, žitarica i tosta |
 |
Ukus: |
Ukus je aromatičan i delimično podseća na liker. Ukus citrusnog voća se jasno oseća |
 |
Tip bureta: |
Hrastove bačve |
 |
Način serviranja: |
Najbolje je poslužiti u tradicionalnoj čaši viskija, čist ili sa malo vode. |