Benromach je mala destilerija u Speyside-u, koja je od 1193 godine u vlasništvu kompanije Gordon i MacPhail i koja proizvodi godišnje samo oko 500.000 litara viskija. Viski Benromach 80% sazreva u burbon buradima, a 20% u velikim Sherry-Hogshead hrastovim buradim sa približno 250 litara (tipičnim za Škotsku i njene destilerije). Za sam “finish” tj. zadnju godinu dana sazreva u bačvama od šerija Oloroso. Benromach 10 godina savršen je primer perfektnog Speyside viskija - kompleksan i višeslojan, uravnotežen i veoma prijatan koji svojim aromama stvara pravu čaroliju pa zaslužuje vašu pažnju!
 |
Stil: |
Single Malt Whisky |
 |
Izgled: |
Boja poliranog zlata |
 |
Miris: |
Oseti se vanilija, a zatim se širi miris slada. Onda ide miris žita i fini, blago kiseli miris kivija i zelenih jabuka. Šeri jasno dominira i na kraju suptilne note dima i slanoće morskog vetra |
 |
Ukus: |
Zrnasti, sladni ukusi su veoma prisutni. Takođe složen ukus i malo voćan. Na kraju izražene pržene arome: ima ukus hrskavog tosta |
 |
Tip bureta: |
Sazreva 80% u burbon buradima, 20% u velikim Sherry-Hogshead (hrastovo bure sa približno 250 litara, što je tipično za Škotsku i njene destilerije). |
 |
Način serviranja: |
Najbolji je za konzumaciju u čistom obliku ili s kapljicom vode. |