Balvenie Port Wood je viski star 21 godnu i vrlo je poseban za sve ljubitelje viskija. Njegov elegantan ukus slatkoće, slada, vanile i port vina daje viskiju topao i mekan karakter. Ovaj viski se smatra vrhuncem destilerije Balvenie. Na međunarodnoj sceni viskija, veoma je popularan i dobitnik je zlatne medalje na IWSC 2010 (Međunarodno takmičenje vina i alkoholnih pića). Pored toga, bio je „Najbolji u klasi“, odnosno najbolji proizvod u svojoj klasi singl malt viskija do 21 godine starosti. Svojim potpisom David Stewart garantuje za izvanredan kvalitet 21-godišnjeg Balvenie Port Wood-a. Smatra se najiskusnijim “Malt Master-om” u celoj Škotskoj. Vrhunski stručnjak za viski bira izvrsne bačve koje viskiju daju njegov jedinstveni karakter. Viski Balvenie Port Wood sazreva ukupno 21 godinu. Najduže vreme provede u burbon bačvi. Na kraju, destilat se puni u 30-godišnjim bivšim buradima od port vina, koje imaju izduženi oblik i kapacitet od 500 - 650 litara. Bačve od port vina se koriste 30 godina tako da se na drvetu bačve pojave jedinstvene arome i boja. Destilat koji se onda puni u te bacve primi finei slatke arome kroz pore drveta. Viski Balvenie Port Wood može se nazvati škotskim vrhunskim viskijem.
 |
Stil: |
Single Malt Whisky |
 |
Izgled: |
Boja tamnog zlata |
 |
Miris: |
Medena slatkoća, praćena zrelim plodovima i suptilnim dimom. Zaokružen aromama vanile, oraha i hrasta |
 |
Ukus: |
Svilenkast, kremast ukus slada na jeziku.Slatkoća meda, pomorandže i note vanile očigledne su u velikim aromantičnim portofoliju ovog viskija |
 |
Tip bureta: |
Viski Balvenie Port Wood sazreva ukupno 21 godinu. Najduže vreme provede u burbon bačvi. Na kraju destilat se puni u 30-godišbnjim bivšim buradima od port vina |
 |
Način serviranja: |
Treba ga piti u „čistoj“ varijanti i blago razblažiti sa nekoliko kapi vode. Voda mu daje malo širi ukusom a arome intenzivnije dolaze do izražaja |