Rakija, toliko poznata i omiljena širom Balkana, predstavlja srce i dušu mnogih domaćih slavlja i okupljanja. Rakija je mnogo više od pića. Ona je simbol gostoprimstva, zajedništva i nacionalnog ponosa. Bilo da se deli među prijateljima i porodicom na proslavama i veseljima, ili nudi gostima kao gest dobrodošlice, rakija povezuje ljude, stvarajući neraskidive veze i uspomene koje se pamte.
U nastavku vam predstavljamo nekoliko najpoznatijih vrsta rakija koje možete pronaći u Calix prodavnici pića.
Distribucija i prodaja najkvalitetnijih rakija u Calix prodavnici
Calix ponosno nudi najkvalitetnije rakije, donoseći vam autentično iskustvo srpskog duha u boci. Sa pažljivo odabranim brendovima i vrhunskih proizvođača, Calix je destinacija za sve ljubitelje dobrog ukusa i tradicije. Rakija od različitih sorti dunje, šljiva, kruške, loze, čini samo deo bogate ponude.
Viljamovka rakija
Rakija od kruške vuče svoje korene iz ruralnih područja Balkana, gde je kultura rakije duboko ukorenjena. Kruške sorte viljamovka, koje se koristi kao osnovni sastojak, biraju se pažljivo, i to obično u periodu kasne jeseni, kada dostignu svoju punu zrelost i slast.
Nakon berbe, kruške se fermentišu, a zatim destilišu kako bi se dobila rakija visokog kvaliteta. Proces destilacije je ključan za postizanje izvanrednog ukusa i čistoće viljamovke. Nakon destilacije, rakija obično odležava u hrastovim buradima, što dodatno doprinosi njenom kompleksnom ukusu.
Viljamovka se često poslužuje kao aperitiv ili digestiv, a preporuka je da se pije lagano, kako bi se potpuno doživela njena složenost i harmonija ukusa.
Rakija od dunje
Dunja svojim zlatnožutim plodom i intenzivnim mirisom predstavlja srce ovog pića. Odabir savršeno zrelih dunja, sazrelih pod suncem i kišom, ključan je korak u stvaranju visokokvalitetne rakije od dunje.
Tajna dobre dunjevače leži u veštini destilisanja koja kombinuje tradicionalne metode sa modernom tehnologijom, kako bi se postigao savršeni balans između voćne slatkoće i snage alkohola.
Uz svoj karakterističan miris, dunjevača oduševljava nepce kompleksnim spektrom aroma. Od prvog gutljaja oseća se toplina koja prelazi u slatkoću i voćne note, a zatim se postepeno razvija u dugotrajnu i prijatnu završnicu. Ovo piće često se opisuje kao živahno i osvežavajuće, sa naglašenim voćnim tonovima koji se savršeno uklapaju sa tradicionalnim balkanskim jelima.
Rakija od šljive
Šljivovica, kraljica rakija, često se smatra ne samo nacionalnim pićem u mnogim zemljama Balkana, već i simbolom tradicije i gostoprimstva. Ovo piće, koje datira stotinama godina unazad, ima bogatu istoriju i duboke korene u kulturi mnogih naroda.
Šljivovica se proizvodi destilacijom fermentisanog soka šljive. Proces proizvodnje može varirati u zavisnosti od tradicije i lokalnih običaja, ali suština ostaje ista. Najvažniji sastojak je naravno šljiva, ubrana u određenoj fazi zrelosti, kako bi se postigao savršen balans slatkoće i kiselosti.
Nakon berbe, šljive se drobe ili melju, a zatim fermentišu kako bi se oslobodili šećeri i stvorio alkohol. Fermentisani sok se potom destiluje, obično u tradicionalnim bakarnim kazanima, što doprinosi bogatstvu ukusa i kompleksnosti pića.
Ono zbog čega je rakija od šljive tako posebna jeste njena raznolikost ukusa. Od slatkastih i voćnih aroma, do kompleksnih i začinjenih nota, svaka boca šljivovice nosi sa sobom jedinstvenu priču o zemlji porekla, klimi, sorti šljiva i tehnici proizvodnje.
Rakija od kajsije
Kajsijevača, blistava tečnost sa živopisnom istorijom, izdvaja se kao nezaobilazan deo srpske kulturne baštine. Sa svojom jedinstvenom mešavinom slatkog voća i oštrog alkohola, kajsijevača je simbol gostoprimstva, tradicije i života.
Ključni sastojak je kajsija, čija se slatkoća savršeno uklapa sa oštrim i karakterističnim ukusom alkohola, stvarajući primamljivi balans. Bez obzira da li je pijete na proslavi ili kao deo opuštajućih trenutaka kod kuće, kajsijevača će sigurno probuditi vaša čula na najlepši način.
Rakija od loze
Rakija od loze, poznata i kao lozovača ili lozova rakija, predstavlja autentičan dragulj Balkana. Svojom bogatom istorijom i dubokim korenima u tradiciji, ovo žestoko alkoholno piće predstavlja esenciju lokalne kulture i nasleđa.
Jedno od najčarobnijih svojstava lozovače je njena raznolikost ukusa. Od voćnih i cvetnih aroma do zemljanih tonova, ova rakija nudi širok spektar ukusa za sva nepca.
Izaberite rakiju od vaših omiljenih proizvođača
Bilo da preferirate tradicionalne ili modernije pristupe u proizvodnji rakija, Calix vam pruža širok izbor koji će zadovoljiti svačiji ukus i preferencije. Predstavljamo poznate brendove i destilerije koje čine samo deo naše bogate ponude:
-
Akov je porodična destilerija koja proizvodi rakije od različitih vrsta voća, a zvezdu među njima predstavlja čuvena Medunja, rakija koja spaja ukus meda i dunje.
-
Kvalitet proizvoda destilerije Emperus prepoznali su mnogi, te je rakija od šljive i dunje ovog proizvođača ovenčane nagradama za kvalitet.
-
Destilerija Ranovac iznedrila je vrhunsku domaću rakiju Ćirilica, a naša preporuka je i Đedova rakija, nastala spajanjem pažljivo odabranih sorti šljive i dodatno obogaćena notama meda i vanile.
-
Spoj tradicije i savremene tehnologije je recept po kojem Perun destilerija dugi niz godina proizvodi prvoklasnu rakiju od najrazlličitijih vrsta voća.
-
Rakija BB Klekovača obuhvata širok spektar napitaka, od čuvene Travarice, do limitirane serije šljivovice u luksuznom pakovanju.
-
Prva mikro destilerija, Belgrade Urban Distillery, donosi nam Branko rakiju, i to više vrsta, nastalih smelom kombinacijom ukusa dobijenih na tradicionalan način dvostrukom destilacijom.
Cenovnik rakija u Calix prodavnici pića
Calix prodavnica pića nudi konkurentne cene za najkvalitetnije rakije na tržištu. Bez obzira na vaš budžet, možete pronaći proizvod koji odgovara vašim željama i potrebama. Posetite Calix online prodavnicu i uživajte u bogatom izboru vrhunske rakije koja će vas očarati svojim kvalitetom i autentičnim ukusom.